Fått en dose Astrazeneca? Dette skjer videre

Nå er det bestemt hvilken vaksine som skal gis som nummer to.

STOPPET: Neste dose blir en annen vaksine. Foto: NTB / Shutterstock
STOPPET: Neste dose blir en annen vaksine. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er om lag 135 000 som har fått første dose av AstraZeneca-vaksinen i Norge, før det ble besluttet at vaksinen ikke skulle gis til flere nordmenn, etter avdekking av sjelden bivirkning med blodpropp og lave blodplater.

Ifølge et skriv fra FHI til de det gjelder, vil de som har mottatt en dose med Astraseneca være godt beskyttet i minst 12 uker, men videre vaksinering er nødvendig for å opprettholde mer langvarig immunitet.

Hvilken vaksine får du?

Regjeringen har besluttet å følge Folkehelseinstituttet sin anbefaling om at alle som har fått første dose med AstraZeneca-vaksine skal få tilbud om videre vaksinering med en mRNAvaksine.

Det er Moderna og Pfizer som er godkjente mRNA -vaksiner i Norge, så du vil få tilbud om en av disse.

Når tidspunktet for andre dose nærmer seg, vil du få informasjon fra de som skal vaksinere deg om tidspunkt og hvilken mRNA-vaksine du får tilbud om.

Er det trygt?

FHI har tidligere skrevet at de ikke anbefaler å kombinere to ulike vaksinetyper, men ut fra denne situasjonen mener de likevel at det er den beste løsningen.

- Erfaringer vi har fra vaksiner mot andre sykdommer har vist at det går fint å kombinere ulike vaksinetyper.

MODERNA ELLER PFIZER: Astrazeneca erstattes med pfizer eller moderna. Foto: EPA/Attila Balazs / NTB
MODERNA ELLER PFIZER: Astrazeneca erstattes med pfizer eller moderna. Foto: EPA/Attila Balazs / NTB Vis mer

Det pågår studier som ser på det å kombinere to ulike koronavaksiner. Disse studiene er ikke avsluttet, men det er ikke rapportert om risiko ved å kombinere to forskjellige vaksiner.

LES OGSÅ: Novavax-vaksinen ventes i juni

Vil det ha like god effekt?

Men vil du bli like godt beskyttet mot covid-19 som andre som har fått to doser av samme vaksine?

AstraZeneca var en virusvektorvaksine. Det vil si at de brukte et ufarlig svekket forkjølelesesvirus og spike-proteiner fra coronaviruset. mRNA-vaksinene er også basert på spike-proteiner.

- Etter den første dosen med virusvektorvaksine har kroppen lært seg å kjenne igjen spike-proteinet. Når du senere da får en dose med mRNAvaksine, vil den friske opp og forsterke beskyttelsen du fikk etter første dose, skriver FHI.

FHI ser at flere andre land, deriblant Tyskland, Frankrike, Danmark og Sverige, har også vurdert det samme og har landet på å anbefale mRNA-vaksine som dose 2.

FHI peker på at at kombinasjonen av gjennomgått sykdom med covid-19 og en vaksinedose gir god beskyttelse mot sykdommen. - Det tyder på at immunforsvaret reagerer godt selv om man stimulerer det på to forskjellige måter. Det er ikke sett andre typer bivirkninger hos de som har fått infeksjon og deretter vaksine enn hos de som har fått to doser av samme vaksinetype, står det i skrivet.

Må man ta vaksinen man tilbys?

All vaksinasjon er frivillig, men selv om det er valgfritt å ta vaksine, har du ikke anledning til å velge hvilken type vaksine du skal få. Det blir enten Pfizer eller Moderna, du kan ikke velge hvilken. Det blir den vaksinen som er tilgjengelig der du vaksineres som settes.

Hvis man for eksempel ønsker at dose nummer to skal være Astrazeneca, vil man ikke få ønsket innfridd, da det er en beslutning fra FHI om at denne ikke skal tilbys på grunn av bivirknigner.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer