Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vansker med å finne blodårer ved blodprøvetaking

Spørsmål

Hei Jeg spør egentlig ikke for meg selv, men en venninne som legene har veldig vanskelig for å finne blodårer når de skal ta prøver. Hva skyldes dette, og vet du om de har slikt apparat som kan søke frem tilgjengelige blodårer på privatklinikker som Volvat og Aleris? Vedkommende besvimer hver gang og gruer seg alltid til å ta blodprøver. Er dette vanligere hos kvinner enn hos menn?

Kvinne 60
Svar

Hei.


Hvor vanskelige eller lette venene er å finne når man skal ta blodprøver, er helt individuelt, og påvirkes især av hvor dypt eller overfladisk venene ligger, og av hvor mye underhudsfett man har.  Det er rett som du sier, at det finnes spesielle apparater som får vanskelig synbare vener til å "lyse opp" veldig tydelig, og det er til stor nytte når man skal ta blodprøver på pasienter med vanskelige årer. 


Du spør om de har et slikt apparat hos Volvat eller Aleris. Det vet jeg ikke, men det er det jo veldig enkelt å finne ut av ved å ta en telefon eller sende en mail dit.


Det at noen mennesker har tendens til å besvime ved blodprøvetaking er slett ikke uvanlig, og det forekommer hos begge kjønn. Jeg vet ikke om det er vanligere hos kvinner enn menn. Det som er viktig når en har det slik, er å si ifra om det før blodprøven, slik at de som tar blodprøven tar hensyn til dette, og at en får ligge nede. Da går det alltid greit.


Ha det bra.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-