Bilirubin er et pigmentstoff som dannes når røde blodlegemer går i stykker. Røde blodlegemer har vanligvis en levetid på 120 dager, deretter brytes de ned og skilles ut gjennom leveren til gallen.
Hvis leveren er syk, blir utskillelsen av bilirubin redusert, og bilirubinet hoper seg opp i blodet. Leverbetennelse, alkoholisme, medisiner og giftstoffer kan skade leveren og føre til økt mengde bilirubin i blodet.
Fra leveren skilles bilirubinet videre ut av kroppen gjennom gallen. Blir galleveien stengt av en gallestein, eller av en kreftsvulst i galleblæren, leveren eller bukspyttkjertelen, fører det til opphopning av bilirubin i blodet.
Nedbrytningen av røde blodlegemer kan gå raskere enn vanlig i forbindelse med store skader, noen typer blodmangel og blodoverføring med feil blodtype. Den økte nedbrytningen kan føre til økt mengde bilirubin i blodet.
Normalverdier
Under 26 mikromol per liter.
Tolkning av prøvesvar
Høye verdier ses ved leverbetennelse (hepatitt), hindringer i galleveiene (gallestein eller kreft) og økt nedbrytning av røde blodlegemer (hemolyse). Økt mengde bilirubin hos spedbarn skyldes at mange røde blodlegemer går i stykker etter fødselen, samtidig med at leveren er umoden og arbeider langsomt.