Disse vaksinene bør alle voksne ta

Folkehelseinstituttet anbefaler påfyll av flere vaksiner man tok som barn. Dette gjelder alle voksne.

VAKSINE: Alle voksne trenger gjentatte oppfriskningsdoser av vaksiner man fikk som barn. Foto: Stockfoto / NTB Scanpix
VAKSINE: Alle voksne trenger gjentatte oppfriskningsdoser av vaksiner man fikk som barn. Foto: Stockfoto / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare koronavaksinen som anbefales til voksne. Det er flere vaksiner man må ta som voksen.

De fleste har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet som beskytter mot flere smittsomme sykdommer. Som voksen får man ikke lenger automatisk tilbud om ny vaksinasjon, og mange vet kanskje ikke at voksne trenger gjentatte oppfriskningsdoser.

Folkehelseinstituttet (Fhi) anbefaler at alle voksne, også de som ikke skal på utenlandsreise, vaksinerer seg mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio når det er gått cirka ti år siden forrige vaksinedose. Denne oppfriskningsdosen er tilgjengelig som en kombinasjonsvaksine.

Alle voksne anbefales vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio hvert tiende år. FHI

- Oppfriskningsvaksinasjon anbefales både for individuell beskyttelse mot sykdom og for å holde en høy beskyttelse i befolkningen slik at sykdommene ikke kommer tilbake til Norge, såkalt flokkimmunitet (gjelder ikke stivkrampe), opplyser Fhi på egen nettside.

Grunnen til at man har valgt et intervall på 10 år skyldes varighetene til de ulike vaksinekomponentene, og en vurdering av hvor alvorlig sykdommene er for denne aldersgruppen.

Det er ikke alle vaksiner fra barnevaksinasjonsprogrammet man trenger påfyll av. MMR beskytter mot røde hunder, meslinger og kusma. Har man fått to doser av den, har man livslang beskyttelse.

Trenger mer informasjon

- Jeg får ofte høre, hvorfor har ingen fortalt meg dette? har helsesykepleier Kristin Salvesen Molstad Andresen tidligere fortalt Lommelegen.

Hun har inntrykk av at mange voksne ikke vet at de må ta påfyll av vaksiner for å være beskyttet, og tror informasjon gjennom flere kanaler kan bidra til at flere voksne vaksinerer seg.

- Hver gang Fhi sendte ut en påminnelse om å ta HPV-vaksinen på SMS, fikk vi inn et rush av folk. Ellers kunne det hjulpet om vaksinen ble dekket av staten, foreslår hun.

Slik sjekker du din vaksinasjonsstatus

Er du født i 1995 eller seinere, vil du enkelt kunne finne en oversikt over alle barnevaksinene du har fått i vaksinasjonsregisteret SYSVAK. På Helsenorge.no/vaksiner/mine-vaksiner vil du se hvilke vaksiner du har tatt.

Det finnes ikke noe fullstendig register før 1995 hvor alle kan søke opp vaksinene de har fått. Mellom 1976 og 1995 var fem fylker med i en prøveordning for vaksinasjonsregisteret SYSVAK. Dersom du kommer fra fylkene Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark og Hordaland, kan du finne vaksineregistreringer tilbake til 1976, skrev Lommelegen tidligere.

- Finner man ingen oversikt over vaksinene man har tatt, kan man prøve å kontakte lege eller et vaksinasjonskontor som skal føre journal av den enkelte pasient. Det er også mulig å bare ta vaksinen på nytt med kortermet intervall, men da kan man risikere en større lokalreaksjon og smerter i armen, sier Andersen.

Denne saken ble opprinnelig skrevet i oktober 2019, men oppdatert mars 2022 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer