Koronavirus

Symptomer på omikron når man er fullvaksinert

Selv om du er fullvaksinert, kan du likevel bli smittet med korona. Sjekk hvilke symptomer du bør være obs på.

FEM VANLIGE TEGN: Hvilke symptomer gir koronavarianten som dominerer i Norge nå? Her får du svar. Video: Lommelegen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Selv om mange har vaksinert seg mot korona, både to og tre ganger, kan man fortsatt bli smittet av viruset. Det dukker stadig opp nye varianter av koronaviruset, og selv om vaksinering er et viktig tiltak, vil det ikke ta knekken på viruset.

Antall sykehusinnleggelser blant vaksinerte, har gått ned, selv om smittetallene har økt mye den siste tiden.

- Vaksinene beskytter godt mot alvorlig sykdom, men betydelig mindre mot å bli smittet, og særlig når det har gått noen måneder etter siste dose, sier Sara Viksmoen Watle.

Watle er overlege og spesialist i barnesykdommer, ved avdeling for smittevern og vaksine, ved Folkehelseinstituttet.

Ingen eller milde symptomer

En stor andel av de vaksinerte vil ikke få så mye symptomer, og merker kanskje ikke at de er smittet.

- De som får symptomer vil få noen av de samme symptomene som de som er uvaksinert, bare i mildere form. Det vil si at de vil kunne få milde forkjølelsessymptomer som for eksempel rennende nese, hodepine, tretthet/slapphet, nysing, og sår hals. Det hele kan også starte med at de ikke føler seg i form, og har vondt i kroppen, opplever kvalme eller tett nese, sier Watle.

OVERLEGE: Sara Viksmoen Watle. Foto: Trygve Indrelid
OVERLEGE: Sara Viksmoen Watle. Foto: Trygve Indrelid Vis mer

De fleste får omikron

De aller fleste som blir smittet nå, har omikron-varianten, som ble identifisert 23. november 2021. I starten ble symptomer som utmattelse, vondt i kroppen og hodepine oftest registrert, mens nyere tall fra det amerikanske senteret for sykdomsforebygging peker på at de vanligste symptomene er hoste, utmattelse og tett/rennende nese.

Omikron skader ikke lungene like mye som man har sett ved tidligere varianter av koronaviruset.

Mye lavere risiko

Forskere ved Folkehelseinstituttet har funnet ut at rapporterte tilfeller av omikron er assosiert med 73 prosent lavere risiko for sykehusinnleggelse, sammenlignet med rapporterte tilfeller av deltavarianten. Risikoen er redusert med 64-80 prosent.

Det finnes studier som har undersøkt symptomer hos vaksinerte og uvaksinerte, slik som ZOE covid study (den største pågående studien om Covid-19 globalt).

- Forskerne har sett på om det er forskjeller i symptomer avhengig av hvilken virusvariant de ble smittet med. Det er stort sett de samme symptomene som går igjen for Omikron som for Delta, men det kan kanskje se ut til at det er noe vanligere med sår hals, og mindre vanlig å miste smaks- eller luktesansen, ved smitte med omikronvarianten i forhold til deltavarianten, sier Watle.

LES OGSÅ: Koronavaksine og bivirkninger

Når skal du teste deg?

- FHI oppdaterer rådene fortløpende på sine nettsider, sier assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, til Lommelegen.

Når skal man egentlig teste seg for korona?

Disse symptomene er vanligst

I desember 2021 sammenlignet forskere bak ZOE-studien hvilke symptomer som var vanligst, sammenlignet med symptomene som var hyppigst i starten av oktober, da deltavarianten var dominerende. De fem vanligste symptomene under begge periodene var følgende:

  1. Rennende nese
  2. Hodepine
  3. Sliten og utmattet
  4. Nysing
  5. Sår hals

30 prosent av disse opplevde de klassiske koronasymptomene som er feber, hoste og tap av lukt- og smakssans. Tidlig i 2021 opplevde mange å miste smak og lukt, men i dag er det kun én av fem som opplever det, ifølge ZOE Covid-studien

Slik kan du beskytte deg

Hva kan du gjøre for å beskytte deg best mulig mot smitte, utenom å vaksinere deg?

FHI anbefaler blant annet å:

  • Alle som er syke bør holde seg hjemme.
  • Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
  • Det anbefales bruk av munnbind ved nærkontakt med personer i risikogrupper dersom du har forkjølelses/luftveissymptomer.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer