Plager etter MR

Spørsmål

Jeg har nylig vært til MR for undersøkelse av hode og nakke.

Har slitt med svimmelhet/ørhet, slapphet,fordøyelsespr., og veldig sensiblilitet for all bevegelse.(bil, båt, fly, vannsenger, ridning,rulletrapper,heiser, se på vann, flammer etc-- i årevis --alt dette har gitt/gir meg "sjøgang"). Har vært sterkt plaget med dette i 12 år. Har vært veldig redd for at det skulle være noe galt i hodet, og hatt veldig helseangst på grunn av dette. Har tatt CT av hodet 3 ganger på grunn av dette i løpet av disse 12 årene,dette for å ikke slite meg ut på grunn av angst for at det skal være noe farlig. Plagene i seg selv er ille nok om man ikke skal gå å tro at det er dødelig også.

Nå ville legen sjekke om det kunne være noe med nakken...da jeg ikke har tatt rtg. av den før, og foreslo MR... Jeg ville da gjerne også ta av hodet for spesielt å få sjekket tinningbenet/balansenerven. Fikk imidlertid svar fra MR at det ikke var noe galt å finne, bortsett fra en skade i 5 nakkevirvel, som visstnok hadde nok passasje, slik at det ikke trykte på nerver, e.l.

Så min diagnose er fortsatt psykosomatiske plager. ---Og jeg har veldig sterk helseangst som kan underbygge det å få slike plager.

Og håpløse meg er nå redd for strålene i MR undersøkelsen.!!! Vet at det ikke er røntgen stråler, men et veldig sterkt magnetfelt som kan varme opp og kanskje skade cellene??? grøss!!
Fikk greie på at MR magneten var veldig mye sterkere enn å være under en høyspent---over lang tid, og dette har gitt meg angst. Er etter Mr veldig sår i huden i ansiktet, spesielt munn og nese. Har vært forsiktig med sol etter jeg var det.... så synes det er rart at dette kan skyldes solbrenthet. Er ikke rød i ansiktet heller. Er nå redd for at det sterke magnetfeltet kan ha gjort skader..... Var inne i trommelen ca 25 minutter. Fastelegen min sier MR--er ufarlig....Har også lest på nettet at det regnes som sikkert, men???-- Kan jeg stole på dette...??? Trodde jeg skulle bli glad (er og det!!!) for at de ikke fant noe farlig, men kan ikke fri meg fra redselen om at dette kan være skadelig på sikt. Håper du kan berolige meg....

Hilsen alltid engstelig, og det er vondt.

Relevante sykdommer/medisiner: MR - skadelig

Kvinne, 43 år

Svar

Hei!

Jeg kan si med sikkerhet at MR ikke bare regnes som sikkert, men det er sikkert! Magnetfeltet i MR-maskinen gir deg ikke komplikasjoner, og det du kjenner av sårhet har helt sikkert ikke noe med MR-undersøkelsen å gjøre.

Effekten av MR er godt undersøkt - og 25 minutter i maskinen er vanlig for en nakkeundersøkelse. I svært sterke magnetfelt (sterkere enn de som er vanlige i bruk i Norge) kan man i noen tilfeller få råd og varm hud under undersøkelsen, men ved en slik undersøkelse du har vært til har jeg ikke noen tro på at symptomene du opplever nå kommer fra magnetfeltet.

Et lite forbehold: visse typer sminke kan inneholde magnetiske metallelementer og gi varmeutvikling i magnetfeltet, på samme måte som enkelte tatoveringer (spesielt de med farge) kan inneholde små metallelementer og gi varmeutvikling. Du har neppe tatovering i ansiktet og det er ekstremt sjelden at man støter på sminke som gir problemer i MR-en.

Håper du kan bli beroliget av dette, og at du får hjelp for angsten din hos legen din.