I løpet av 2015 har det vært en del fokus på motstandere av barnevaksiner, i tillegg til en økning av antall meslingtilfeller i blant annet USA.
Selv om de aller fleste vaksinerer barna sine i Norge, er det fortsatt noen som unngår det i frykt for bivirkninger og langtidseffekten av barnevaksinasjonsprogrammet.
Det er liten grunn til å være i tvil om hva som er det riktige å gjøre. Nå erklærer nemlig nok en undersøkelse at det ikke finnes noen sammenheng mellom meslingvaksinen og autisme, ifølge Ugeskriftet.dk.
LES OGSÅ: Åtte vanlige misoppfatninger av vaksiner
Forsket på autistiske søsken
Den nye amerikanske undersøkelsen er publisert i tidsskriftet JAMA, og sammenlignet hyppigheten av autisme hos barn som har blitt vaksinert mot ikke-vaksinerte barn.
Forskerne sett på cirka 96 000 barn, inkludert 1900 med autistiske søsken, da man fra andre undersøkelser vet at barn med autistiske søsken har økt risiko for å utvikle autisme.
Det er to måneder siden det danske helse og legemiddeltilsynet Sundhedsstyrelsen erklærte MFR-vaksinen for sikker.
LES OGSÅ: Vannkopper - barnesykdommen du faktisk bør ha hatt
Derfor er meslinger så farlig
Alle barn i Norge tilbys MMR-vaksine, som er en kombinasjonsvaksine mot meslinger (Measles), kusma (Mumps) og røde hunder (Rubella), og består av en dose MMR-vaksine ved 15 måneders alder og en ny dose ved 11-12 årsalder.
Vaksinene i programmet er ikke påbudt, men et tilbud til barna fordi man ønsker å beskytte barna mot sykdommene. Hvis de aller fleste tar imot tilbudet om vaksinasjon, har vi mulighet til å holde mange av sykdommene helt borte fra landet.
– Meslinger er svært smittsomt og regnes som den alvorligste av barnesykdommene. Over 20 prosent av de som får sykdommen, ender opp med komplikasjoner. Sykdommen forebygges ved vaksinasjon. Alle barn i Norge anbefales to doser MMR-vaksine. I Europa er målet å eliminere meslinger, da må minst 95 prosent av alle barn vaksineres. Denne studien støtter tidligere forskning som viser at MMR-vaksinen ikke øker risikoen for autisme, slik kunnskap er veldig viktig for å motivere til høy vaksinasjonsdekning, sier Øystein R Riise, overlege ved vaksineavdelingen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI) til Lommelegen.no.
LES OGSÅ: Derfor bør du vaksinere barna dine
Ingen økning av autisme
– Hypotesen fra 1998 om at det var en sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme/inflammatorisk tarmsykdom sitter fortsatt i hos mange. Det finnes derimot ingen bevis for at det finnes en sammenheng og hypotesen ble trukket tilbake, har Jenny Ringnes, barnelege på Lommelegen.no, tidligere uttalt.
Siden 1998 har det blitt gjort en rekke store undersøkelser som alle taler sterkt imot at MMR-vaksine skulle være årsak til autisme eller noen annen form for hjerneskade.
– Det er synd at det må brukes penger og krefter på å bevise noe vi egentlig allerede visste, men absolutt nødvendig. Det at vi nå har sterkere bevis på at meslingvaksinen ikke øker risikoen for autisme ved å kunne vise til flere store, uavhengige undersøkelser fra både USA, Danmark og andre land, gjør det lettere å argumentere og vise til konkrete tall når spørsmålet om autisme og meslingvaksine blir stilt, sier barnelegen.
Ifølge undersøkelsene opptrer autisme på samme måte som i dag som før MMR-vaksinen ble tatt i bruk. Forekomsten av autisme er ikke høyere hos vaksinerte enn hos uvaksinerte, og at debuttidspunkt ikke er er assosiert til vaksinasjon, ifølge Folkehelseinstituttet.
Onsdag ble det også kjent at det er et meslingutbrudd i Snåsa. 20 barn skal være uten vaksine i kommunen, ifølge Trønder-Avisa.