Høy blodprosent

Hva betyr det når du har høy blodprosent?

MERKER IKKE: Høy blodprosent gir ikke symptomer. Foto: Scanpix
MERKER IKKE: Høy blodprosent gir ikke symptomer. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Høy blodprosent kalles på fagspråket polycytemi, og betyr økt mengde røde blodlegemer i blodet.

Hemoglobin (Hb) er den oksygenbærende delen i de røde blodlegemene, og er bygget opp av protein og jern. Måten disse komponentene henger sammen på, avgjør hvor mye oksygen som blir bundet til de røde blodlegemene.

Vi mennesker er avhengig av disse strukturene for å ta opp og bruke den luften vi puster hensiktsmessig, ifølge Blodbanken Oslo.

LES OGSÅ: Hva er CRP og hvor høy kan den bli?

Dette er høy blodprosent

Kriteriene for høy blodprosent er som følgende:

  • Kvinner har høy blodprosent når:

Blodprosenten (Hb) er over 16,5 g/dl eller andelen røde blodlegemer, hematokrit (Htc) er over 0,48

  • Menn har høy blodprosent når:

Blodprosenten er over 18 g/dl eller andelen røde blodlegemer er over 0,51

Kilde: Nhi.no

IKKE ALLTID BEHOV FOR UTREDNING: Høy blodprosent er et funn som gjøres på legekontoret eller sykehuset. Foto: Scanpix
IKKE ALLTID BEHOV FOR UTREDNING: Høy blodprosent er et funn som gjøres på legekontoret eller sykehuset. Foto: Scanpix Vis mer

Symptomer på høy blodprosent?

– Høy blodprosent er i utgangspunktet bra, og gir ikke symptomer annet enn god form! For høy blodprosent er noe annet, men gir ikke symptomer i seg selv. Det kan imidlertid føre til sykdommer, som for eksempel blodpropp, forklarer Lommelegens sjefsvarlege, allmennlege Brynjulf Barexstein.

Siden høy blodprosent er et funn som gjøres på legekontoret eller sykehuset, er det som regel en lege som finner grunnlag for å utrede tilstanden.

LES OGSÅ: Dette kan urinprøven din avsløre

Vanlige årsaker til høy blodprosent

– Høy blodprosent sees ofte ved kroniske sykdommer som fører til for lite oksygen i blodet som for eksempel KOLS og hjertesvikt. Da prøver kroppen å kompensere for det lave surstoffinnholdet i blodet ved å produsere flere røde blodlegemer, for å forsøke å bringe mer oksygen til vevet. Dehydrering er en annen vanlig årsak, sier Barexstein.

Hos toppidrettsutøvere kan høy blodprosent være et tegn på doping.

Dette kan gi høy blodprosent:

  • Røyking
  • KOLS (Kronisk obstruktiv lungesykdom)
  • Astma
  • Hjertesvikt
  • Medfødte hjertefeil
  • Dehydrering

Sjeldnere årsaker kan være Polycytemia vera (en slags kreftsykdom), hemokromatose (opphopning av jern i kroppen), nyrekreft og doping med EPO.

Kilde: Nhi.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer