Koronavirus

Stor forskjell på omikronsymptomer etter 2 og 3 dose

Hvor mange vaksinedoser du har, kan avgjøre hvor syk du blir dersom du blir smittet med koronavirus nå.

KORONAVAKSINE: Hvor mange vaksinedoser du har, kan avgjøre hvilke symptomer du får om du smittes med korona. Foto: Ratana21 / Shutterstock / NTB
KORONAVAKSINE: Hvor mange vaksinedoser du har, kan avgjøre hvilke symptomer du får om du smittes med korona. Foto: Ratana21 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

FHIs ukesrapport for uke fire viser at 49 prosent av hele befolkningen har fått tre doser med koronavaksine. Oppfriskningsdosen bør gis tidligst 20 uker etter andre dose. Alle over 18 år skal få tilbud om oppfriskningsdose.

Tredje dose gir færre og mildere symptomer

- Dersom du har fått tredje vaksinedose, er du bedre beskyttet mot koronaviruset, noe som vil føre til færre og mildere symptomer, i forhold til de som har to vaksinedoser eller færre. Beskyttelsen er mest effektiv desto kortere tid det har gått fra du fikk vaksinen (fra og med to uker etter du ble vaksinert), sier Sara Viksmoen Watle.

Watle er overlege og spesialist i barnesykdommer, ved avdeling for smittevern og vaksine, Folkehelseinstituttet.

- Andelen uten symptomer er også høyere for vaksinerte med tre doser, enn for vaksinerte med to doser, sier Walte.

Reduserer risiko for alvorlig sykdom

For de eldste og noen av personene i risikogruppene, vil symptomene kunne være mer alvorlige etter to doser enn hvis de hadde fått oppfriskningsdosen.

- Det er ekstra viktig at de over 45 år og personer som tilhører risikogruppene lar seg vaksinere med oppfriskningsdose for å øke forutsetningene for å være godt beskyttet nå, understreker Watle.

Ifølge FHI vet man foreløpig ikke hvor godt tredje vaksinedose beskytter mot omikron, eller hvor lenge man er beskyttet.

Boosterdosen gir topp effekt etter 2-4 uker

Det ser ut til at beskyttelsen mot symptomatisk sykdom etter oppfriskningsdosen når en topp etter to-fire uker, før den går ned igjen. Det kan derfor tyde på at god beskyttelse mot omikron kan være kortvarig, og at mange kommer til å bli smittet i løpet av de neste ukene og månedene.

OVERLEGE: Sara Viksmoen Watle. Foto: Trygve Indrelid
OVERLEGE: Sara Viksmoen Watle. Foto: Trygve Indrelid Vis mer

- Kort tid siden andre dose eller kort tid siden oppfriskningsdose vil sannsynligvis gi kortere varighet av symptomene, i tillegg til at de blir mildere. Det er litt vanskelig å svare veldig tydelig på dette, da symptomene kan være litt forskjellige avhengig av virusvariant, antall vaksinedoser, og også mellom ulike grupper med tanke på alder og hvorvidt de har gjennomgått sykdom tidligere, forteller Watle.

Mindre sannsynlighet for langtidssymptomer?

Om flere vaksinedoser reduserer risiko for langtidssymptomer, vet man ikke ennå.

- Langvarige symptomer etter covid-10 er dårlig definert, og det gjør det vanskelig å gjøre studier på det. Vi vet at langvarige symptomer er vanligere blant pasienter som har hatt et alvorlig og langvarig sykdomsforløp, men hvor godt vaksinene beskytter mot dette er ikke tydelig kartlagt sier Watle.

Moderna og Biontech/Pfizer jobber med å få på plass vaksiner rettet mot omikron, men det er foreløpig ikke bekreftet når disse kan tas i bruk.

LES OGSÅ: Bivirkninger av Pfizer

Kan du ta vaksinen om du er smittet?

Når du skal ta koronavaksinen, skal du være frisk. Er du en av dem som venter på tredje dose, og er engstelig for å bli smittet rett før du skal ta vaksinen? Så lenge du ikke har symptomer, skal det gå bra.

- Alle som kommer for å få en vaksine blir spurt om de har symptomer på covid. Dersom man har det, skal man vente med vaksinen og gå og teste seg. Dersom man ikke har symptomer, er det ingen fare med å ta vaksinen selv om man er smittet uten å vite det. Det er ingen grunn til bekymring, har Frode Forland, fagdirektør i Folkehelseinstituttet, uttalt til Dagsavisen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer