Smerteskalaer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Den mest brukte metoden for registrering av smerter er VAS-skalaen (Visual Analogue Scale). Dette er en rett linje, vanligvis 10 cm lang, der det skal avmerkes hvor sterke smertene er/har vært, og der ytterpunktene er (null) "ingen smerte" og (ti) "maksimal/ verst tenkelig smerte".

VAS-skalaen kan gjelde ulike tidspunkter, som f.eks "smerter akkurat nå", "verste smerter siste uke" eller "gjennomsnittlige smerter siste uke".

Smerter kan også registreres ved hjelp av enkle spørsmål eller spørreskjemaer.

Alle registreringer av smerter vil være semi-objektive, det vil si at man prøver å lage mål, helst tall, på noe som den enkelte bare kan føle på egen kropp, en i prinsippet subjektiv opplevelse.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer