Urinprøve - dette kan den fortelle deg

Utslag på protein, glucose, albumin, leucocytter, nitritt, ketoner eller blod kan gi mistanke om ulike sykdommer.

URINPRØVE: Når du leverer inn en vanlig urinprøve hos legen undersøkes det om det er blod, proteiner, sukker eller nitritt i urinen. Nitritt er en indikator på bakterier Foto: Lommelegen.no
URINPRØVE: Når du leverer inn en vanlig urinprøve hos legen undersøkes det om det er blod, proteiner, sukker eller nitritt i urinen. Nitritt er en indikator på bakterier Foto: Lommelegen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En urinprøve kan gi nyttig informasjon om en rekke forskjellige tilstander. Det er lurt å ta en urinprøve hvis ...

En urinprøve analyseres ved å dyppe en plaststrimmel med forskjellige indikatorer.

– Det er veldig mange ting som kan påvises ved urinen avhengig av hvilken plaststrimmel og ulike indikatorer man bruker. En urinprøve kan blant annet påvise graviditet, infeksjon, nyresykdom, eller andre ting, har Petter Brelin, fastlege og leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA), tidligere uttalt til Lommelegen.no.

RIKTIG PRØVE: Morgenurinen gir riktigst resultat på urinprøven og skal alltid leveres samme dag. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RIKTIG PRØVE: Morgenurinen gir riktigst resultat på urinprøven og skal alltid leveres samme dag. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Morgenurinen gir riktigst resultat

Normalverdier

Lege eller sykepleier kan lese av resultatet på urinstix, og hvis du er frisk skal du ikke ha utslag på noen av testområdene. Avlesing av svar sjekkes opp mot en fargeskala etter et minutt. Urinstiksen kan også leses av maskinelt, hvis legekontoret har dette utstyret.

Det er imidlertid viktig å merke seg at det er noen kjente feilkilder som kan gi uriktige verdier. Strimler som er blitt utsatt for fuktighet og/eller sollys kan få innvirkning på resultatet. (2)

Målestoff Avlesingsalternativ Normalverdi i urin
pH5-95 – 6 (kostavhengig)
Proteiner (albumin)0-30
Glucose0-30
Ketoner0-30
Leukocytter0-30
Blod (Hb)0-30
NitrittNegativ eller positivNegativ

Kilde: Labhåndbok, UNN og HelseBergen, analyseoversikten

Forklaring av urinprøve

Hva kan en urinstrix egentlig påvise?

Her forklarer allmennlege Brynjulf Barexstein, hva de ulike begrepene betyr:

Proteiner i urinen

Også kjent som «eggehvite» i urinen eller albumin. Det kalles medisinsk for albuminuri eller proteinuri.

Normalt sett har man ikke proteiner i urinen. Skiller man ut mer albumin/protein enn normalt, kan det være tegn på sykdom. Det kan være vedvarende eller forbigående. Forbigående proteinuri kan man se ved for eksempel sterk fysisk aktivitet, feber, urinveisinfeksjon, og ved blod i urinen. Det kan også være tegn på kronisk sykdom, som for eksempel nyresykdom.

Feilkilder: Rester av enkelte desinfeksjonsmidler i prøvebeholderen kan gi falskt positivt resultat. (1)

Glukose i urinen

Påvisning av sukker eller glukose i urinen er et tegn på en dårlig regulert eller ikke-behandlet diabetes.

Leucocytter i urinen

Hvite blodlegemer (leucocytter) påvises i urin ved infeksjoner. Utslag kan forventes hos omkring 80% av pasientene med urinveisinfeksjon.(1)

Feilkilde: Leucocytter finnes også i rikelige mengder i utflod. Det er vanlig å finne leucocytter i urinen hos gravide, siden gravide ofte har rikelig og tyntflytende utflod.

Nitritt i urinen

Finnes ikke i normal urin fra friske mennesker. En del typer bakterier, særlig de som ofte gir urinveisinfeksjon, kan omdanne nitrat til nitritt, som en da kan påvise med urinstix, og på den måten er påvisning av nitritt i urin et tegn på urinveisinfeksjon. Nitritt er et bakterieprodukt.

LES OGSÅ: Blødninger tidlig i svangerskapet

STRIX: Urinstrimmel til test av urin. Strimmel for måling av glukose, protein blod leukocytter og nitritt Foto: Samfoto/NTB Scanpix
STRIX: Urinstrimmel til test av urin. Strimmel for måling av glukose, protein blod leukocytter og nitritt Foto: Samfoto/NTB Scanpix Vis mer

Blod i urinen - hemoglobin, Hb

Blod i urinen kalles hematuri. Det kan enten være makroskopisk, det vil si at man ser det med det blotte øye, eller mikroskopisk hematuri, som man ikke ser med øyet, og det må påvises med stix, eller det kan sees i et mikroskop.

Blod i urinen kan sees ved både uskyldige tilstander som for eksempel urinveisinfeksjon, men det kan også være et tegn på alvorlig sykdom som kreft. Noen mennesker har mikroskopisk hematuri livet gjennom, uten at det har noe med sykdom å gjøre.

Feilkilder: Forurensning med menstruasjonsblod, eller rester av rengjøringsmidler som inneholder peroksid kan gi en falsk positiv reaksjon. (1)

Ketoner i urinen

Noen urinstix måler også ketoner i urinen. Hvis man har utslag på ketoner kan det være ulike årsaker til dette, men dårlig regulert diabetes og alkoholforgiftning er de to vanlige årsaker.

Redusert inntak av karbohydrater ved slanking, sult, anoreksi og brekninger, kan gi ketoner i urinen. Det samme ved økt forbruk av karbohydrater. Eksempler på dette er høyt stoffskifte og feber. Mer sjeldne årsaker er Cushings syndrom og sykdommer ved økt sekresjon av veksthormon (akromegali). (1)

Grumsete urin

Kan skyldes flere ting, men det er ikke noe som kan tolkes i noen konkret retning. Man må bruke en urinstix, eventuelt mikroskopere urinen, og/eller sende den til bakteriologisk dyrkning, for å kunne si noe mer om hvorfor den er grumsete.

Slik tar du urinprøven

Huden skal ikke være i kontakt med urinstrålen, da det kan forurense urinprøven og gi feil utslag på strix.

  • Kvinner bør holde kjønnsleppene fra hverandre mens urinprøven tas.
  • Menn trekker forhuden tilbake.
  • Urinprøven skal bestå av midtstråleurin, det vil si at du ikke skal ha med den første eller siste skvetten.

Det er også viktig å tisse i et rent og sterilt glass. Hvis det er mange timer til du skal til lege, setter du den i kjøleskapet slik at det ikke blir oppvekst av fremmede bakterier. Morgenurin skal alltid leveres samme dag.

Derfor er morgenurinen viktig

Når på dagen du tar urinprøven har mye å si for resultatet.

– Hvorfor er det så viktig at det er akkurat morgenurin?

– Om natten får alt samle seg opp i blæra, og i morgenurinen kommer det da tydelig frem det som er i blæra. Hvis du for eksempel har en urinveisinfeksjon blir det masse bakterier og hvite blodlegemer i urinen, har Brelin forklart.

Hvis man drikker mye i løpet av dagen blir urinen fortynnet (utvannet), og det blir vanskelig å vise det som er i blæra

Kilder:

Revisjon 18.06.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilde ved revisjon: 1) Labhåndbok, UNN: Urinstix. 2) HelseBergen, analyseoversikten : Urinstrimmel

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer