En uke etter andre dose med vaksine regnes man som fullvaksinert, og mange føler lettelse. Men hvor lenge er du beskyttet mot koronaviruset?
Hvor lenge virker vaksinen?
Grunnen til at man ikke har et nøyaktig svar på dette, er i hovedsak to ting. Det ene er at vaksinene ikke har vært i bruk lenge nok til at vi vet «utløpsdato». Det andre er at koronaviruset stadig muterer og forandrer seg, slik at man ikke har noen garanti for at vaksinen beskytter like godt mot nye virusvarianter, selv om vaksinen foreløpig ser ut til å virke godt mot Deltavarianten som nå dominerer i Norge.
- Vi vet ennå ikke sikkert hvor lenge beskyttelsen varer. Så langt er det vist at beskyttelsen varer i minst et halvt år, men antagelig varer mye lenger - det kommer det mer kunnskap om etter hvert, skriver Folkehelseinstituttet sine nettsider.
Hvor lenge du beholder status som fullvaksinert er derfor usikkert.

Når er man fullvaksinert etter 2 dose?
Ikke 100% beskyttelse
Ingen vaksine gir 100% beskyttelse, selv om du er fullvaksinert.
Vaksinene har ikke 100% beskyttelse. Da Pfizer og Moderna ble godkjent for bruk i Norge, viste dokumentasjon mellom 94-95% beskyttelse (effektivitet), ifølge Legemiddelverket.
Folkehelseinstituttet skriver at de få som får covid-19 til tross for at de er vaksinert eller har gjennomgått sykdommen, vil som oftest få et mildt forløp eller ikke ha symptomer.
Selv om du er fullvaksinert bør du teste deg ved symptomer på korona.
Må vi ta en tredje dose?
Flere land tilbyr nå en tredje dose, blant annet Danmark. Norske Helsemyndigheter vurderer også dette.
– De aller eldste vil sannsynligvis trenge en tredje dose uavhengig av langt eller kort intervall. Det kan også bli aktuelt for andre grupper, blant annet helsepersonell. Hvor lenge frem i tid vet vi ikke ennå. Hun legger til at det foreløpig ikke ser ut som det er nødvendig fordi beskyttelsen mot alvorlig sykdom fortsatt er høy, også mot Delta-varianten, sier FHI-overlege Sara Viksmoen Watle til VG.
Flere saker om koronavaksine: