Nei, koronavaksinen gjør deg ikke steril

- At koronavaksinen medfører redusert fruktbarhet og barnløshet er skremselspropaganda som ikke stemmer, forteller gynekolog.

POSITIV TEST: Det er ingen grunn til å tro at det er koronavaksinen som er syndebukken, hvis graviditeten lar vente på seg. Foto: Nor Gal / Shutterstock / NTBa
POSITIV TEST: Det er ingen grunn til å tro at det er koronavaksinen som er syndebukken, hvis graviditeten lar vente på seg. Foto: Nor Gal / Shutterstock / NTBa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kan koronavaksinasjon medføre barnløshet?

Det har vært mye skremselspropaganda mot korona-vaksinasjon hvor det blant annet har vært advart om at vaksinasjon kan medføre sterilitet, altså at man ikke kan bli gravid. Det er en ubegrunnet påstand. Vi har bare hatt vaksinen i cirka ett år, og det var først på vårparten at man begynte å vaksinere befolkningen som er i fruktbar alder.

Man definerer «ufrivillig barnløshet» når paret har forsøkt å oppnå graviditet i ett år. Det er altså for tidlig å si noe sikkert om fruktbarheten kan påvirkes av koronavaksinen, men vi har likevel en del holdepunkter for at vaksinasjon ikke er skadelig. Det har vært rapportert menstruasjonsforstyrrelser som bivirkning av vaksinen, men det er enda ikke avklart om det er reelt eller tilfeldig funn (1).

Vanligste årsaker til barnløshet

For cirka 10% av par som ønsker graviditet, vil ønsket ikke være oppfylt etter ett år. Man kan deretter starte utredning for å finne mulig årsak. Vi regner med at årsaken i 70% av tilfellene finnes hos kvinnen, i 20-25% hos mannen, og i 15% finner man ikke årsaken (2).

De vanligste årsaker hos kvinnen er hormonforstyrrelser, skade på eggleder og endometriose. Hos mannen kan forklaringen være dårlig sædkvalitet. Det kan også være årsaker hos begge partnere. Kvinnens alder spilleren stor rolle, etter cirka 37-40 år reduseres fruktbarheten. Det skyldes at eggene i eggstokkene er blitt gamle, da de ikke er fornyet siden fosterlivet og derfor ikke så lett lar seg befrukte, eller at det oftere blir abort ved graviditet med «gamle egg».

Koronavaksinasjon og fruktbarhet, hva vet vi i dag?

Med hensyn til koronavaksinasjon og fruktbarhet, har man gjort forskjellige observasjoner både hos kvinner og hos menn, før og etter vaksinasjon.

Prøverørsbehandling

Det er ved prøverørsbehandling vist, at kvinner med antistoff mot covid-19 på grunn av vaksinasjon eller gjennomgått infeksjon hadde samme resultat av behandlingen som kvinner uten antistoff med hensyn til å oppnå graviditet og tidlig fosterutvikling (3). I en annen studie har man sammenlignet forskjellige parametere hos samme kvinne før og etter at hun fikk covid-19 vaksinasjon og ikke funnet endringer i hormonforhold eller resultat av prøverørsbehandling (4).

LES OGSÅ: Faktisk.no: Ingenting tyder på at kvinner blir sterile av koronavaksinen.

Sædkvalitet

Studier av sædkvalitet etter covid-19 vaksinasjon har ikke påvist uheldig effekt. Faktisk er det i en studie påvist bedre sædkvalitet etter vaksinasjon (5).

Koronavaksinasjon hos de som prøver å bli gravid

Det er ingen grunn til ikke å ta vaksine hvis du er gravid. Det er ikke påvist fosterskader, øket risiko for abort eller andre fødselskomplikasjoner (6).

Hva gjør man hvis graviditet uteblir?

Hvis dere som ønsker barn ikke har oppnådd graviditet i løpet av ett år, kan dere søke om utredning hos gynekolog. Noen anbefaler utredning allerede etter et halvt år, hvis kvinnen er over 35 år. Kvinnen vil få sjekket hormonstatus, og det vil bli foretatt en gynekologisk undersøkelse med ultralyd hvor man kan undersøke livmor, eggledere og eggstokker. Mannen vil få foretatt en undersøkelse av testiklene, og en sædprøve vil bli analysert. Og som sagt, både kvinnen og mannen kan trygt la seg koronavaksinere i ventetiden.

Kilder:

1. FHI.no: Analyserer sammenheng mellom koronavaksiner og menstruasjonsforstyrrelser
2. Bergsjø P (redaktør) Obstetrikk og gynekologi. 2.utgave. Gyldendal Norsk Forlag. Oslo. 2010
3. Orvieto R et al Does mRNA SARS-CoV-2 vaccine influence patients' performance during IVF-ET cycle? Reprod Biol Endocrinol. 2021; 19: 69. Published online 2021 May 13. doi: 10.1186/s12958-021-00757-6
4. Morris RS. SARS-CoV-2 spike protein seropositivity from vaccination or infection does not cause sterility. Fertil Steril Rep 2021;2:253–5.
5. Gonzales DC et al. Sperm Parameters Before and After COVID-19 mRNA Vaccination JAMA. 2021 Jul 20;326(3):273-274.doi: 10.1001/jama.2021.9976.
6. COVID-19 Vaccines While Pregnant or Breastfeeding (cdc.gov) Updated Dec. 6, 2021.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer