En stor andel av befolkningen i Norge og Europa er nå vaksinert. Comirnaty (BioNTech/Pfizer) er den vaksinen som flest har fått i Norge. Det betyr at vi har masse data om hvilke bivirkninger som er vanlige.
MODERNA: Hva er bivirkninger av Moderna-vaksinen?
Bivirkningene er et resultat av at ditt immunsystem blir aktivert og lager beskyttelse mot koronavirus. Noen kjenner dette godt, andre vil ikke oppleve bivirkninger i det hele tatt.

Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte
Vanlige bivirkninger
Legemiddelverket oppgir at disse bivirkningene er vanligst etter koronavaksine med Comirnaty (BioNTech/Pfizer):
- Mer enn 80 % fikk smerter på stikkstedet.
- Andre vanlige bivirkninger er trøtthet, hodepine, muskelsmerter, leddsmerter, frysninger og feber. Bivirkningene kan være ubehagelige, men går vanligvis over etter noen dager.
- Vanlige bivirkninger kommer gjerne første eller andre dag etter vaksinering og varer omtrent 2–3 døgn.
- De fleste tåler disse forbigående bivirkningene godt, mens andre opplever betydelige plager et par dager etter vaksinering.
- Noen kan oppleve hovne lymfeknuter, som kan vedvare i 7–10 dager.
Pakningsvedlegget for vaksinen, som du kan lese i Felleskatalogen oppgir også kvalme og oppkast, utslett og kløe på stikksted som vanlige bivirkninger for Pfizervaksinen.

Vasovagal reaksjon: Hvorfor besvimer noen av blodprøver eller sprøyte?
Mensforstyrrelser
Koronavaksinasjon kan påvirke menstruasjonen. Det er økt forekomst av menstruasjonsforstyrrelser hos unge kvinner etter at de ble vaksinert mot korona, viser de første resultatene fra Folkehelseinstituttets befolkningsundersøkelser.
Flere i undersøkelsen rapporterte at menstruasjonen ble mer kraftig enn normalt etter første og andre vaksinedose.
Kvinner som opplever vedvarende menstruasjonsforstyrrelser, bør oppsøke lege for undersøkelse og evt. henvisning til gynekolog for å utelukke andre årsaker til blødningsforstyrrelsene. Les flere råd på FHI.no.
Kraftige menstruasjonsblødninger er nå registrert som en bivirkning med ukjent frekvens i produktomtalene.
Mest bivirkninger etter dose to
Legemiddelverket skriver at flere opplevde bivirkninger (punktlisten over) etter andre dose enn etter første dose.
FHI gjennomførte i mars 2021 en undersøkelse der vaksinerte personer har svart på spørsmål om opplevde bivirkninger etter koronavaksinasjon. Blant 2799 deltakere som hadde fått Pfizer vaksinen rapporterte 28,7 % bivirkninger etter første dose. Etter vaksinasjon med andre dose steg andelen som rapporterte uønskede hendelser/bivirkninger til om lag 50 %.
Oppfriskningsdoser: Hvordan bivirkninger arter seg etter tredje og fjerde dose kan du lese om her:

Gir tredje dose med koronavaksine mer bivirkninger?
Forskjell på Pfizer og Moderna
Begge vaksinene har ganske lik profil, begge inneholder en liten bit av arvestoffet (mRNA), ifølge Legemiddelverket.
Bivirkningene er også ganske like med noen unntak. Legemiddelverket skriver at flere opplevde bivirkninger etter andre dose enn etter første dose etter Pfizer-vaksinen. Dette er ikke oppgitt for Moderna (Spikevax). Kvalme og brekninger er klassifisert som vanlig hos Pfizer, men svært vanlig hos Moderna.
Begge vaksinene har rapportert de samme sjeldne og alvorlige bivirkningene, men flere menn under 30 år har fått hjertebetennelse av Moderna .
ANDRE TYPE KORONAVAKSINER: Koronavaksiner og bivirkninger
Sjeldne og alvorlige bivirkninger
Sjeldne bivirkninger vil si bivirkninger som mellom 1 av 1000 og 1 av 10 000 opplever.
Allergisk sjokk
Pakningsvedlegget for vaksinen oppgir at tilfeller av anafylaksi er rapportert, men med foreløpig ukjent frekvens for Comirnatyvaksinen.

Disse mutasjonene skaper bekymring
Alle vaksiner kan i sjeldne tilfeller fremkalle anafylaktiske reaksjoner, også kalt allergisk sjokk, og derfor skal alltid vaksiner settes av helsepersonell, og du skal ikke forlate legekontor/helsestasjon før det har gått minst 15 minutter. Dette er for at du skal få rask helsehjelp ved en eventuelt akutt reaksjon.
Hjertebetennelse
Det er i Norge meldt om flere tilfeller av perikarditt og myokarditt etter vaksinering med Pfizer, selv om denne bivirkningen oppstår oftere etter vaksinering med Moderna.
Det er i Norge per 16. desember 2021 meldt om 218 tilfeller av perikarditt og 120 tilfeller av myokarditt etter vaksinering. Det er satt 8,9 millioner vaksinedoser i Norge.
Perikarditt er en betennelse i hjerteposen. Myokarditt er en betennelse i hjertemuskelen.
En ny nordisk studie, antyder at myokarditt oftere oppstår etter andre dose enn etter første, og oftere hos yngre menn. Hos de fleste begynner symptomene på hjertebetennelse 1-2 uker etter vaksinasjonen, men hos noen kan det ta lengre tid.
Risikoen ser ut til å være høyere etter to doser med Spikevax (Moderna) enn etter to doser med Comirnaty (BioNTec/Pfizer).
Menn under 30 år anbefales vaksinen fra Pfizer/BioNtech, uavhengig av hvilken mRNA-vaksine de fikk som første dose.
Det er viktig å kontakte lege hvis du opplever brystsmerter, tungpustethet eller uregelmessig puls Steinar Madsen, Legemiddelverket.
– De fleste blir raskt friske, men vi har sett tilfeller der det har oppstått komplikasjoner. Det er viktig å kontakte lege hvis du opplever brystsmerter, tungpustethet eller uregelmessig puls, sier medisinsk fagdirektør, Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Hva er symptomer på hjertebetennelse?
Hevelse i ansiktet hos de som har tatt kosmetiske fillers
Vaksinasjon med mRNA-vaksine (Moderna og Pfizer/BioNTech) har medført noen få enkeltrapporter om hevelse på, eller i nærhet av, injeksjonsstedet for kosmetiske «fillers».
– Årsaksmekanismen er uklar, og reaksjonene har latt seg behandle med kortikosteroid og/eller antihistamin. mRNA-vaksiner kan fortsatt gis til personer som har kosmetiske «fillers», men de bør oppfordres til å kontakte lege dersom de får hevelser i områdene der «fillers» er injisert, skriver FHI i vaksinasjonsveilederen til helsepersonell.
Andre sjeldne bivirkninger med ukjent frekvens
Pakningsvedlegget oppgir også noen flere sjeldne bivirkninger med ukjent frekvens:
- Akutt perifer facialisparalyse
- Omfattende hevelse i vaksinert ekstremitet (arm)
Meld inn bivirkninger!
Legemiddelverket og FHI er avhengig av at helsepersonell og pasienter melder inn bivirkninger.
- Privatpersoner kan melde mistanke om bivirkninger av vaksine via et elektronisk skjema du finner på helsenorge.no. Skjemaet krever innlogging ved hjelp av en elektronisk ID. Dette sikrer at uvedkommende ikke får tilgang til dine opplysninger.
- Helsepersonell skal melde mistenkte bivirkninger etter vaksinasjon via melde.no