Ultralyd

I dag har de fleste gynekologer tilgang til ultralydapparat. Ved gynekologiske undersøkelser er det vanligst å bruke en såkalt vaginalprobe, en fingertykk innretning som føres inn i skjeden og beveges der, samtidig som legen vurderer ultralydbildet. Denne undersøkelsen er ikke vond, men føles uvant.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ultralyd brukes ved spesielle funn eller tilstander, om når han ved palpasjon har funnet avvik på organstørrelse, cyster eller noe som kan være svulster. Det kan sees om det er væske i bukhulen ved betennelser og svulster.Ved blødninger kan livmoren bedømmes - om det foreligger muskelknuter, polypper eller andre forandringer ved slimhinnen (innsiden). Tidlige svangerskap er lette å påvise, og en kan se foster og hjerteaksjon allerede 4-6 uker etter befruktningen.

Senere i svangerskapet brukes ultralyd med en annen probe - ultralydhode - på magen.

AvslutningDermed er den gynekologiske undersøkelsen over, og du kan puste lettet ut. Mange føler det som en overvinnelse og en stor lettelse å ha vært til gynekolog, og de aller fleste meddeler at det slett ikke var så ille som de hadde forestilt seg!

Legen vil nå ha en avsluttende samtale med deg, fortelle deg hva han har funnet, komme med forslag til eventuelle videre tiltak eller kontroller og svare deg på de spørsmål du måtte sitte inne med.

KonklusjonJeg håper med dette at du kan gå til den gynekologiske undersøkelse med større trygghet og med en positiv innstilling.

Hvor ofte du bør gå til undersøkelse, er individuelt, Den såkalte screeningen (masseundersøkelsen) med henblikk på forstadier og kreft på livmorhalsen er det tilstrekkelig å få foretatt hvert 3. år. Alle kvinner mellom 25 og 70 år vil få innkalling til denne fra -Statens sentralenhet for screening- hvert 3. år - og du oppfordres til å gå når denne er mottatt! Men du skal være oppmerksom på at denne undersøkelsen kun sier noe om forandringer på livmortapp eller i livmorhalsen, som er ca. 3 cm lang. Den sier intet om forandring i livmor eller eggstokker, som mange tror.

Ellers bør du raskt få en gynekologisk undersøkelse hvis du opplever avvik på menstruasjon, unaturlige blødninger, ubehag eller nyoppståtte smerter, unaturlig utflod eller oppblåsthet i magen. De fleste -farlige- sykdommene er helbredelige, hvis de blir oppdaget på et tidlig stadium.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer