Jenny Ringnes er barnelege, og tidligere svarlege på Lommelegen.no. Vi har tidligere snakket med henne om hvorfor enkelte foreldre velger å ikke vaksinere barna sine. Hun anslår at 19 av 20 barn får de fleste vaksinene til riktig tid i Norge.
Grupper av uvaksinerte barn
Det finnes ulike grupper uvaksinerte barn, ifølge Ringnes syn:
- Barn med foreldre som har gode grunner til å ikke vaksinere. Det kan være barn som grunnet alvorlige sykdommer ikke tåler vaksiner, for eksempel et barn med blodkreft som får cellegift og har et immunforsvar som ikke virker.
- Barn som har flyttet mye, kommer fra et sted i verden der det ikke er et godt vaksinasjonsprogram eller som av kulturelle eller språklige grunner har falt utenfor systemet eller blitt forsinket i prosessen uten at dette var et bevisst valg fra foreldrenes side.
- Det finnes også religiøse retninger der vaksinasjon ikke er ønsket.
- Barn med foreldre uten gode grunner til å ikke vaksinere. Herunder faller de som ikke ønsker det selv om de har helt friske barn.
LES OGSÅ: Skeptisk til vaksinasjon av barn
De vanligste grunnene
Ifølge barnelegen er det svært få grunner om ikke å vaksinere barna som kan forsvares. Hun tar fatt i de klassiske mytene som spinner rundt i hodet på vaksinemotstanderne.
1. Bekymring for bivirkninger eller langtidseffekter av vaksiner
– Hypotesen fra 1998 om at det var en sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme/inflammatorisk tarmsykdom sitter fortsatt i hos mange. Det finnes derimot ingen bevis for at det finnes en sammenheng og hypotesen ble trukket tilbake, påpeker Ringnes.

2. Det finnes også mange skrekkhistorier om vaksiner
– Det finnes det mange eksempler på «uønskede hendelser etter vaksinasjon», men det kan være veldig vanskelig eller bortimot umulig å påvise at en sykdom eller et symptom som oppsto kort tid etter vaksinasjon faktisk skyldtes vaksinen. Dersom man har feber eller annen sykdom er det derfor greit å vente med å gi vaksiner til man er frisk slik at symptomene man har ikke forveksles med en reaksjon på vaksinen, sier hun.
3. Oppfatning om at vaksinen innebærer mer risiko enn sykdommen det vaksineres mot, er også en klassiker
– Det ville være helt mot sin hensikt å anbefale vaksinering av alle friske barn med en vaksine som var mer risikabel enn sykdommen det vaksineres mot, påpeker Ringnes.
LES OGSÅ: MMR-vaksinen er ikke farlig
4. Oppfatning om at sykdomsstatistikken ikke gjelder sitt eget barn, er en annen variant
– Dette er også en misoppfatning - og en stor risiko å ta på vegne av sitt eget barn. Vi vaksinerer alle friske barn nettopp fordi de kan bli alvorlig syke av sykdommen vi vaksinerer mot. Vaksinene er laget nettopp for oss som er friske for at vi skal fortsette å være det, sier barnelegen.

Advarer mot «gode råd» fra kjendiser og influencere
5. «Man har godt av å være litt syk. Det styrker immunforsvaret», er også en kjent påstand
– Dette er også en misoppfatning mange har. Vaksiner virker ikke i stedet for eller i tillegg til kroppens immunforsvar. Det er ikke ingrediensene i vaksinen som beskytter oss, det er immunforsvaret vårt. Alt vaksinen gjør er å trene immunforsvaret til å kjenne igjen en spesiell sykdomsfremkallende organisme slik at hvis man en dag smittes er kroppen klar til å kjempe, understreker Ringnes.
6. Noen tror også at «en sunn livsstil» nok til å hindre smitte og komplikasjoner
– Sykdommene vi vaksinerer mot er anbefalt nettopp fordi de kan gjøre sunne, friske personer alvorlig syke, forklarer barnelegen.

Influensavaksine – vanlige bivirkninger
7. Mistillit til autoriteter og «folkehelse»
– Jeg skjønner at noen kan være skeptiske etter hendelsen med svineinfluensa-vaksinen Pandemrix og narkolepsi . Vaksinene som har vært i bruk i flere tiår derimot er bortimot noe av det mest studerte vi forer kroppen vår med når man sammenligner det med alt det andre vi får i oss av stråling, kunstige tilsetningsmidler, tungmetaller og så videre.
8. Føler de har fått for dårlig informasjon fra helsepersonell
– Her har vi som helsepersonell en bedre jobb å gjøre for å endre dette synet, mener Ringnes.
LES OGSÅ: Trenger jeg å oppdatere barnevaksinene?
Ta alle vaksinene
Hun mener det er viktig å ta alle vaksinene som er anbefalt.
–Noen oppfatter enkelte vaksiner som «unødvendige» eller «uviktige», men glemmer at det ikke bare er snakk om å beskytte seg selv. Det finnes andre som ikke er sterke eller friske nok til å kunne vaksineres og som det er desto viktigere å beskytte mot smittsomme sykdommer, understreker Ringnes.