Stigende leverprøver etter gastric bypass

Spørsmål

Hei. Er en ung jente på 23 år. Bruker ikke paracet og drikker aldri alkohol. Har et spørsmål om Leverprøve og Lipaseprøve. Jeg ble gastric bypass operert september 2018. Har i mange år slitt med overvekt og fedme. Startvekt da jeg ble operert var 111 kg. Nå veier jeg 68 kg. Har noen kg igjen til målet mitt. [Er 1.60 cm høy]. Før jeg ble operert var leverprøven så vidt forhøyet, da på ca 50. De mente årsaken var overvekt. Så gikk jeg ned litt i vekt før operasjonen og leverprøven var tilbake til normalen. Men så ble jeg operert og etter en stund var leverprøven blitt forhøyet. I januar var ALAT prøven 102. I februar var prøven 127. Da var også Lipase prøven forhøyet. Denne prøven var på 301. [Skal ta nye blodprøver om 2 uker]. Jeg blir jo veldig bekymret når leverprøven bare øker og øker. Uten at jeg vet årsaken til dette. [Det er blitt tatt hepatitt prøver, som alle var negative]. Føler meg frisk, men er veldig slapp og trøtt. Dette med leverprøven og Lipase prøven, kan det være en komplikasjon av gastric bypass operasjonen, eller hva kan det være? Fastlegen har nå sendt henvisning til ultralyd. Men får liksom aldri høre hva hun tror det kan være. Bekymrer meg veldig for dette. Fastlegen mener det er sykehuset der jeg ble operert som har ansvaret og de på sykehuset mener dette er fastlegen sin jobb å finne ut av hva som kan være årsaken til mine forhøyede leverprøve og Lipase prøve.

Kvinne 23

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det er riktig at du blir undersøkt med ultralyd nå, som et ledd i det å prøve å finne ut av hvorfor disse blodprøvene viser stigende verdier. Jeg kan naturligvis ikke gi deg noen eksakt forklaring på hva årsaken er, for det er jo det man er i ferd med å utrede deg for. Men jeg kan ihvertfall svare deg på at det ikke er noe typisk bilde, at disse blodprøvene stiger som følge av operasjonen du har vært gjennom. Så det er ingen grunn til å tenke at disse stigende prøvesvarene er en "komplikasjon av operasjonen", slik du konkret spør om.

Rent generelt så vet vi forøvrig at en del mennesker får gallesykdom / -stein etter en slik operasjon, og det kan gi stigende leverfunksjonsprøver, som f.eks. ALAT. Hvorvidt du kan ha noen begynnende gallesykdom, vil UL nå kunne avklare.

Lipase stiger ved sykdom i bukspyttkjertelen, men du har jo ingen symptomer som tyder på slik sykdom, så dette blir også viktig å se etter ved kommende ultralyd. 

Det at du forøvrig føler deg frisk og fin, er kanskje noe av det viktigste her, for det taler jo faktisk for at du ikke er syk. 

Det er forøvrig fastlegen som har det formelle ansvar for å gi deg de helsetjenester du trenger, inklusiv utredning av uklare blodprøvesvar, og fastlegen vil da ofte konferere med spesialisthelsetjenesten når det er nødvendig, f.eks. den kirurgiske avdelingen hvor du ble operert. 

Jeg håper at det var grei informasjon. Lykke til videre.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-