Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vurdering av spirometriverdier ved astma og KOLS

Spørsmål

Hei. Jeg har spirometrimålinger tilbake til 2016. Jeg har astma og KOLS (AKOS) Jeg lurer på hvordan du vil karakterisere utviklingen: Normalt, forverret eller alvorlig forverret. Eller generelt FEV1. Spirometriverdier: (Med Medisin) 08.07.2016 : FEV1 (3,5 L) 80% 20.10.2017 : FEV1 (3,14 L) 80% 26.06.2018 : FEV1 (3,0 L) 74% 01.11.2019 : FEV1 (3,16 L) 74% 15.04.2020 : FEV1 (2,92 L) 68% 08.02.2021 : FEV1 (2,84 L) 66%

Mann 42
Svar

Hei.


Dine FEV1-verdier har gått nedover for hver måling de 5 siste årene. FEV1 er mengden luft man blåser ut i løpet av det første sekundet av spirometrien. Prosenttallet bak angir antall prosent av forventet normalverdi for deg, hvis du hadde vært lungefrisk.

Verdier under 80% ansees som sikre tegn på obstruksjon, altså det at utpustet går tregere enn forventet, som ved astma og KOLS.

Det du spør om her, er hvordan jeg vil karakterisere utviklingen. Forutsatt at ikke de siste prøvene er tatt i perioder hvor du er spesielt dårlig i din lungesykdom, og følgelig ikke representative, så tyder prøvene på en viss forverring. Men dette er tall, og mer interessant er hva du kjenner og føler. Hvis du ikke føler deg jevnt verre i pusten, så har disse tallene mindre betydning. Men om du føler at du har blitt jevnt over dårligere de siste fem årene, så synes det altså å kunne bekreftes ut fra disse tallene.

Du spør om utviklingen er "normal, forverret eller alvorlig forverret". Det synes jeg ikke er noe lett spørsmål å besvare, for om en skulle ha valgt ett av de tre begrepene, så måtte en jo ha klare definsjoner på hva som ligger i hver av de, og det har vi ikke. 

Jeg vil ikke kalle det "normal" utvikling, for det finnes forsåvidt ingen "normal" utvikling av astma og KOLS. Det er individuelt, og avhenger av mange faktorer, ikke minst hvilke medisiner man får. Jeg vil kanskje ikke heller bruke "alvorlig forverret", men det igjen vil din subjektive opplevelse av pusten kunne si mer om, så alt i alt tenker jeg at begrepet "forverret" i en eller grad kan være korrekt beskrivelse av disse tallene. Men igjen, om du ikke kjenner det forverret, så er det det som teller mer her, da poenget med å behandling og medisiner ikke er å få "fine tall", men å få pasienten til å ha det best mulig, naturligvis.

Jeg håper at det var grei informasjon. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-