Vaksinasjonskort og vaksinepass

Etter du har tatt koronavaksinen trenger du dokumentasjon. Et vaksinepass kan også bli nødvendig når du skal reise til utlandet.

VAKSINEPASS: Blant annet WHO og EUs myndigheter ser på muligheten for vaksinepass. Foto: Cryptographer / NTB
VAKSINEPASS: Blant annet WHO og EUs myndigheter ser på muligheten for vaksinepass. Foto: Cryptographer / NTB Vis mer

Hva er vaksinasjonskort?

Etter koronavaksinering trenger du papirer som kan vise at du er vaksinert mot koronaviruset. Et vaksinasjonskort er en dokumentasjon over hvilke vaksiner du har fått og som er registrert på deg.

Tidligere ble dette kortet brukt i papirform og du måtte ta med deg kortet når du fikk vaksiner, slik at helsepersonell kunne skrive inn vaksinene du fikk. Heldigvis er dette oppdatert med et langt mer effektivt, digitalt system.

Det elektroniske vaksinasjonskortet ditt finner du på Helsenorge.no.

HER FINNER DU VAKSINENE DINE: Screenshot fra Helsenorge.no
HER FINNER DU VAKSINENE DINE: Screenshot fra Helsenorge.no Vis mer

Logg deg inn og du kan laste ned det elektroniske vaksinekortet ditt. Her vil koronavaksinasjon være dokumentert. Det er de som setter vaksinen på deg som skal legge inn dokumentasjonen, dette gjøres rutinemessig for alle vaksiner.

image: Hva er forskjellene på koronavaksinene?

Hva er forskjellene på koronavaksinene?

Du kan bli oppfordret å vise dokumentasjon på vaksinering ved ansettelser. Vaksinering av ulike yrkesgrupper med spesielt behov - for eksempel sykepleiere som arbeider med spesielt utsatte pasientgrupper - er allerede en praksis hos helsepersonell. Hvis man ikke tar nødvendige vaksiner, kan man bli omplassert, dette er nedfelt i lovverket.

Man kan tenke seg en del situasjoner du i fremtiden kommer til å bli pålagt å vise vaksinasjonskort i fremtiden, som ved reiser eller deltagelse på større arrangementer. Men det er også en mulighet for at et internasjonalt vaksinepass vil væære nødvendig.

VAKSINASJONSKORT: Utskriftsvennlig versjon. Screenshot: Helsenorge.no
VAKSINASJONSKORT: Utskriftsvennlig versjon. Screenshot: Helsenorge.no Vis mer

Hva er vaksinasjonspass?

Flere, blant annet Verdens helseorganisasjon – WHO, og EUs myndigheter vurderer mulighetene for å innføre såkalte vaksinepass. Et vaksinepass betyr at de som er vaksinert mot koronaviruset får en egen bekreftelse/pass på at de er vaksinert, som gjør at de til en viss grad kan få unntak fra/forholde seg til andre bestemmelser når det kommer til koronaregler, eksempelvis ved reise, ifølge FHI.

image: Advokat: Bekymret for vaksinen? Dette er dine rettigheter

Advokat: Bekymret for vaksinen? Dette er dine rettigheter

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) kartlegger behovet for og mulige løsninger for etablering av et internasjonalt vaksinepass. Folkehelseinstituttet har i samarbeid med Helsedirektoratet, Direktoratet for e-helse, Norsk Helsenett SF fått i oppdraget.