image: Covid-19-vaksine og autoimmune sykdommer

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Covid-19-vaksine og autoimmune sykdommer

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 50 og har enda ikke fått tilbud om vaksine. Er midt i klimakteriet. Jeg er på ingen måte vaksinemotstander men er bekymret for immunsystemet mitt ettersom jeg de to siste årene har fått psoriasis med revmatisme og hypotyreose. I tillegg har jeg lichen sclerosus et atrofi som har blomstret opp og av alle ting, jeg har hatt 4 operasjoner for forstadier til hudkreft pga HPV som jeg fikk (og ble kvitt) for 20 år siden.

Jeg har og har alltid hatt et svært godt immunsystem, har bare hatt influensa et par ganger, tror det er 5 år siden jeg var forkjølet sist og i motsetning til søsken fikk jeg ikke flere barnesykdommer og var generelt mindre syk enn normalt. Men jeg må innrømme at med så mye autoimmune sykdommer som dukket opp og med den gamle HPV'en, så er jeg en smule bekymret for vaksinen, særlig siden revmatikere vanligvis må være forsiktige. Er enda ikke medisinert for det, utredes fremdeles, siden det er et poeng.

Kan jeg vente litt med den til det kommer mer resultater, er uansett lite sosial nå pga smerter. En smule engstelig her.

Mann 50
Svar

Det har nå vært gitt over en milliard doser med covid-19-vaksine, og man skal melde alle alvorlige og uventede bivirkninger. Så langt har de fleste dosene vært gitt i land med godt helsevesen, og et fungerende meldesystem. Du trenger ikke å vente på flere resultateter.

Autoimmune sykdommer er vanlige, og om covid-19-vaksinene hadde hatt noen vesentlig innvirkning på dem ville vi ha vist det nå. Det kan fortsatt være sjeldne bivirkninger som er blitt oversett, men det problemet må vurderes opp mot den krisen vi er i nå. Selv i Norge, som har epidemien under kontroll, dør det et titalls mennesker per uke, og på verdensbasis 10-15000 mennesker per dag. Vaksiner er den eneste forsvarlige veien ut av krisen.

Mitt krystallklare råd er ut du skal ta vaksinen så snart du får tilbud om den. Du må regne med å få vondt i skulderen, og å være slapp i noen dager, kanskje med hodepine, feber og generelle muskelsmerter, men dette er bagateller i forhold til å risikere å få covid-19.

Illustrasjonsfoto øverst: THOMAS LOHNES / AFP / NTB