Influensavaksine – vanlige bivirkninger

De fleste vil ikke merke noen bivirkninger etter en sesonginfluensavaksine, og de som likevel opplever bivirkninger får som regel milde og forbigående plager.

INFLUENSAVAKSINE: Nær 1,5 million mennesker i Norge har økt risiko for alvorlige komplikasjoner eller død som følge av influensasykdom. Foto: NTB scanpix, Larsen, Håkon Mosvold
INFLUENSAVAKSINE: Nær 1,5 million mennesker i Norge har økt risiko for alvorlige komplikasjoner eller død som følge av influensasykdom. Foto: NTB scanpix, Larsen, Håkon Mosvold Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bivirkninger etter influensavaksine er som regel milde og forbigående. Sesonginfluensa kommer hver vinter. Den skyldes virus som er litt forskjellige fra influensaviruset året før, man er derfor ikke fullt immun mot neste års influensa.

Influensasesongen varer som regel i 6–8 uker, og har de siste årene nått en topp i januar eller februar. Årlig dør det i gjennomsnitt 900 personer som følge av alvorlig influensasykdom i Norge.

Hvem skal ha vaksinen?

Cirka 1,5 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa, og disse blir anbefalt influensavaksine. Vaksinene er kun forbeholdt målgruppene, på grunn av mulig mangel. Dette gjelder frem til 01.12.

Se oversikt over hvem som er definert som risikogruppe lenger ned i saken.

Risikogrupper kan nå få vaksinen hos fastlege. Noen apoteker tilbyr også å sette vaksinen

Flere ønsker vaksinen

FHI sine nettsider står det at det har vært en stor økning i hvor mange som ønsker å ta influensavaksinen, særlig blant dem som tilhører én eller flere risikogrupper. FHI forventer at denne utviklingen fortsetter også i 2020, og har bestilt 400 000 doser mer enn i fjor. Det er derfor nå 1,2 millioner doser klar til bruk i målgruppene.

Vanlige bivirkninger av influensavaksinen

Bivirkninger av influensavaksinen gitt i sprøyteform er:

Lokalreaksjon

En lokalreak­sjon med rødhet, ømhet og/eller hevelse på stikkstedet er vanlig. Mellom 5 – 20 prosent får en slik reaksjon som etterhvert vil forsvinne av seg selv.

Allmennsymptomer

Allmennsymptomer med feber, muskelsmerter og generell uvel­het i en eller to dager er også vanlig. (1 – 10 prosent)

Psykisk reaksjon på stikket

Vasovagale reaksjoner er et kjent fenomen ved vaksinering. Noen får en psykogen reaksjon på stikket, smertene eller situasjonen. Typiske symptomer er svimmelhet, blekhet, uvelhet, kvalme, kaldsvetting, lav puls, kortvarig blodtrykksfall og i noen tilfeller besvimelse. Vasovagale reaksjoner er vanligere hos store barn og tenåringer enn voksne. Dette er ikke farlig, men omgivelsene bør passe på at man ikke slår seg hvis man besvimer.

Allergiske reaksjoner

Allergiske reaksjoner (generell utslett eller allergisk sjokk (anafylaksi) er heldigvis meget sjeldent. Alle vaksiner kan i prinsippet føre til alvorlige allergiske reaksjoner, men bare 1–10 tilfeller per 1 million distribuerte vaksinedoser opplever alvorlige allergiske reaksjoner.

Ifølge FHI kommer de mest alvorlige reaksjonene meget raskt, gjerne i løpet av 20 minutter. Dette er grunnen til at du skal vente på legekontoret eller på apoteket i 20 minutter etter du har fått vaksinen, slik at du kan få hjelp hvis du utvikler en alvorlig reaksjon.

Symptomene kan være astma, sirkulatorisk kollaps med sjokk, og elveblestutslett (urtikaria)

LES OGSÅ: Koronavaksine og bivirkninger

De fleste får ingen reaksjon

– Når det gjelder sesonginfluensavaksiner har de milde og kortvarige bivirkninger. En vanlig influensainfeksjon hos ellers friske personer vil gi mye kraftigere og mer langvarige plager, har Kjersti Rydland, seniorrådgiver, Cand. pharm, avdeling for influensa ved Folkehelseinstituttet, tidligere sagt til Lommelegen.

De fleste vil ikke merke noen bivirkninger etter en influensavaksine.

– Hos kronisk syke og gamle kan en influensasykdom ende med sykehusinnleggelse og langvarig svekkelse, i verste fall dødsfall. Vi mener derfor at det er verdt å ta influensavaksinen selv om noen kan føle seg litt halvsyke en dag eller to, påpeker Rydland.

VANLIG Å BLI RØD: Lokalreak­sjon med rødhet, ømhet og/eller hevelse på injek­sjonsstedet er en vanlig bivirkning av influensavaksinen. Foto: Shutterstock
VANLIG Å BLI RØD: Lokalreak­sjon med rødhet, ømhet og/eller hevelse på injek­sjonsstedet er en vanlig bivirkning av influensavaksinen. Foto: Shutterstock Vis mer

Bivirkninger av nesesprayvaksinen (for barn)

Bivirkninger av nesesprayvaksinen som er godkjent til barn 2–17 år:

 • Nesetetthet (mer enn 10 prosent), rennende nese
 • Hodepine, sykdomsfølelse, muskelsmerter, manglende appetitt
 • Feber over 38 °C (mer enn 1 prosent)
 • Hvesende pust er rapportert, særlig hos barn under to år
 • Sjeldent: Alvorlige allergiske reaksjoner, som anafylaksi

Risikogrupper som anbefales influensavaksine

Det er de som er utsatt for komplikasjoner som vil ha størst helsegevinst av vaksinasjon. Influensa er ikke livstruende for de fleste unge og friske, og sykdommen gir heller ikke varig svekket helse i etterkant.

Influensavaksine anbefales spesielt for:

 • Alle fra fylte 65 år
 • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
 • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko kan vurderes for vaksinasjon
 • Barn og voksne med:

I tillegg anbefales influensavaksine til:

 • Helsepersonell som har pasientkontakt.
 • Husstandskontakter til immunsupprimerte pasienter (immunsvikt)
 • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser

Kilde: FHI – Vaksinasjonsveilederen

BARE EN AV FEM GRAVIDE TAR VAKSINE: Det er farligere for fosteret at mor blir syk enn at hun tar vaksine. Foto: Shutterstock
BARE EN AV FEM GRAVIDE TAR VAKSINE: Det er farligere for fosteret at mor blir syk enn at hun tar vaksine. Foto: Shutterstock Vis mer

Hvem bør ikke vaksinere seg?

 • De som tidligere har hatt en alvorlig reaksjon på tidligere dose av samme vaksine
 • Alvorlige straksallergiske reaksjoner mot egg (For nærmere omtale, se avsnitt under om eggallergi)
 • Kjent allergi mot andre innholdsstoffer i vaksinen
 • Alder under 6 måneder, fordi sikkerhet og effekt av vaksinen hos så små barn ikke er undersøkt Akutt infeksjon med feber over 38 °C

Slik er sesonginfluensavaksinen 2020/2021

Hvert år er det en ny influensavaksine. Vaksinen må tilpas­ses end­ringene hos virus og derfor endres den fra år til år. Pasienter i risiko­gruppene anbefales å vaksineres med sesonginfluensavaksine hvert år.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har opprettet et nettverk av nasjonale influensasentre. Disse overvåker influensaaktivitet og anbefaler sammensetningen av neste sesongs vaksine.

Sesonginfluensavaksine består vanligvis av tre eller fire influensavirustyper: to A-stammer og én eller to B-stammer.

Trivalent inaktivert influensavaksine (TIV) har lenge vært eneste vaksinealternativ mot sesonginfluensa i Norge. TIV er en ikke-levende injeksjonsvaksine som inneholder virusdeler eller rensede viruskomponenter fra influensavirus.

LES OGSÅ: Når er du for syk til å gå på jobb?

Spørsmål og svar fra leger

Våre leger har svart på mange spørsmål om bivirkninger etter influensavaksinen:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer