Vannkopper er en barnesykdom som kjennetegnes ved feber og utslett forårsaket av Varicella-zoster virus (VZV). Vannkopper er den mest smittsomme barnesykdommen, men vanligvis er den ikke farlig, og de fleste får det når de er små.
Det er allikevel noen grupper som kan bli alvorlig syke av vannkopper, og det er mennesker med blodkreft eller andre kreftformer, for nyfødte hvor mor ikke har hatt vannkopper, for gravide i slutten av svangerskapet, og hos personer som bruker immundempende medisiner. Disse personene har svekket immunforsvar, og vannkopper kan da føre til alvorlig sykdom.
Selv om vannkopper ofte er ufarlig, kan det føre til alvorlig sykdom. I USA for eksempel, er vannkoppvaksine en del av vaksineprogrammet. Det er det ikke i Norge.
– Jeg synes absolutt at vi bør inkludere vaksine mot vannkopper her i Norge, sier Nina Bryhn, svarlege hos Lommelegen. Hun har jobbet mange år som indremedisiner i USA der alle barn tilbys vaksine mot vannkopper.
Les også: Vannkopper eller annet utslett?
Hvilke komplikasjoner kan oppstå når man får vannkopper?
I 2014 startet Folkehelseinstituttet en sykdomsbyrdeanalyse, for å kartlegge antallet og alvorlightesgrad av sykdomsinnleggelse forårsaket av vannkopper – en prosess som tar tid. Vurderingen er ennå ikke sluttført i dag, 4 år etter.
De vanligste komplikasjonene fra vannkopper er sekundær hudinfeksjon med bakterier, i tillegg til lungebetennelse eller hjernebetennelse. Tall fra andre europeiske land viser at det forekommer hos to til seks prosent.
Vaksinen mot vannkopper kan gi bivirkninger, slik alle andre vaksiner kan gi. Dette inkluderer lokalreaksjoner, som vanligvis er av mild grad. Det kan også oppstå en reaksjon i form av lettere vannkopplignende sykdom.
– Mulige bivirkninger kan også være en vedvarende infeksjon som kan føre til herpes zoster (helvetesild) senere i livet, men det er antakeligvis en lavere sjanse for det etter vaksine, enn etter en infeksiøs vannkoppsykdom, sier Bryhn.

Det er mulig å få vannkopper flere ganger, men det er sjelden
Vaksinen anbefales for mennesker som har nedsatt immunforsvar, men som ikke er immune mot vannkopper.
– Disse bør diskutere med sin lege, som kan vurdere om vaksinen bør gis. Dette inkluderer folk med HIV, kreft som er i remisjon, og folk som tar immunhemmende midler som steroider i lav eller høy dose, forklarer Bryhn.
Vannkopper er et herpesvirus, og man kan få det flere ganger, men sannsynligheten for det er veldig lite, ifølge Bryhn.
– Det er veldig uvanlig at folk som har hatt vannkopper får vannkopper igjen. Det kan skje, men det er ikke vanlig i det hele tatt fordi de fleste får det som kalles livslang immunitet etter infeksjon.

Vil vannkoppvaksinen innføres i vaksinasjonsprogrammet?
Det er mange faktorer som vektlegges og må vurderes før en vaksine tas inn i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Hvor mange blir syke av sykdommen, alvorlighetsgrad, og finnes det spesielt utsatte grupper er viktige faktorer.

Utslett - hva kan årsaken være?
– Det tas også stilling til om sykdommen kan forebygges på annen måte, for eksempel ved håndvask, råd om å holde seg hjemme i et bestemt antall dager og samfunnsmessige tiltak som kan begrense smitte, sier Margrethe Greve-Isdahl.
Greve-Osdahl er spesialist i barnesykdommer og jobber ved avdeling for vaksineforebyggende sykdommer ved Folkehelseinstituttet.
– Det må også vurderes hvor effektiv vaksinen er, og hvilke bivirkninger det meldes om. Det er ikke knyttet alvorlige bivirkninger til vannkoppvaksine, annet enn at personer med nedsatt immunforsvar kan bli syke av vaksinen. Men det er en del barn som kan få feber og et svakt vannkopputslett etter vaksinen, fordi det er en levende svekket vaksine.

Vannkopper regnes ikke som like alvorlig
I tillegg er problemet med vannkopper, at det samme viruset kan gi helvetesild mange år eller tiår senere.
– Det er fortsatt ikke god nok kunnskap om hva vaksinering mot vannkopper hos barn vil kunne bety for senere forekomst av helvetesild, sier Greve-Isdahl.
Det blir nå vaksinert mot 12 sykdommer i barnevaksinasjonsprogrammet. For de eldste vaksinene som ble innført, har det vært en enklere prosess enn det som nå tas opp til vurdering.
– For eksempel høy dødelighet av stivkrampe, kikhoste, difteri og polio i begynnelsen av forrige århundre, har gjort det takknemlig å kunne tilby vaksine for å forhindre dette.
Vannkopper har ikke vært en sykdom som har hatt like høy alvorlighetsgrad som mange av disse barnesykdommene det tilbys vaksine mot.
– I tillegg kommer vaksineeffekt og vurdering om betydning for helvetesild inn, som gjør det mer komplisert. Det betyr at for å vurdere om vaksinen skal tilbys, må det gjøres en grundig utredning først. Denne er Folkehelseinstituttet i gang med, forklarer Greve-Isdahl.
Les også: 12 spørsmål og svar om vannkopper