Røntgen og kreft

Spørsmål

Hei!
Ble litt engstelig da jeg leste svaret ditt til hun som var redd for hjernesvulst.
Jeg har nemelig over ett par år tatt en del rtg. undersøkelser. Jeg har hatt mye vondt i magen før stenfunnene ble funnet. Har tatt tarm rtg. med kontrast, urografi 2-3 CT med og uten kontrast.
Også utenom dette blitt scannet i hode og bihuler.
Har jeg pådrat meg større risiko for å få kreft når jeg er 50 år???
Dette er noe som gir meg en vond klump i magen.
Jeg følges også opp med nyrestenene med rtg. undersøkelser.
Jeg har også rtg.lege venn i Serbia som sier at det ikke er noe farlig , og at han utsettes for en god del stråling hver dag. Jeg tenker nå at han bare beroliger meg og ikke vill si sanheten. Jeg kan ikke skjønne hvordan rtg. leger i dag utsettes for stråling.

På den annen side har jeg jo en vennine som kom inn med igangsatt setefødsel. De puttet henne i CT for å sjekke bekkenet.

Gir CT på digitale bilder like mye stråling ?
Er det mindre stråling generelt nå enn før??
Kontrasten nå er vell ikke så farlig som før?

Jeg er orntelig redd for dette her, at min redsel for å få kreft blir tilfelle fordi jeg har undersøkt meg selv for mye.

Relevante sykdommer/medisiner: nyresten og gallesten

Kvinne, 34 år

Svar

Hei!

Det er mange spørsmål å svare på her.
For det første; det er skadelig med røntgenstråling. Det er ingen tvil om dette, selv om noen mener at en mindre røntgenstråledose faktisk kan stimulere immunforsvar og ha positive effekter.
Det er likevel ingen som anbefaler røntgenstråling med mindre det er som kur for en eller annen sykdom, eller som diagnostisk hjelpemiddel.

Det som likevel er veldig uklart er hvor mye røntgenstråling som skal til før det blir sykdom av det og hvor mye hver enkelt person tåler uten å bli syk. Husk på at vi hver dag mottar mye såkalt bakgrunnsstråling fra verdensrommet, og denne påvirkningen vil medvirke til en eventuell kreftutvikling. Det er svært sjelden at man kan peke på at en pasient får kreft på grunn av for mye røntgenstråling. Likevel vet vi at røntgenstrålene er potensielt skadelige og derfor skal røntgenundersøkelser kun brukes når det forventes å ha en konsekvens for pasienten. Dvs at svaret på undersøkelsen medfører endring i eller oppstart av behandling eller tiltak.

Teoretisk har du pådratt deg litt større risiko for kreft, men det du har gjennomgått av røntgenstråler er ikke voldsomt store doser sammenliknet med hva andre mottar. Du er ung og en kan forvente at du ennå ikke har født de barna du vil ha, og da er det viktig å skjerme eggstokkene for stråling hvis det lar seg gjøre. Da du ble utredet hadde du sikkert plager som man måtte finne ut av hva skyldtes. Da er den potensielle risikoen ved røntgenundersøkelsene mindre enn viktigheten av å finne en forklaring på smertene.

Hvis du ikke har smerter synes jeg det er unødvendig å ta bilder av nyresteinene dine. Man kan ta en ultralyd av nyrene med jevne mellomrom for å kontrollere at det ikke er dårlig avløp fra nyrene, forøvrig synes jeg ikke det er grunn til å ta urografi eller oversiktsbilder.

Angående din venn i Serbia; jeg kjenner ikke forholdene der, men i mange land er man mindre flink til å beskytte seg mot stråling enn vi er i Norge, og apparaturen kan være teknisk dårligere. Det er svært skadelig å utsette seg for "en god del stråling hver dag", og som røntgenlege burde han vite å beskytte seg mot stråling. Personer som arbeider på en røntgenavdeling trenger som regel ikke å utsettes for stråling. Selv om man ikke kjenner strålene så er de der og en jevn eksponering for slik stråling øker kreftrisikoen betraktelig.

Venninnen din som ble lagt i CT da hun var gravid fikk nok utført en bekkenmåling - såkalt CT pelvimetri. Dette gir en svært lav dose røntgenstråler og er en akseptabel undersøkelse når man må ta stilling til om keisersnitt er nødvendig.

Digitale bilder gir i prinsippet ikke mindre stråling enn før, men apparatur og teknikk er mye bedre enn tidligere og på røntgenavdelinger tilstrever man å gi lavest mulig dose til pasienten. Kontrastmidler er generelt svært trygge å bruke - og her er det ikke kreft som er bekymringen, men alergi og nyresvikt hos utsatte personer.

Du skal ikke bekymre deg for de røntgenundersøkelsene du har gjort, men du skal alltid avtale med legen din eller ved sykehusopphold at det ikke tas røntgenundersøkelser som ikke har en klar begrunnelse eller hensikt.