Vaksinasjonskort og vaksinepass

Etter du har tatt koronavaksinen trenger du dokumentasjon. Et vaksinepass kan også bli nødvendig når du skal reise til utlandet.

VAKSINEPASS: Blant annet WHO og EUs myndigheter ser på muligheten for vaksinepass. Foto: Cryptographer / NTB
VAKSINEPASS: Blant annet WHO og EUs myndigheter ser på muligheten for vaksinepass. Foto: Cryptographer / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er vaksinasjonskort?

Etter koronavaksinering trenger du papirer som kan vise at du er vaksinert mot koronaviruset. Et vaksinasjonskort er en dokumentasjon over hvilke vaksiner du har fått og som er registrert på deg.

Tidligere ble dette kortet brukt i papirform og du måtte ta med deg kortet når du fikk vaksiner, slik at helsepersonell kunne skrive inn vaksinene du fikk. Heldigvis er dette oppdatert med et langt mer effektivt, digitalt system.

Det elektroniske vaksinasjonskortet ditt finner du på Helsenorge.no.

HER FINNER DU VAKSINENE DINE: Screenshot fra Helsenorge.no
HER FINNER DU VAKSINENE DINE: Screenshot fra Helsenorge.no Vis mer

Logg deg inn og du kan laste ned det elektroniske vaksinekortet ditt. Her vil koronavaksinasjon være dokumentert. Det er de som setter vaksinen på deg som skal legge inn dokumentasjonen, dette gjøres rutinemessig for alle vaksiner.

Du kan bli oppfordret å vise dokumentasjon på vaksinering ved ansettelser. Vaksinering av ulike yrkesgrupper med spesielt behov - for eksempel sykepleiere som arbeider med spesielt utsatte pasientgrupper - er allerede en praksis hos helsepersonell. Hvis man ikke tar nødvendige vaksiner, kan man bli omplassert, dette er nedfelt i lovverket.

Man kan tenke seg en del situasjoner du i fremtiden kommer til å bli pålagt å vise vaksinasjonskort i fremtiden, som ved reiser eller deltagelse på større arrangementer. Men det er også en mulighet for at et internasjonalt vaksinepass vil væære nødvendig.

VAKSINASJONSKORT: Utskriftsvennlig versjon. Screenshot: Helsenorge.no
VAKSINASJONSKORT: Utskriftsvennlig versjon. Screenshot: Helsenorge.no Vis mer

Hva er vaksinasjonspass?

Flere, blant annet Verdens helseorganisasjon – WHO, og EUs myndigheter vurderer mulighetene for å innføre såkalte vaksinepass. Et vaksinepass betyr at de som er vaksinert mot koronaviruset får en egen bekreftelse/pass på at de er vaksinert, som gjør at de til en viss grad kan få unntak fra/forholde seg til andre bestemmelser når det kommer til koronaregler, eksempelvis ved reise, ifølge FHI.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) kartlegger behovet for og mulige løsninger for etablering av et internasjonalt vaksinepass. Folkehelseinstituttet har i samarbeid med Helsedirektoratet, Direktoratet for e-helse, Norsk Helsenett SF fått i oppdraget.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer