Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tungpust, slapp og skjelven. Jernmangel?

Spørsmål

Jeg plages med åndenød, slapphet, innvendig skjelven i muskler i hele kroppen (føles ut som musklene er veldig slitne), har svært lite energi.

På siste blodprøver hos fastlegen var S-jern på 7 (hans normalverdier var mellom 9 og 34). På blodprøvene gangen før der var det folat som var lavt, 2.

Etter Triobe tabletter(tidligere hatt b12 mangel) så er den verdien nå oppe på noen og tjue. Alt av jern i blodet er lavt foruten blodprosent som er på 13.

Kan jernmangel gi slike symptomer, bør jeg få sprøyter/intravenøst siden magen min ikke tåler NOEN av jernpreparatene jeg har prøvd? Tidligere hatt magesår som følge av migrenetabletter, samt plages en del med katarr og magesyre nå.

Jeg er testet for cøliaki, samt chrons (min bror har det), og begge var negativ. Var på gastroskopi for å få bekreftet at magesåret var borte.

Relevante sykdommer/medisiner: Nexium - av og på ved behov Astma - Seretide Allergisk for melkeprotein

Kvinne, 31 år

Svar

Hei.

Måling av jern i blod er ingen god prøve for å finne ut om en pasient har jernmangel. Den anbefales faktisk ikke brukt til dette formål. I stedet anbefaler man prøvene s-ferritin og TIBC. Jern i serum kan gi noe tilleggsinformasjon, men det er ikke denne prøven som brukes til å stille en evt jernmangeldiagnose.

Du må derfor for det første få legen til å utrede deg med disse andre prøvene, for å se om du har en faktisk jernmangel eller ikke.

Jernmangel kan gi lav blodprosent. Derfor må blodprosenten måles hos deg.
Lav blodprosent kan gi en lang rekke symptomer, inklusiv slike som du sliter med.
Men lave jernverdier UTEN man har utviklet lav blodprosent, gir IKKE noen symptomer. Det er bare et målbart tall.

Før du er utredet med ferritin m.v. for å se om du har en reell jernmangel eller ikke, er det ikke mulig å si noe om du skal ha jernsprøyter, slik du spør om.
Hvis man ikke tåler jerntabletter, er det et godt alternativ å få det via maten, dvs rødt kjøtt, evt innmat. Lag gjerne gryterett med kjøtt en eller flere ganger i uken, tilberedt i en gammeldags støpejernsgryte. Da får man i seg mye jern via både kjøttet og ikke minst fra selve støpejernsgryten!
Ta c-vitamintabletter sammen med jern (dvs kjøttrettene du spiser) for da tar du lettere opp jern fra tarmen.
Jeg ville absolutt ikke ha satt deg på jernsprøyter før du evt hadde forsøkt overnevnte opplegg over en del tid.

Så en svært viktig ting:
Jernmangelanemi er ingen slutt-diagnose. Dersom du har en jernmangel, så er der er pr definisjon en årsak til dette, og legen er helt nødt til å påvise denne for deg, slik at du både i beste fall kan få gjort noe med bakenforliggende årsak, og i tillegg vite noe mer om hvordan du skal behandles.

Jeg synes også det er meget påfallende at du har hatt lave verdier av først B12, så folat, og nå jern. Det taler meget sterkt i retning av en eller annen malabsorbsjonstilstand, og det bør du utredes for, evt av indremedisiner som legen din kan henvise deg til.

Det er nemlig nesten umulig å forestille seg at du skulle klare å få lave verdier av alle disse tre næringstoffene pga dårlig kosthold.
Blant annet vet man at man må være ekstremvegetarianer (såkalt vegan) for å klare å få til en B12-mangel via kosten.

Håper svaret er til nytte for deg. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-