image: Både influensavaksine og coronavaksine?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Både influensavaksine og coronavaksine?

Spørsmål

God ettermiddag! Spørsmål om influensavaksine 2020/2021: Er det lurt å ta denne influensavaksinen nå i januar? Grunnen til at jeg spør, er at nå er det jo ikke lenge til vi blir vaksinert med corona-vaksinen (forhåpentligvis).

Jeg har diabetes 2 (insulinkrevende), er overvektig, samt hadde et hjerteinfarkt for noen år tilbake. Så dette gjør at det er lurt å ta influensavaksine. Men - det blir kort tid mellom disse to vaksinene, blir da immunforsvaret mitt skyhøyt etter også å ta corona-vaksinen?

Det jeg er engstelig for, er å få en autoimmun reaksjon med min diabetes, siden coronavaksinen har en annen virkemåte enn vanlig influensavaksine.

Av forskjellige grunner fikk jeg ikke tatt influensavaksinen i oktober 2020, men som jeg ser av Folkehelseinstituttets sider er forekomsten av influensa meget lav. Så det er derfor jeg tenker slik jeg gjør, men jeg er veldig i tvil. Det er fint å få et tilfredsstillende svar. Jeg tar alltid årlig influensavaksine og har også tatt lungebetennelsesvaksine.

Jeg takker på forhånd for svaret.

Kvinne 69
Svar

Det skal gå minst to uker mellom coronavaksine og influensavaksine, men hvis du tar influensavaksinen nå har du god margin. Det er ingen kjent interaksjon mellom disse vaksinene, og de virker mot to vidt forskjellige sykdommer som gir lignede symptomer.

Det er ingen risiko for autoimmun sykdom på grunn av influensavaksinen. Det er litt tidlig å si når det gjelder covid-19-vaksinene, men så langt er det ikke noe som tyder på at de heller er farlige.

Du bør absolutt bare følge den vanlige anbefalingen, som sier at alle med diabetes bør ta influensavaksine hvert år. Det er riktig at det har vært lite influensa i år, på grunn av alle de generelle smittetiltakene, men risikoen er der, og influensavaksinen er helt ufarlig.

Illustrasjonsfoto øverst: AmazeinDesign / Shutterstock / NTB