Qdenga:

Reisevaksine mot denguefeber godkjent i Norge

Nå kan du vaksinere deg mot denguefeber hvis du skal reise til land med utbredt smitte. Mange vanlige feriemål for nordmenn er blant disse.

REISEVAKSINE: Mange vanlige feriemål for nordmenn er i områder med risiko for å bli smittet av denguefeber via myggstikk. Foto: Inside Creative House / frank60 / Shutterstock / NTB
REISEVAKSINE: Mange vanlige feriemål for nordmenn er i områder med risiko for å bli smittet av denguefeber via myggstikk. Foto: Inside Creative House / frank60 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Denguefeber er en virussykdom som overføres fra mygg til menneske. Den er vanlig i tropiske og sub-tropiske strøk, altså i ganske store deler av verden.

Noen får ingen symptomer, noen får milde symptomer, mens andre får influensalignende sykdomsbilde. Det man frykter ved denne infeksjonssykdommen, er at man skal får en alvorlig utvikling av sykdommen, såkalt dengue hemoragisk feber (DHF) med feber, lavt antall blodplater (trombocytopeni) og blødninger. Under 5% av de som får denguefeber får en slik utvikling av sykdommen, ifølge FHI (1).

Personer som tidligere har vært smittet med denguevirus har økt risiko for å utvikle den alvorlige typen hvis man blir smittet på ny.

LES MER: Denguefeber

Ny vaksine tilgjengelig i Norge

Qdenga er navnet på den nye vaksinen som er godkjent for bruk for personer fra 4 år og eldre i EU og Norge. Vaksinen består av levende, svekket virus. Det er foreløpig den eneste godkjente vaksinen i Norge mot denguevirusfeber.

WHO har estimert at det forekommer 100 – 400 millioner infeksjoner på verdensbasis per år, men over 75% er milde eller asymptomatiske.

I Norge blir det registrert mellom 40-100 tilfeller av denguefeber hvert år. Dette er personer som har blitt smittet i utlandet. Siden mange bare får milde symptomer, er det grunn til å tro at det faktiske antallet er langt høyere.

Hvem bør vaksinere seg?

Helena Niemi Eide er lege ved avdeling smittevern og beredskap hos Folkehelseinstituttet (FHI). Hun forteller til Lommelegen at vaksinen nettopp har blitt godkjent og tilgjengelig i Norge. Det er grunnen til at det foreløpig ikke står noe om vaksinen i FHI sin oversikt over reisevaksiner.

- Vi vil gå gjennom kunnskapsgrunnlaget og snart oppdatere nettsidene våre. Man er særlig utsatt for alvorlig denguefeber ved reinfeksjon med en annen serotype enn ved første infeksjon, og vaksinen bør spesielt vurderes for denne gruppen, forteller Eide.

LEGE VED FHI: Helena Niemi Eide. Foto: Privat
LEGE VED FHI: Helena Niemi Eide. Foto: Privat Vis mer

Qdenga er ikke godkjent for gravide og ammende. Personer med immunsvikt, eller som får cellegiftsbehandling mot kreft eller høye doser kortikosteroider bør ikke vaksineres.

Populære reisemål med denguefeber

Dengue forekommer i over 125 land og er utbredt i mange deler av verden. Større utbrudd forekommer over hele Karibia, Sentral- og Sør-Amerika og Stillehavsøyene.

HER ER DENGUE UTBREDT: Se gul markering. Kilde og kart: WHO
HER ER DENGUE UTBREDT: Se gul markering. Kilde og kart: WHO Vis mer

 – Regioner hvor denguefeber er vanlig er ofte populære reisemål for nordmenn. Denguefeber utgjør en risiko for alle som reiser til endemiske områder, både barn og voksne, forteller Duarte Marchand, sjef for Takeda i Norge og Norden, som er legemiddelselskapet bak vaksinen.

Spesifikke land, som mange nordmenn ofte reiser til, der denguefeber forekommer er blant annet:

  • Thailand
  • Seychellene
  • Argentina
  • Brasil
  • Indonesia
  • Mexico
  • Singapore

Det er ofte mest smitte i byer og bynære områder.

Det har også vært påvist noen utbrudd i Spania de siste årene.

Hva koster den?

Hvis du ønsker vaksinen må du kontakte fastlege for resept.

Vaksinen er på hvit resept. Det vil si at du må betale selv full kostnad for vaksinen. Du trenger 2 doser, med 3 måneders mellomrom. Hver dose koster 977 kroner. I tillegg må du betale for konsultasjon, resept og for å få den satt. Dette kan gjøres på legekontor.

Ikke den første vaksinen mot denguefeber

WHO anbefalte allerede i 2016 at land hvor denguefeber er utbredt bør vurdere å introdusere vaksine.

Det er tidligere blitt utviklet en vaksine (Dengvaxia) mot denguefeber, men den kan bare gis til personer 6-45 år som tidligere har gjennomgått dengueinfeksjon. Den er ikke godkjent for bruk i Norge.

Like viktig å beskytte seg mot myggstikk

Eide understreker at det er fortsatt viktig å forebygge å bli stukket av feriemyggen.

- Det viktigste er alltid å beskytte seg mot myggstikk, og vaksine erstatter ikke myggstikkbeskyttelse. Myggstikk kan unngås ved påkledning, myggmidler og impregnerte myggnett. Husk at myggen som sprer denguefeber stikker hele døgnet. Mygg kan også spre andre sykdommer, som for eksempel zikafeber, litt avhengig av reisemål. Det er derfor alltid lurt å unngå myggstikk.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer