Økning i antall HPV-vaksiner

Skepsisen mot HPV-vaksiner er i ferd med å avta. Nå ligger dekningsgraden for første dose på 84 prosent.

HPV-vaksinasjonen blir stadig bedre i Norge.  Foto: Scanpix
HPV-vaksinasjonen blir stadig bedre i Norge. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vaksinen mot humant papillomavirus (HPV) ble introdusert som et tilbud til alle jenter i 7. klasse fra og med skoleåret 2009/2010 (jenter født 1997).

Sammenlignet med tidligere år, har det vært en økning i andelen jenter som tar i mot tilbudet om HPV-vaksine, viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet.

– Vi ser en gledelig oppgang for HPV-vaksinasjon av jenter. 76 prosent av jenter født i 1998 ble vaksinert med tre doser HPV-vaksine. Dette er en økning på hele ni prosent sammenlignet med jenter født i 1997, sier Sigrun Kongsrud, fagleder for SYSVAK, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Fakta om HPV-vaksinen

Derfor tar flere HPV-vaksine

Lommelegen.no har spurt Sveinung Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, om hva han tror er årsaken til vaksineøkningen.

– Generelt er det ofte skepsis til nye vaksiner. Noen er redde for at nye vaksiner ikke er godt nok utprøvd før de blir tilgjengelig på markedet. Denne skepsisen avtar med årene når det kommer stadig mer dokumentasjon av at HPV-vaksinen er trygg og effektiv, forklarer Sørbye.

I 2009 var dekningsgraden under 70 prosent, mens nå er dekningsgraden for første dose 84 prosent.

– Dette er bra, men de fleste andre vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet har godt over 90 prosent dekning, og vi håper dekningsgraden av HPV-vaksinen vil bli enda bedre etter hvert, sier Sørbye.

LES OGSÅ: 26 myter om det seksuelt overførbare viruset HPV

Derfor bør du ta HPV-vaksine

– Hvorfor er det viktig at unge jenter benytter seg av vaksinasjonstilbudet?

– HPV er et vanlig virus. Omtrent 70-80 prosent av alle kvinner og menn vil bli smittet med HPV en eller flere ganger i løpet av livet. Smitterisiko er omtrent 10 prosent for hver ny partner. Heldigvis går de fleste HPV-infeksjoner over av seg selv i løpet av ett til to år, men hos noen kan HPV-infeksjonen bli vedvarende i mange år, opplyser overlegen.

Ifølge Sørbye er det rundt ti prosent som får kjønnsvorter (kondylomer) én eller flere ganger i løpet av livet, og rundt ti prosent av alle kvinner blir behandlet for celleforandringer. Hvert år er det 300 kvinner som utvikler livmorhalskreft, og 70-80 kvinner dør av denne kreftsykdommen.

– HPV-vaksine kan redusere risiko for HPV-smitte, kjønnsvorter, celleforandringer og kreft. Noen tror at det ikke er nødvendig å ta HPV-vaksine dersom man tar celleprøve hvert tredje år slik det er anbefalt, men til tross for celleprøve ,er det hvert år 150 kvinner som utvikler livmorhalskreft, påpeker Sørbye.

LES OGSÅ: HPV-vaksine gir mindre risikosex

Ny HPV-vaksine forebygger opp mot 90 prosent av livmorhalskreft

HPV-vaksinen kommer trolig i ny variant i løpet av noen år. Mens dagens vaksinevariant beskytter mot fire typer HPV, skal den nye versjonen, Gardasil 9, gi beskyttelse mot ni typer HPV, ifølge Dagens Medisin.

– Den nye HPV-vaksinen er nylig blitt godkjent i USA og i Europa, men foreløpig ikke tatt i bruk. Dagens vaksine forebygger rundt 70 prosent av livmorhalskreft. Den nye vaksinen kan forebygge opp til 90 prosent av livmorhalskreft. Det vil nok være flere land som bytter til den nye vaksinen i løpet av året. I forhold til barnevaksinasjonsprogrammet i Norge, er det også et spørsmål om pris og anbud, men jeg tror vi i Norge kommer til å bytte til den nye vaksinen så snart det er praktisk gjennomførbart, sier Sørbye.

I flere land blir HPV-vaksinen gitt gratis til jenter i aldergruppen 12-26 år, men i Norge er det så langt bare satt av penger på Statsbudsjettet til å gi gratis vaksine til 12 år gamle jenter.

– Det har vært vurdert å gi HPV-vaksine på blå resept til jenter i alderen 12-26 år, men dette forslaget ble nedstemt. Kunnskapssenteret har konkludert med at det er samfunnsøkonomisk kostnadseffektivt å gi gratis HPV-vaksine til jenter i alderen 12-26 år, og jeg regner med at dette kommer inn på Statsbudsjettet i løpet av 1-2 år, selv om forslaget ikke fikk flertall i første omgang, forteller Sørbye.

LES OGSÅ: Bli kvitt kjønnsvortene

Kvinner i alle aldre kan ta HPV-vaksine

Selv om det er mye fokus på aldersgruppa 12-26 år, er det ingen øvre aldersgrense for HPV-vaksinen.

– Studier viser god effekt også hos 45 år gamle kvinner, og det er påvist god immunrespons av HPV-vaksinen hos 55 år gamle kvinner. Siden det vanligvis tar minst 10-15 år fra HPV-smitte til kreft utvikles, vil det være mest effektivt å gi HPV-vaksinen til unge kvinner. For samfunnet er det ikke kostnadseffektivt å gi gratis HPV-vaksine til kvinner over 26 år, men du kan be om resept på HPV-vaksine hos egen lege, og kjøpe vaksinen på apoteket, opplyser overlegen.

HPV-vaksinen har også en effekt på eldre kvinner, selv om de har vært smittet av HPV-viruset tidligere.

HPV-test i fire forsøksfylker

Nå er det også blitt innført HPV-test i primærscreening i fire forsøksfylker. Rundt åtte prosent av kvinner over 34 år, vil kunne få påvist at de er smittet av HPV.

I denne innføringsperioden må kvinnen være mellom 34 og 69 år, og bo i Rogaland, Hordaland, Nord- eller Sør- Trøndelag. I tillegg må hun være født på partallsdato.

– Det vil være færre HPV-positive kvinner blant de som har hatt HPV-vaksinen, men siden dagens HPV-vaksine bare dekker to høyrisiko HPV-typer (16 og 18), og det er vanlig å HPV-teste for 14 ulike typer, vil omtrent 6 prosent av HPV-vaksinerte kvinner over 34 år ha positiv HPV-test, forklarer Sørbye.

  • Har du et spørsmål om HPV eller seksuelt overførbare sykdommer? Send inn ditt spørsmål til Johannes Thorvaldsen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer