Undersøker om hjerteposebetennelse kan knyttes til Pfizer og Moderna-vaksinene

Noen tilfeller av akutt perikarditt, som er en betennelse i hjerteposen, er meldt inn til Legemiddelverket som mistenkt bivirkning etter koronavaksine.

PERIKARDITT: Norge og Israel undersøker tilfeller av betennelse i hjerteposen etter vaksinering med Pfizer og Moderna. Illustrasjon: Maniki_rus / ffikretow / Shutterstock / NTB
PERIKARDITT: Norge og Israel undersøker tilfeller av betennelse i hjerteposen etter vaksinering med Pfizer og Moderna. Illustrasjon: Maniki_rus / ffikretow / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Legemiddelverket meldte 27.05.21 at til sammen 17 tilfeller av akutt perikarditt (betennelse i hjerteposen) er meldt som mistenkte bivirkninger. 14 etter vaksinasjon med Comirnaty, to etter COVID-19 Vaccine Moderna og en etter vaksinasjon med Vaxzevria (AstraZeneca).

Det er også meldt fire tilfeller av myokarditt (betennelse i hjertemuskelen) etter vaksinasjon med Comirnaty.

Til og med uke 20 har det i Norge blitt gitt:

  • 1 978 246 doser med Comirnaty (Pfizer)
  • 234 300 doser med Moderna
  • 179 200 doser med Astrazeneca

Hvis det skulle vise seg at disse 17+4 tilfellene har en faktisk sammenheng med vaksinen, vil bivirkningen sannsynligvis bli betegnet som svært sjelden.

Det er meldt om seks menn og en kvinne i Norge, alderen var mellom 28 og 87 år. Perikarditt ble påvist fra en til tre uker etter vaksinasjon. Pasientene ble innlagt blant annet på grunn av tungpustethet, brystsmerter og smerter i skuldra. Perikarditt ble påvist med EKG og ekkokardiografi (ultralydundersøkelse av hjertet). På tidspunktet for meldingene var pasientene i bedring, skriver Legemiddelverket.

Også meldt i Israel

Reuters meldte 25.04.21 at Israels helseminister har uttalt at landet undersøker et titall tilfeller av hjertebetennelse som mulig bivirkning av Comirnaty (Pfizer), men de har ikke konkludert med noen sammenheng ennå.

De tilfellene som er meldt er under 30 år, og også her er det flest menn.

Pfizer uttaler til Reuters at de er klar over Israels observasjoner av tilfeller med hjertebetennelse hos unge menn.

– Bivirkninger blir regelmessig og grundig gjennomgått, og vi har ikke observert en høyere frekvens av hjertebetennelse enn hva som forventes i befolkningen generelt, sier selskapet.

60 % av Israels befolkning på 10 millioner har blitt vaksinert, og siden januar har antall daglige nye smittetilfeller falt dramatisk, fra 10 000 til 129.

Oppfordrer leger til å melde inn tilfeller

Legemiddelverket understreker at siden det er uavklart hvorvidt perikarditt kan knyttes til vaksinen, vil de at leger skal følge med.

– Vi ber leger om å være oppmerksomme på muligheten for perikarditt hos personer som nylig er vaksinert, og at alle tilfeller, av perikarditt, som oppstår de første ukene etter vaksinasjon blir meldt, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

Grunn for bekymring?

Hvis du har fått vaksinen, trenger du å være bekymret for å få perikarditt?

Perikarditt er en vanlig sykdom og det er fullt mulig å få sykdommen i tidsrommet etter man er vaksinert – uten at det er noen direkte sammenheng. Legemiddelverket vil undersøke grundig alle tenkelige bivirkninger – også svært sjeldne bivirkninger – derfor blir hendelser som dette undersøkt og blir nøye overvåket.

Akutt perikarditt er mest vanlig hos voksne mellom 20 og 50 år, og er hyppigere hos menn. Det er estimert at perikarditt er årsak til cirka 5 % av alle som henvises til akuttavdeling med brystsmerter og 0.1 % av alle sykehusinnleggelser. Hvor hyppig sykdommen forekommer er likevel ukjent, og det mistenkes at det er mange tilfeller som aldri blir diagnostisert, ifølge det medisinske oppslagsverket Best Medicine Journal.

Mange millioner mennesker har fått Pfizer-vaksinen, og så langt harikke perikarditt vært en kjent bivirkning. Tilfellene i Norge er heller ikke meldt inn som en mulig langtidsbivirkning, men noe som har opptrådt senest 3 uker etter vaksinen.

Perikarditt er en sykdom du uansett har en viss risiko for å utvikle – enten du har tatt vaksinen eller ikke.

Alle som får tungpust eller brystsmerter som bekymrer bør oppsøke lege uavhengig av om de er vaksinert eller ikke.

HJERTEPOSEN: Ved perikarditt får hjerteposen en betennelse, som fører til brystsmerter, spesielt ved bevegelse og enkelte stillinger. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
HJERTEPOSEN: Ved perikarditt får hjerteposen en betennelse, som fører til brystsmerter, spesielt ved bevegelse og enkelte stillinger. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Ikke like alvorlig som AstraZeneca

AstraZeneca-vaksinen har blitt stoppet i Norge etter tilfeller med svært alvorlige bivirkninger. Lave blodplater, blodpropp og blødninger som førte til flere dødsfall i Norge. At det er en sammenheng mellom vaksinen og disse tilfellene er nå konkludert. Disse tilfellene blir nå omtalt som en svært alvorlig og sjelden bivirkning i produktinformasjonen.

Perikarditt er også en alvorlig sykdom, men en sykdom som de aller fleste blir friske av, prognosen er langt bedre. Det er ikke meldt noen dødsfall, forløpet er mer forutsigbart og legene vet hvordan perikarditt effektivt skal behandles. Bivirkningene som noen norske kvinner og menn fikk etter AstraZeneca var langt mer alvorlige og potensielt dødelige.

Ut fra de meldte tilfellene i Israel og Norge så langt, er det et betydelig lavere prosentandel som har fått denne bivirkningen, sett opp mot antall doser som er gitt. Over 5 millioner israelere er så langt vaksinert og av disse er det meldt et titall tilfeller.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer