Må vaksinerte teste seg ved symptomer på korona?

Risikoen for å bli smittet er lav etter vaksine, men hvis du får symptomer på covid-19 må du følge smittevernreglene.

TEST - OGSÅ FOR VAKSINERTE: PCR-test kan fortelle om du har blitt smittet av Covid-19. Også for vaksinerte. Foto: Horth Rasur / Shutterstock / NTBBe
TEST - OGSÅ FOR VAKSINERTE: PCR-test kan fortelle om du har blitt smittet av Covid-19. Også for vaksinerte. Foto: Horth Rasur / Shutterstock / NTBBe Vis mer

Blir man immun når man er fullvaksinert?

Vaksine gir ikke noen garanti mot covid-19 eller mot å kunne spre smitte videre, selv om risikoen blir kraftig redusert.

Folkehelseinstituttet skriver at de to mRNA-vaksinene fra BioNTech/Pfizer og Moderna beskytter mot sykdom som skyldes koronaviruset. Studier viser at beskyttelsen er om lag 95 prosent mot koronasykdom, 1–2 uker etter andre dose.

For personer som får koronainfeksjon tross vaksinering, kan vaksinen bidra til et mildere forløp. Siden vaksinene hindrer sykdom vil de også hindre smittespredning, men vi vet ikke enda i hvor stor grad. Det ser ut til at vaksinene fortsatt vil virke mot de ulike muterte virusvariantene, men at effekten i noen tilfeller kan bli lavere. (1)

FHI understreker at vi foreløpig ikke vet hvor lenge beskyttelsen varer. Dersom beskyttelsen avtar over tid, kan det bli aktuelt med oppfriskningsdoser.

image: Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte

Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte

Skal man teste seg ved symptomer?

Ja, alle skal teste seg ved symptomer på covid-19, uavhengig vaksinestatus.

Du skal teste deg selv om du har tatt en eller to vaksiner. Du skal teste deg selv om du har fått status som fullvaksinert.

Risikoen for at vaksinerte får koronainfeksjon er liten, men det forkommer. Derfor må også vaksinerte følge de smittevernrådene som til enhver tid gjelder og teste seg dersom man får symptomer som kan passe med covid-19. (1, 2)

Kan vaksinen gi falsk positiv koronatest?

Nei. FHI skriver at koronavaksinasjon ikke påvirker resultatet av en koronatest, det gjelder både PCR-test og antigen hurtigtest. Du kan derfor stole på resultatet av testen, selv om du er vaksinert.

Når det er sagt, kan det være andre årsaker - som ikke har noe med vaksinen å gjøre - hvis et prøvesvar er falsk positiv. Årsakssammenhengen er kompleks, du kan lese mer om dette hos Faktisk.no.

LES OGSÅ: Forkjølelse eller korona: Er symptomene forskjellig?

image: Symptomer på infeksjon med Coronavirus

Symptomer på infeksjon med Coronavirus

Kilder

1) FHI: Koronavaksine 2) FHI: Coronavirus. Vaksinert eller gjennomgått covid-19