Hva vet vi om senbivirkninger etter koronavaksinen?

FHI melder om lav sannsynlighet for senbivirkninger.

KORONAVAKSINEN: Hva vet vi om senbivirkninger? Bilde: Tong_stocker / Shutterstock / NTB
KORONAVAKSINEN: Hva vet vi om senbivirkninger? Bilde: Tong_stocker / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Over ett år er gått siden de første vaksinene mot korona ble tilgjengelig, og på verdensbasis er det nå gitt over 11 milliarder doser.

På bakgrunn av antall vaksinerte og tiden som har gått siden vaksinasjonen startet, melder FHI at sannsynligheten for senbivirkninger etter koronavaksinasjon er lav.

Senbivirkninger er ikke det samme som langvarige bivirkninger

De fleste bivirkningene etter koronavaksinen oppstår i dagene etter vaksinasjon, og innen de første to ukene. Dersom bivirkningen oppstår mer enn 6 uker etter vaksinasjon omtales den som en senbivirkning. Det er svært uvanlig at reaksjoner oppstår så lenge etter at vaksinen er gitt.

Det er viktig å skille mellom senbivirkninger, som først oppstår mer enn 6 uker etter vaksinasjonen, og langvarige bivirkninger, som oppstår kort tid etter vaksinasjonen, men som kan vare lenge.

I Norge er det kun én vaksine som er registrert med en alvorlig senbivirkning etter vaksinasjon. Dette var Pandemrix, som ble gitt mot svineinfluensa i 2009–2010. En studie fra FHI bekreftet i 2017 at risikoen for narkolepsi var økt etter vaksinasjon med Pandemrix.

Ikke oppdaget senbivirkninger

Gro Evensen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, forteller at det ikke er oppdaget senbivirkninger etter koronavaksinen i Norge.

– Generelt oppstår de aller fleste bivirkningene etter koronavaksinene i løpet av de første to til tre ukene, og det er sjeldent at symptomer som oppstår senere enn 6 uker etter vaksinasjonen er knyttet til vaksinasjonen, forteller Evensen.

GRO EVENSEN: Seniorrådgiver ved FHI Bilde: Privat
GRO EVENSEN: Seniorrådgiver ved FHI Bilde: Privat Vis mer

Langvarige bivirkninger

Selv om det ikke er oppdaget senbivirkninger etter koronavaksinene, er det meldt flere symptomer som varer i lengre tid. For eksempel kan det forekomme menstruasjonsforstyrrelser med kraftigere blødning etter koronavaksinasjon, men disse ser ut til å være forbigående, og varer i 1–2 sykluser.

Myokarditt og perikarditt er sjeldne, men alvorlige bivirkninger etter koronavaksinasjon. Her oppstår symptomene opp til 2 uker etter vaksinasjon, som er godt innenfor et tidsvindu på 6 uker, sier Evensen. Symptomene på betennelse i hjertemuskelen eller hjerteposen kan derimot vare i lang tid.

Det er ikke oppdaget senbivirkninger etter koronavaksinen i Norge Gro Evensen, Seniorrådgiver FHI

– Flere har også meldt om langvarig hodepine eller utmattelse etter vaksinasjon, forteller Evensen. Disse personene oppfordrer vi til å sende en ny melding hvis det skjer endringer i symptomene, og vi har også inkludert spørsmål om hodepine og utmattelse i befolkningsundersøkelser slik at vi kan følge med på forløpet av disse, og andre langvarige, symptomer.

Sjeldent senbivirkninger etter vaksinasjon

Selv om det er lite trolig at det oppstår alvorlige senbivirkninger, kan man aldri garantere noe, og i teorien kan det fremdeles forekomme en sjelden bivirkning som ikke er oppdaget enda.

– Bare i Norge er det gitt over 11 millioner doser av vaksinen. Over 90 % av den voksne befolkningen er grunnvaksinert med to doser, og 90 % av de over 65 år har mottatt tre doser. Globalt er det gitt over 11 milliarder doser. Ettersom det er gitt såpass mange doser av vaksinen, ville det være svært overraskende hvis det plutselig skulle dukke opp nye senbivirkninger nå, sier Evensen.

Evensen forteller at den globale overvåkningen av bivirkninger er svært omfattende. Blant annet har USA, Israel og de fleste europeiske land gode overvåkningsrutiner, som gjør at man fanger opp signaler på bivirkninger raskt.

Det er betryggende at det ikke er oppdaget senbivirkninger Gro Evensen, Seniorrådgiver FHI

– Det er betryggende at det ikke er oppdaget senbivirkninger når det er satt så mange doser og gått såpass lang tid etter vaksinasjonen startet, mener Evensen.

Hun påpeker at det likevel ikke er overraskende, for det er sjeldent man ser senbivirkninger etter vaksinasjon. Årsakene til dette er flere. Blant annet nedbrytes virkestoffene i vaksinen kort tid etter vaksinasjon.

– Immunresponsen i kroppen er ofte det som gir bivirkninger. Immunresponsen er sterkest i dagene rett etter vaksinasjon, og etter en måned er det typisk ikke mer immunrespons med mindre man møter på viruset man er vaksinert mot, forklarer Evensen.

– Likevel er det mekanismer bak enkelte av bivirkningene som er oppdaget etter koronavaksinene man enda ikke forstår, og som videre forskning vil være med og avdekke, sier hun.

Bivirkninger overvåkes løpende

Så lenge vaksinene er i bruk, vil man fortsette med å overvåke bivirkningene som meldes.

Norge overvåker mulige bivirkninger løpende. Meldinger fra helsepersonell og privatpersoner blir hver især gått igjennom og kvalitetssikret. I tillegg til meldinger fra private og helsepersonell blir bivirkningene overvåket gjennom store studier, ved hjelp av befolkningsundersøkelser samt helseregistre. Helsemyndigheter på tvers av landegrenser samarbeider for å avdekke mulige bivirkninger.

Evensen mener vi kan være svært stolte av Legemiddelverket i Norge.

Vi kan være stolte av Legemiddelverket i Norge, og deres arbeid med å overvåke bivirkninger Gro Evensen, Seniorrådgiver FHI

– Legemiddelverket i Norge har fanget opp, og tatt bivirkningssignaler veldig alvorlig. De har jobbet hardt og godt, og vært tidlig ute med å identifisere og verifisere noen bivirkninger som andre land brukte lengre tid på å oppdage, avslutter Evensen.

Nytten er større enn risikoen

Legemiddelverket og Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) opplyser at nytten er større enn risikoen for alvorlige bivirkninger for alle koronavaksinene som har fått godkjenning, og at de godkjente koronavaksinene anses som trygge og effektive.

Alle kan melde bivirkninger

Alle kan melde bivirkninger, og Legemiddelverket og FHI er avhengig av at helsepersonell og pasienter melder inn bivirkninger.

  • Privatpersoner kan melde mistanke om bivirkninger via et elektronisk skjema man finner på helsenorge.no. Skjemaet krever innlogging ved hjelp av en elektronisk ID.
  • Helsepersonell melder mistenkte bivirkninger etter vaksinasjon via melde.no

Kilder:

1) FHI: Lav sannsynlighet for langtidsbivirkninger etter koronavaksinasjon 2) Legemiddelverket.no: Slik overvåkes bivirkninger av koronavaksiner 3) EMA: Safety of covid-19 vaccines 4) Lommelegen: Koronavaksine og bivirkninger 5) OurWorldinData.org: coronavirus vaccinations 6) FHI: koronavaksinasjonen kan påvirke menstruasjonen

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer