Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tåler noen melkeprodukter, men ikke alle. Utredning?

Spørsmål

Hei Jeg er 37 år og har egentlig aldri blitt skikkelig undersøkt ang noe jeg tror er melkeintoleranse. Det startet egentlig før skolealder da hele familien min var hos homopat og etter noen tester (jeg er ikke sikkert på hvilke) så ble jeg anbefalt å slutte å drikke melk. Mamma prøvde en stund å holde meg unna melk men siden jeg ikke hadde reagert noe særlig på melk begynte jeg å drikke melk igjen. Etter en god stund kanskje et par år begynte jeg å få noen kraftige smerter i magen til samme tidspunkt hver kveld, jeg lå i fosterstilling å gråt. Siden den perioden har jeg holdt meg unna melk, men jeg tåler ost og yoghurt og melk som er kokt/varmebehandlet bra og også geitemelk. Men så må jeg passe på å ikke for eksempel spise brieost på brødskiva til frokost eller seterrømme på tom mage kan det gå skikkelig galt og jeg sitter på do med voldsomme kramper i magen. Jeg tenker at dette sikkert er klare tegn på melkeintoleranse. Men her er noen spørsmål : Jeg har vært uheldig i voksen alder å fått i meg melk, det som skjer da er alt hele fordøyelsessystemet stopper opp fra magesekk til endetarm. Jeg får mye magesyre og ubehag i øvre del av magen og det føles som at jeg må ha avføring men det kommer bare luft med klatter av diaré. Jeg lurer da på om vi fortsatt snakker om melkeintoleranse eller er det noe annet slik at jeg helst bør holde meg totalt unna melkeprodukter (ost, yoghurt, melkesjokolade... etc)? Da jeg var barn prøvde jeg å drikke laktosefri melk men jeg syns jeg fikk vondt i magen av den også, nå skal det sies at jeg var kanskje også redd for å få vondt i magen og dermed er det vanskelig å si sikkert - jeg orker ikke prøve i voksen alder, det er ikke verdt all smerten og ubehaget. Blir takknemlig for svar da jeg har en del ubehag i magen, mest forstoppelse. Noen ganger skjønner jeg hvorfor jeg sitter på do med kramper andre ganger ikke. Det er mistanke om fibromyalgi hos meg, fikk diagnosen ADD i voksen alder.

Kvinne 37
Svar

Hei.


Først litt begrepsavklaring her:

Vi snakker i hovedsak om to forskjellige tilstander her:

1) Laktoseintoleranse. 

2) Melkeproteinallergi


Laktoseintoleranse er på global basis særdeles vanlig, og i mange steder er verden er det dette som er normalen, det å ikke kunne fordøye melkesukker (laktose) Det er som hovedregel genetisk bestemt, og kommer av at man som voksen mangler enzymet laktase i tarmen, noe vi trenger for å kunne fordøye laktose. Ved denne tilstanden er det kun meieriprodukter som inneholder laktose som er vanskelige å fordøye. Ost inneholder ikke laktose, f.eks., og i gjærede meieriprodukter er laktosen brukt opp av f.eks. youghurtbakterier, slik at det ikke er noe laktose igjen, og derfor vil derfor slike produkter ofte kunne tolereres av en person med laktoseintoleranse. 

Laktoseintoleranse har ingenting med allergi å gjøre, og det gjelder altså ikke melkeprodukter generelt, men kun de som inneholder melkesukker / laktose.


Melkeproteinallergi:

Da er det ikke laktosen som er problemet, men en allergi mot visse proteiner i melken. Ved denne tilstanden kan det ofte være best å holde seg unna alle meieriprodukter, -med mindre man merker at det finnes noen man tåler.


Utredning:

Uansett hva man finner ved utredninger med blodprøver osv, så er det IKKE laboratoriesvaret som er "fasiten", men det en selv merker. Altså: Hvis en person kan drikke vanlig melk uten å få plager, men blodprøven tilsier noe annet (melkeproteinallergi og/eller laktoseintoleranse) , så kan han faktisk drikke melk, og må gjerne fortsatte å drikke melk.

Og hvis en person merker at en får ubehag etter en gitt matvare, for eksempel Brie i ditt tilfelle, så tåler du faktisk ikke Brie, helt uavhengig av hva utredninger og blodprøver måtte vise. 


Det at du ikke tåler Brie, behøver for den saks skyld ikke ha noe med melk å gjøre. Kanskje du reagerer fordi den er så fet? Kanskje du kan ha galleproblematikk, som utløser ubehag etter feit Brie? 


Og du kan ha andre tilstander i tillegg, som gjør at det blir vanskelig å tolke hva dette er og finne system i hva du reagerer på, jeg tenker f.eks. på cøliaki.


Så selv om det er virkeligheten og din erfaring som til syvende og sist er fasiten her, og du bør innrette deg etter hva du tåler og ikke tåler uansett hva utredning vil vise, så vil jeg nok anbefale deg en runde til fastlegen for å se om blodprøver kan være til hjelp for å kartlegge dette for deg. Du bør da ta en gentest mhp laktoseintoleranse, cøliaki-blodprøve, og blodprøver mhp matvareallergi. 

Håper det var greit svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-