Derfor bør menn ta HPV-vaksine

Menn står fortsatt i fare for å få flere HPV-assosierte kreftformer selv om jenter vaksineres.

GUTTER BØR OGSÅ TA HPV_VAKSINE: Det er bare HPV-vaksine som kan stoppe epidemien.  Foto: Scanpix
GUTTER BØR OGSÅ TA HPV_VAKSINE: Det er bare HPV-vaksine som kan stoppe epidemien. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er svært få menn som vaksineres mot humant papillomavirus (HPV), selv om det er like mange menn og kvinner som blir smittet av viruset.

Nå viser et nytt nederlandsk studie, publisert i BMJ, at menn har fortsatt indirekte nytte av at flere jenter vaksineres mot HPV, men står fortsatt i fare for å få flere HPV-assosierte kreftformer - spesielt analkreft. Det skriver svenske Läkertidningen.

Forskerne har utviklet en modell for å evaluere effekten av vaksinasjon jentene får mot HPV 16 og 18 i forhold til forekomsten av anal-, penis- og munnsvelgkreft hos menn. HPV-type 16 og 18 er de HPV-typene som kan gi kreft.

LES OGSÅ: Økning i antall HPV-vaksiner i Norge

HPV-vaksine er anbefalt til begge kjønn

Nylig ble det kjent at det har vært en økning i antall HPV-vaksiner i Norge, hvor dekningsgraden for første dose ligger på 84 prosent for kvinner.

Selv om HPV-vaksinen også beskytter effektivt mot analkreft og peniskreft, er det bare noen få land som inkluderer begge kjønn i sine vaksinasjonsprogrammer.

– Etter det jeg kjenner til er det bare Australia som gir gratis HPV-vaksine til begge kjønn. HPV-vaksine er anbefalt til begge kjønn i de fleste land, men gutter/menn må som regel betale selv, opplyser Sveinung Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, til Lommelegen.no.

Tall fra reseptregisteret viser at det bare var 51 menn i alle aldre som ble HPV-vaksinert utenfor vaksineprogrammet i Norge i 2012. Til sammenligning var det da 1315 kvinner.

– Hvorfor blir gutter ekskludert fra vaksineringen i Norge?

– HPV-vaksine ble gitt først og fremst med tanke på livmorhalskreft. Tanken var at siden gutter ikke har livmorhals, kan de heller ikke få livmorhalskreft. Samtidig forebygger HPV-vaksinen kjønnsvorter som rammer kvinner og menn like mye. Rundt 10 prosent av alle kvinner og menn vil få kjønnsvorter en eller flere ganger i løpet av livet. I tillegg er HPV årsak til kreft i vagina, vulva, penis, anus og noen typer kreft i øre/nese/hals. HPV-vaksinen har dokumentert effekt på forstadier til analkreft, påpeker Sørbye.

LES OGSÅ: Fakta om HPV-vaksinen

Samfunnsøkonomisk med gratis HPV-vaksine

– Kan økt forskning på HPV-vaksine hos menn føre til at det blir en endring på kjønnsforskjeller ved vaksinering?

– Ja. Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før både gutter og jenter får tilbud om gratis HPV-vaksine. Vi har en pågående epidemi av HPV. Denne epidemien kan ikke stoppes ved å ta celleprøver. Vi må bruke HPV-vaksine. Det er mer effektivt å bryte smittekjeden i begge ledd enn å bare vaksinere ett kjønn, og fortsette å la gutter spre om seg med virus. Smitterisiko er 10 prosent for hver ny partner, og det er vanlig å ha 8-10 partnere i løpet av livet, understreker Sørbye.

Overlegen har tidligere skrevet en kronikk om hvorfor menn også bør få HPV-vaksine på NRK Ytring.

Det er samfunnsøkonomisk kostnadseffektivt å gi gratis HPV-vaksine til alle jenter i alderen 12-26 år, viser to kunnskapsoppsummeringer som Kunnskapssenteret for helsetjenesten har utført på oppdrag fra Folkehelseinstituttet.

– Når det gjelder gutter er det mer komplisert. Gutter har effekt av HPV-vaksinen, men hvis vaksinedekningen hos jenter er høy, vil gutter være indirekte beskyttet dersom de bare har sex med vaksinerte jenter, sier Sørbye.

Kunnskapssenteret har konkludert i en helseøkonomiske analyse at det ikke ser ut til å være kostnadseffektivt å vaksinere gutter i tillegg til jenter.

LES OGSÅ: 26 myter om det seksuelt overførbare viruset HPV

Disse mennene er mer utsatt for HPV

Det er likevel noen menn som har større risiko for å få HPV enn andre.

– Menn som foretrekker eldre kvinner, menn som drar til utlandet og menn som har sex med menn vil ikke være beskyttet av at unge jenter i Norge har tatt HPV-vaksine, forklarer overlegen.

Om gratis HPV-vaksine til menn er kostnadseffektivt eller ikke, er også et spørsmål om vaksinepris.

– Pris er også et spørsmål om anbud. Jo flere vaksinedoser staten kjøper inn samtidig, desto lavere vaksinepris per dose. Allerede per i dag betaler staten bare 1/3 så mye for HPV-vaksinen som det vaksinen koster på apotek. Dersom staten kjøper inn HPV-vaksine til alle gutter og jenter i alderen 12-26 år, vil pris per dose gå betydelig ned, og det kan være kostnadseffektivt likevel, påpeker Sørbye.

Menn kan få samme HPV-vaksine som kvinner.

– Jeg har gitt vaksine til mine barn (både gutt og jente), og jeg har tatt HPV-vaksine selv. I Danmark har de fleste leger vaksinert sine gutter, legger Sørbye til.

LES OGSÅ: Bli kvitt kjønnsvortene

Hvorfor gi HPV-vaksine til gutter?

Ni argumenter for hvorfor gutter også bør HPV-vaksineres, ifølge overlege Sørbye:

1. Omtrent en av ti gutter får kjønnsvorter en eller flere ganger i løpet av livet

2. Omtrent 1 av 100 gutter får kreft som skyldes HPV (peniskreft, analkreft, øre/nese/hals kreft)

3. Det er gutter som fører HPV-smitte videre til jentene.

4. For å få best mulig infeksjonskontroll i befolkningen må begge kjønn vaksineres for å kunne bryte smittekjeden i begge ledd.

5. Gutter som foretrekker eldre kvinner vil ikke være beskyttet av at unge jenter har fått HPV-vaksine.

6. Gutter som drar til land med lav vaksinedekning av HPV-vaksinen risikerer smitte.

7. Menn som har sex med menn vil ikke være beskyttet av at jentene er vaksinert.

8. Det kan være mulig å oppnå høyere vaksinedekning blant jenter dersom også gutter får tilbud om vaksinen.

9. Det er screening for å forebygge livmorhalskreft, men ingen screening for kreft som skyldes HPV i penis, analkanalen, munnhule og svelg.

Kan ta HPV-vaksine i alle aldre

Selv om det er mye fokus på aldersgruppa kvinner 12-26 år, er det ingen øvre aldersgrense for HPV-vaksinen.

– Studier viser god effekt også hos 45 år gamle kvinner, og det er påvist god immunrespons av HPV-vaksinen hos 55 år gamle kvinner. Siden det vanligvis tar minst 10-15 år fra HPV-smitte til kreft utvikles, vil det være mest effektivt å gi HPV-vaksinen til unge kvinner. For samfunnet er det ikke kostnadseffektivt å gi gratis HPV-vaksine til kvinner over 26 år, men du kan be om resept på HPV-vaksine hos egen lege, og kjøpe vaksinen på apoteket, har Sørbye tidligere uttalt til Lommelegen.no.

HPV-vaksinen har også en effekt på eldre kvinner, selv om de har vært smittet av HPV-viruset tidligere.

Den norske bloggeren og forfatteren Gunnar Roland Tjomlid har også tatt HPV-vaksine i voksen alder.

– Det gjorde jeg fordi: jeg vil vise andre at det er mulig. Jeg vil følge mine ord med handling. Jeg mener sannsynligheten er stor for at den kan beskytte meg mot ulike krefttyper, forklarer han på bloggen sin, Tjomlid.com.

Selv om vaksinen er dyr, synes han investeringen var vel verdt å gjøre.

– Jeg vil aldri vil få vite om den beskyttet meg direkte. Jeg vet likevel at det er et lite bidrag til å beskytte mennesker rundt meg, et brudd i en potensiell smittekjede, og det føles viktig og godt, påpeker Tjomlid.

LES OGSÅ:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer