Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redd for lymfekreft

Spørsmål

Hei. Jeg skriver fordi jeg er bekymret for min far. Han er 67 år. Ingen symptomer på sykdom. På en ul undersøkelse på eget initiativ fant de noen hovne lymfeknuter i mage region og i høyre armhule. Videre scanning viste også dette. Blodprøver var fine og legen beroliget min far og trodde det var noe uskyldig. Han skal nå på biopsi, og nye blodprøver etter to uker. Legen ønsket han god sommer og trudde det handlet om en beskjeden lymfesykdom. Jeg er bekymret, tenker på om det er spredning fra en annen svulst, eller lymfekreft. Men da hadde vel kanskje blodprøver vist noe annet? Tenker at innleggelse hadde blitt om noe virket akutt eller alvorlig. Men så klart, kun svar fra biopsi kan fortelle oss dette. Eneste lymfesykdom jeg kjenner til er lymfekreft av ulike typer. Kan du fortelle meg noe dette? Er veldig bekymret, og redd.

Svar

Hei.


Din far har ingen symptomer på sykdom, og det er veldig bra, fordi det betyr som hovedregel at man faktisk heller ikke er syk.

Det er derfor det frarådes å gjennomføre medisinske undersøkelser på egenhånd, uten at der er tegn til sykdom, for da vet vi veldig godt at en ofte finner ting som ikke har med sykdom å gjøre, og som en ikke hadde ønsket å vite noe om. Hvis en tar MR-bilder av helt friske mennesker, altså ikke bare symptomfri, men personer som faktisk ikke har noen sykdom, så er det riktig ofte at en finner en rekke ting som gir grunnlag for undersøkelser og utredninger, og personen det gjelder har fått "pasientstatus" og bekymringer om "hva det kan være".

Dette oppsummeres i det svært gode og viktige ordtaket "Du er bare frisk inntil du er undersøkt nøye nok".


Her er denne prosessen allerede i gang, og han skal ta biopsi av disse lymfeknutene. Som du selv skriver, kun biopsisvar vil være avklarende her. Vi kan ikke foregripe begivenhetenes gang, og høyttenking, spekulasjoner omkring eventuell diagnose osv, fører ingen vei hen, det er ikke annet enn tanker faktisk, og har dere ingen nytte av her og nå. Alt dere oppnår ved det, er muligheter for bekymringer og leie dager, som kan vise seg å være helt bortkastet.

Det er en vanlig situasjon han er i nå, å måtte vente på utredningssvar osv, og å leve i den usikkerheten det medfører, og det er ugreit.

Et svært godt råd i slike situasjoner er å analysere situasjonen og minne seg selv på at lymfekreft, som du nevner, IKKE er en diagnose som er stilt, det er faktisk kun dine tanker her og nå, og ikke noe annet. Og å håndtere ventetiden nå med å si til seg selv (både du og han) at "jeg velger kun å forholde meg til det jeg har av fakta til enhver tid, og ikke til tanker og spekulasjoner". Og fakta nå er jo at han er symptomfri og frisk, og skal til en undersøkelse, ikke noe annet har du av fakta her og nå, og en generell kunnskap om at lymfeknuter kan være forstørret uten at det skyldes sykdom, f.eks. som en normalreaksjon fra immunapparatet.


Det at alle blodprøver er fine, er naturligvis også veldig bra, og taler mot sykdom, men det gir ingen sikker informasjon om hva disse lymfeknutene er eller ikke er, det er det kun biopsisvaret som gjør nå.


Håper dette var grei informasjon. Følg de praktiske rådene jeg har gitt her, og si til deg selv hver gang du blir redd og begynner å spekulere, at "jeg velger kun å forholde meg til det jeg har av fakta". Alle kan bli syke, men da forholder vi oss til sykdom når den er et faktum, og vi skal ikke forskuttere mulig sykdom, for det viser seg erfaringsmessig for så mange mennesker å kun bidra til å bruke opp tid til å være lei seg og redd, istedet for å velge å forholde seg til sykdom først når den er påvist. Da får vi mest ut av tiden uten sykdom!


Håper det var grei informasjon og råd som du velger å følge. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-