Når er man fullvaksinert etter 2 dose?

Hvor mange uker etter andre uker har du status som fullvaksinert? Her får du svaret.

NÅR VIRKER DEN GODT? Vaksinen viser seg å beskytte godt, men ikke 100%. VIDEO: Lommelegen. Vis mer

Mange føler en lettelse når dose en og dose to med koronavaksinen er mottatt. Men på hvilket tidspunkt er du beskyttet og når får du status «fullvaksinert»?

Ikke 100% beskyttelse

Først er det viktig å presisere at selv om du er fullvaksinert, er du ikke fullt ut beskyttet mot koronavirus eller har noen garanti for å smitte videre. Vaksinene har ikke 100% beskyttelse. Da Pfizer og Moderna ble godlkjent for bruk i Norge, viste dokumentasjon mellom 94-95% beskyttelse (effektivitet), ifølge Legemiddelverket.

Folkehelseinstituttet skriver at de få som får covid-19 til tross for at de er vaksinert eller har gjennomgått sykdommen, vil som oftest få et mildt forløp eller ikke ha symptomer.

image: Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte

Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte

Når blir man regnet som fullvaksinert?

Folkehelseinstituttet opererer med to begreper; beskyttet og fullvaksinert. Begge statusene kan gi rettigheter i forhold til reise og delta på ulike arrangementer.

Status som fullvaksinert gjelder 1 uke etter du har fått din andre vaksinedose. Det gjelder deg som har fått to doser med Pfizer/BioNtech, Moderna eller AstraZeneca.

Et lite antall mennesker i Norge har fått Janssen vaksinen. Dette er en vaksine som skal gis kun i en dose. Hvis du er vaksinert med Janssen, er du fullvaksinert tre uker etter første - og eneste - vaksinedose.

Du kan se din status i ditt koronasertifikat. Slik finner du koronasertifikatet og slik bruker du det.

Må likevel teste seg

Hvis du er fullvaksinert og får symptomer på korona, må du teste deg på lik linje med de som ikke har tatt vaksinen. Les mer: Må vaksinerte teste seg for korona?

Derfor må også vaksinerte følge de smittevernrådene som til enhver tid gjelder og teste seg dersom man får symptomer som kan passe med covid-19. Vaksinerte må likevel være i isolasjon, og deres nærkontakter må i karantene, som ved vanlig smittesporing.

image: Hva er bivirkninger av Pfizer-vaksinen?

Hva er bivirkninger av Pfizer-vaksinen?

Når regnes man som «beskyttet»?

Beskyttet er ikke det samme som fullvaksinert, men er et begrep som brukes når vaksinen har en viss effekt.

Når du har fått første vaksinedose vil du etter 3 uker ha status som beskyttet. Hvis du ikke har fått dose nummer to innen 15 uker senere, vil du miste status beskyttet. Derfor må du motta dose nummer to senest 14 uker etter du fikk første dose.

image: Må vaksinerte teste seg ved symptomer på korona?

Må vaksinerte teste seg ved symptomer på korona?

Status etter gjennomgått covid-19

Hvis du tidligere har påvist covid-19 og deretter tatt en vaksine, vil du tre uker senere ha status som fullvaksinert. Vaksinen må tas minst tre uker etter gjennomgått sykdom.

Motsatt vil også de som har fått en dose vaksine, og tre uker eller senere får påvist covid-19. Når du kommer ut av isolasjonen har du status som fullvaksinert.

Flere saker om koronavaksine: