Unødvendig bruk av ultralyd

Spørsmål

Jeg går til svangerskapskontroll hos en turnuslege. I uke 16 brukte han ultralyd både vel og lenge for å finne fosterlyd - uten resultat. Jeg har i etterkant lest at denne type ultralyd er mye kraftigere enn ultralyd som brukes for å få frem bilder, og at den absolutt ikke skal brukes så tidlig i svangerskapet. Bl.a. kan visstnok hjertet på et vis ta skade. Hva med hjernen og andre deler av kroppen? Økt fare for kreft senere i livet? Bekymrer meg for dette, og ønsker ikke å være "prøveklut" for en lege i opplæring.

Kvinne, 30 år

Svar

Hei!

Du behaøver ikke å bekymre deg for dette. Selv om det har vært stilt spørsmål ved om ultralyd har potensielle negative effekter på et foster, så er det ingen sikker dokumentasjon på dette, og hvert eneste barn i Norge blir undersøkt både med bildeultralyd og fosterlydsultralyd uten at man har mistanke om at dette gir symptomer eller skader av noe slag.

Jeg har aldri sett noen negativ omtale av den ultralydundersøkelsen du fikk, og har liten tro på at denne har noe mer skadelig potensiale enn vanlig ultralyd.

Jeg skjønner at du tenker at du ikke vil ha en uerfaren lege. Det er et dilemma. Alle leger må lære ved å ha pasienter, selv om de er helt ferske (legene). Hvis ikke vil de jo aldri få den erfaringen som de eldre legene har. Alle turnusleger har en veileder og støttelege som kan konsulteres hvis noe er for vrient eller turnuslegen er usikker på hva som skal gjøres. Jeg synes ikke turnuslegen har gått ut over vanlig legepraksis ved å bruke slik ultralyd lenge på deg, jeg tror ikke det er noen leger som i vanlig praksis vil ha betenkeligheter ved det.

Konklusjonen min er altså at du ikke skal være bekymret for dette!