Senkning – blodprøven som viser betennelse

De fleste har vært hos legen og opplevd at legen har rekvirert mange ulike blodprøver de ikke forstår hva betyr. En av disse er ofte måling av senkning (SR).

BLODPRØVE: Blodsenkning (SR) en uspesifikk prøve, som kan være forhøyet ved en rekke tilstander Foto: NTB Scanpix
BLODPRØVE: Blodsenkning (SR) en uspesifikk prøve, som kan være forhøyet ved en rekke tilstander Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blodsenkning, forkortet SR (sedimentasjonsreaksjon), er en prøve som viser at blodet forandrer seg ved forskjellige sykdommer eller forandringer i kroppen. Blodets sammensetning av celler og proteiner påvirkes av om du er syk eller frisk. Når man måler "senkningen" (blodsenkningen")kan man måle slike forandringer i blodet.

- Senkningsreaksjon er en test for å oppdage betennelse forbundet med infeksjoner, kreft og autoimmune sykdommer, sier Randi Rekkebo, bioingeniør ved Noklus.

Ofte brukes CRP i stedet for SR.

BLODPRØVE: Randi Rekkebo, bioingeniør ved Noklus Foto: Noklus
BLODPRØVE: Randi Rekkebo, bioingeniør ved Noklus Foto: Noklus Vis mer

Hva er CRP og hvor høy kan den bli?

Når brukes blodsenkning?

Ved en blodsenkning settes blodet i et høyt, tynt rør. Testen blir spesielt mye brukt til påvisning og utredning av kroniske betennelsestilstander. Blodsenkning reflekterer hvor hurtig blodceller (erytrocytter) synker mot bunnen i et spesielt utformet rør som står i loddrett stilling i 1 time.

- Analysen brukes også til å overvåke forskjellige sykdommer med betennelse. Til slike formål mener man nå at CRP er en bedre test enn senkningsreaksjon, sier Rekkebo.

Ifølge Fagerborglegene er blodsenkning en uspesifikk prøve, som kan være forhøyet ved en rekke tilstander:

  • Akutte og kroniske infeksjoner og betennelser
  • Leddgikt og andre revmatiske sykdommer
  • Kreftsykdommer.

I mange tilfeller kan det være "normalt" for den enkelte pasient med noe forhøyet senkning.

LES OGSÅ: Blodsukker og CRP måling

BLODPRØVE: En blodsenkningsprøve kan blant annet avsløre akutte og kroniske infeksjoner og betennelser Foto: NTB Scanpix
BLODPRØVE: En blodsenkningsprøve kan blant annet avsløre akutte og kroniske infeksjoner og betennelser Foto: NTB Scanpix Vis mer

Normalverdier

Normalområde for senkningsreaksjon er forskjellig for kvinner og menn og for ung og gammel, ifølge Fürst Medisinsk Laboratorium

  • Mann 0 - 49 år < 15mm
  • Mann > 50 år < 2 0mm
  • Kvinne 0 - 49 år < 20 mm
  • Kvinne > 50 år < 25 mm

Normale verdier utelukker ikke organisk sykdom, heller ikke organisk sykdom av alvorlig karakter.

Kilder og revisjon

Revisjon 07.11.2020: Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer