Hva er koronasymptomer for vaksinerte?

Hvis du har tatt koronavaksine, men likevel får covid-19, er dette de fem vanligste symptomene, ifølge britisk forskning.

MILDE SYMPTOMER: Vaksinerte får færre symptomer som er mildere enn de som er uvaksinert. Og de blir raskere friske igjen. Foto: Maria Sbytova / sebra / Shutterstock / NTB
MILDE SYMPTOMER: Vaksinerte får færre symptomer som er mildere enn de som er uvaksinert. Og de blir raskere friske igjen. Foto: Maria Sbytova / sebra / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vaksine bidrar til å begrense smittespredning, men er ingen garanti mot covid-19 eller mot å kunne spre smitte videre.

– De få som får covid-19 til tross for at de er vaksinert vil som oftest få et mildt forløp eller ikke ha symptomer, skriver FHI på sine nettsider.

Britisk forskning, The ZOE COVID Study, viser at det er forskjell på covid-19 symptomene hvis man er uvaksinert, vaksinert med en dose eller fullvaksinert. De har laget en oversikt over topp 5 vanligste symptomer for alle tre grupper, basert på selvrapportering via app, gjennomført i juni 2021.

Over 4 millioner mennesker har bidratt i studien. Det er flest unge voksne som har rapportert. Studien har ikke sett på forskjellen på de ulike variantene av covid-viruset.

Fullvaksinerte

Fullvaksinert vil si at man har fått begge vaksinedosene. Status som fullvaksinert gjelder fra 1 uke etter andre vaksinedose.

Vanligste fem symptomer hos fullvaksinerte med covid-19:

  1. Hodepine
  2. Rennende nese
  3. Nysing
  4. Sår hals
  5. Miste luktesans

Symptomene er i hovedsak fra øvre luftveier, samt hodepine. Den britiske undersøkelsen påpeker at selv om symptomene både hos vaksinerte og uvaksinerte var relativt like, hadde vaksinerte færre symptomer, og sykdommen var av kortere varighet sammenlignet med forløpet til de uvaksinerte.

Vaksinert med en dose

Selv om koronavaksine gir stor grad av beskyttelse mot covid-19 allerede 3 uker etter første dose, trengs det to doser for best mulig effekt og varighet.

De vanligste fem symptomer hos koronasmittede som var vaksinerte med en dose:

  1. Hodepine
  2. Rennende nese
  3. Nysing
  4. Sår hals
  5. Vedvarende hoste

I motsetning til gruppen som var fullvaksinert rapporterte denne gruppen vedvarende hoste som det femte mest vanlige symptomet. Hoste er et tegn på at også lungene rammes, og ikke bare de øvre luftveiene.

Uvaksinerte

Hvis du ennå ikke er vaksinert, er symptomene mer gjenkjennelige i forhold til de tradisjonelle koronasymptomene.

Vanligste fem koronasymptomer hos uvaksinerte:

  1. Hodepine
  2. Sår hals
  3. Rennende nese
  4. Feber
  5. Vedvarende hoste

Sår hals er oftere rapportert sammen med feber. Vedvarende hoste ligger også på lista.

Må vaksinerte teste seg?

Enten du har tatt en vaksine eller begge to og fått status fullvaksinert gjelder det samme rådet. Les mer: Skal vaksinerte teste seg ved symptomer på korona?

Må vaksinerte i karantene?

Hvis du er vaksinert og likevel får covid-19, bør du holde deg hjemme til du føler deg bedre.

Les mer på FHI sine sider om hva du bør gjøre ved nyoppståtte symptomer.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer