Bør også voksne ta HPV-vaksine?

- Ja, anbefaler legespesialist. Vaksinen mot livmorhalskreft har effekt også for voksne kvinner og menn.

IKKE BARE FOR TENÅRINGER: Kan også ha effekt for voksne. Foto: V: Aller Media H: triocean / Shutterstock / NTB
IKKE BARE FOR TENÅRINGER: Kan også ha effekt for voksne. Foto: V: Aller Media H: triocean / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvorfor bør voksne ta HPV-vaksine?

HPV-vaksinen beskytter mot de HPV-typene som forårsaker de fleste tilfeller av livmorhalskreft. Hos menn kan HPV forårsake kreft i penis, anus, munnhule og svelg. Siden 2009 har jenter i 7. klasse fått tilbud om gratis HPV-vaksine som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Siden 2018 har også gutter i 7. klasse fått det samme tilbudet.

Kvinner som har tatt HPV-vaksine har lavere risiko for HPV-smitte, celleforandringer og kreft som skyldes HPV.

Det første årskullet med jenter som fikk HPV-vaksinen fylte 25 år i 2022 og ble invitert til å delta i Livmorhalsprogrammet for første gang.

Hvem kan ha nytte av vaksinen og hvorfor?

Det anbefales å ta HPV-vaksinen uavhengig av kjønn og alder.

Årsaken til at det er anbefalt å gi HPV-vaksine til 12 år gamle gutter og jenter er at de første studiene viste best effekt av vaksinen dersom den ble gitt før seksuell debut.

Senere studier med kvinner opp til 45 år viser at HPV-vaksinen gir god forebyggende effekt mot celleforandringer. Vaksinen gir også god immunrespons hos 55 år gamle kvinner.

Nederst i saken finner du lenker til studiene.

Hva er øvre aldersgrense?

I prinsippet er det ingen øvre aldersgrense, men jo eldre man er, desto færre forventede leveår, og jo mindre kostnadseffektivt blir det å ta vaksinen.

Siden det vanligvis tar minst 10-15 år fra HPV-smitte til utvikling av kreft, er det mindre aktuelt å gi vaksinen til personer med mindre enn 10-15 år forventet gjenværende levetid.

Midlertidig vaksinasjon av jenter 20-25 år

I perioden 2016-2019 fikk jenter født 1991-1996 tilbud om gratis HPV-vaksine. Det ble sent ut 160 000 sms til jenter med tilbud om vaksine. Omtrent 60 prosent valgte å ta vaksinen.

Det er ikke gitt noe tilsvarende tilbud til gutter født 2005 og tidligere. Nå må alle som ikke får gratis HPV-vaksine i 7. klasse betale selv.

De fleste blir smittet av HPV

Generelt er smitterisiko omtrent 10 prosent for hver ny seksualpartner, og studier viser at 70-80 prosent av alle kvinner og menn blir smittet en eller flere ganger i løpet av livet.

Selv om de fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder, er det 20-30 prosent av kvinner i alderen 25-33 år som har en pågående HPV-infeksjon, og 6-7 prosent av kvinner i alderen 34-69 år vil ha positiv HPV-test når de møter til screening i Livmorhalsprogrammet.

Mange av disse kvinnene har tidligere bare hatt normale celleprøver, og noen har vært gift med samme mann i 10-15 år uten å vite den ene eller begge er bærer av HPV.

Livmorhalsprogrammet anbefaler screening med HPV-test hvert femte år. Omtrent 4 prosent av kvinner som hadde negativ HPV-test for fem år siden, vil få positiv HPV-test ved ny screening. Dette kan skyldes nysmitte, resmitte fra partner, reaktivering av en latent infeksjon eller at mengde virus var lavere enn “cut-off” for HPV-testen ved forrige undersøkelse.

Hvordan gå frem for å ta vaksinen?

For kvinner og menn som ønsker å ta vaksinen, bør de kontakte sin fastlege eller en vaksinasjonsklinikk for å få mer informasjon og for å bestille time for vaksinering. Vaksinen kan kjøpes på apotek, men du må ha resept fra lege.

Hvis ikke fastlegen din ønsker å skrive ut resept til deg, er det mulig å få resept på nett, for eksempel evaksine.no og nettlegevakt.no.

Noen apotek kan sette vaksinen for deg. Alternativt kan du få fastlege, legesekretær, sykepleier, helsesøster eller kommunens vaksinekontor til å sette vaksinen.

Hva koster det?

En dose med HPV-vaksine koster kr 1.600,-. Voksne anbefales å ta tre doser, men en dose er bedre enn ingen, og to doser er bedre enn en. Vaksinen settes på måned 0, 2 og 6, men det er ikke noe problem at det går lenger tid mellom hver dose. Hvis du velger å bare ta to doser, bør det gå minst 6 måneder mellom de to dosene.

E-resept på nett koster vanligvis kr 250,-.
Apotek tar kr 200,- for å sette en vaksine.

Hvordan beskytter HPV-vaksinen?

HPV-vaksinen kan beskytte mot nysmitte og resmitte fra partner. Det er også mulig den kan redusere risiko for reaktivering av en latent infeksjon. Flere studier viser at kvinner som får behandling for celleforandringer med konisering har lavere risiko for tilbakefall av celleforandringer etter behandling dersom de har tatt HPV-vaksine.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer