Ultralyd

I dag har de fleste gynekologer tilgang til ultralydapparat. Ved gynekologiske undersøkelser er det vanligst å bruke en såkalt vaginalprobe, en fingertykk innretning som føres inn i skjeden og beveges der, samtidig som legen vurderer ultralydbildet. Denne undersøkelsen er ikke vond, men føles uvant.

Ultralyd brukes ved spesielle funn eller tilstander, om når han ved palpasjon har funnet avvik på organstørrelse, cyster eller noe som kan være svulster. Det kan sees om det er væske i bukhulen ved betennelser og svulster.Ved blødninger kan livmoren bedømmes - om det foreligger muskelknuter, polypper eller andre forandringer ved slimhinnen (innsiden). Tidlige svangerskap er lette å påvise, og en kan se foster og hjerteaksjon allerede 4-6 uker etter befruktningen.

Senere i svangerskapet brukes ultralyd med en annen probe - ultralydhode - på magen.

AvslutningDermed er den gynekologiske undersøkelsen over, og du kan puste lettet ut. Mange føler det som en overvinnelse og en stor lettelse å ha vært til gynekolog, og de aller fleste meddeler at det slett ikke var så ille som de hadde forestilt seg!

Legen vil nå ha en avsluttende samtale med deg, fortelle deg hva han har funnet, komme med forslag til eventuelle videre tiltak eller kontroller og svare deg på de spørsmål du måtte sitte inne med.

KonklusjonJeg håper med dette at du kan gå til den gynekologiske undersøkelse med større trygghet og med en positiv innstilling.

Hvor ofte du bør gå til undersøkelse, er individuelt, Den såkalte screeningen (masseundersøkelsen) med henblikk på forstadier og kreft på livmorhalsen er det tilstrekkelig å få foretatt hvert 3. år. Alle kvinner mellom 25 og 70 år vil få innkalling til denne fra -Statens sentralenhet for screening- hvert 3. år - og du oppfordres til å gå når denne er mottatt! Men du skal være oppmerksom på at denne undersøkelsen kun sier noe om forandringer på livmortapp eller i livmorhalsen, som er ca. 3 cm lang. Den sier intet om forandring i livmor eller eggstokker, som mange tror.

Ellers bør du raskt få en gynekologisk undersøkelse hvis du opplever avvik på menstruasjon, unaturlige blødninger, ubehag eller nyoppståtte smerter, unaturlig utflod eller oppblåsthet i magen. De fleste -farlige- sykdommene er helbredelige, hvis de blir oppdaget på et tidlig stadium.