Hva er koronasymptomer for vaksinerte?

Hvis du har tatt koronavaksine, men likevel får covid-19, er dette de fem vanligste symptomene, ifølge britisk forskning.

MILDE SYMPTOMER: Vaksinerte får færre symptomer som er mildere enn de som er uvaksinert. Og de blir raskere friske igjen. Foto: Maria Sbytova / sebra / Shutterstock / NTB
MILDE SYMPTOMER: Vaksinerte får færre symptomer som er mildere enn de som er uvaksinert. Og de blir raskere friske igjen. Foto: Maria Sbytova / sebra / Shutterstock / NTB Vis mer

Vaksine bidrar til å begrense smittespredning, men er ingen garanti mot covid-19 eller mot å kunne spre smitte videre.

– De få som får covid-19 til tross for at de er vaksinert vil som oftest få et mildt forløp eller ikke ha symptomer, skriver FHI på sine nettsider.

Britisk forskning, The ZOE COVID Study, viser at det er forskjell på covid-19 symptomene hvis man er uvaksinert, vaksinert med en dose eller fullvaksinert. De har laget en oversikt over topp 5 vanligste symptomer for alle tre grupper, basert på selvrapportering via app, gjennomført i juni 2021.

Over 4 millioner mennesker har bidratt i studien. Det er flest unge voksne som har rapportert. Studien har ikke sett på forskjellen på de ulike variantene av covid-viruset.

image: Hvor finner jeg koronasertifikatet mitt og hvordan bruke det?

Hvor finner jeg koronasertifikatet mitt og hvordan bruke det?

Fullvaksinerte

Fullvaksinert vil si at man har fått begge vaksinedosene. Status som fullvaksinert gjelder fra 1 uke etter andre vaksinedose.

Vanligste fem symptomer hos fullvaksinerte med covid-19:

 1. Hodepine
 2. Rennende nese
 3. Nysing
 4. Sår hals
 5. Miste luktesans

Symptomene er i hovedsak fra øvre luftveier, samt hodepine. Den britiske undersøkelsen påpeker at selv om symptomene både hos vaksinerte og uvaksinerte var relativt like, hadde vaksinerte færre symptomer, og sykdommen var av kortere varighet sammenlignet med forløpet til de uvaksinerte.

Vaksinert med en dose

Selv om koronavaksine gir stor grad av beskyttelse mot covid-19 allerede 3 uker etter første dose, trengs det to doser for best mulig effekt og varighet.

De vanligste fem symptomer hos koronasmittede som var vaksinerte med en dose:

 1. Hodepine
 2. Rennende nese
 3. Nysing
 4. Sår hals
 5. Vedvarende hoste

I motsetning til gruppen som var fullvaksinert rapporterte denne gruppen vedvarende hoste som det femte mest vanlige symptomet. Hoste er et tegn på at også lungene rammes, og ikke bare de øvre luftveiene.

image: Tre kvinner: - Slik er livet etter covid-19

Tre kvinner: - Slik er livet etter covid-19

Uvaksinerte

Hvis du ennå ikke er vaksinert, er symptomene mer gjenkjennelige i forhold til de tradisjonelle koronasymptomene.

Vanligste fem koronasymptomer hos uvaksinerte:

 1. Hodepine
 2. Sår hals
 3. Rennende nese
 4. Feber
 5. Vedvarende hoste

Sår hals er oftere rapportert sammen med feber. Vedvarende hoste ligger også på lista.

Må vaksinerte teste seg?

Enten du har tatt en vaksine eller begge to og fått status fullvaksinert gjelder det samme rådet. Les mer: Skal vaksinerte teste seg ved symptomer på korona?

image: Kan man gå på jobb når man er forkjølet?

Kan man gå på jobb når man er forkjølet?

Må vaksinerte i karantene?

Hvis du er vaksinert og likevel får covid-19, må du være i isolasjon, og dine nærkontakter må i karantene, som ved vanlig smittesporing.

Les mer på FHI sine sider om regler for isolasjon og karantene for vaksinerte.