Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Oversettelse av MR-svar

Spørsmål

Har fått et svar på MR men forstår ikke helt dette legespråket. MR 27.08 ga mistanke om 4 mm herming av cerebellær tonsille i forumen magnum. Ny MR 30.09 Viser adekvate plassforhold for modulla spinalis i CC overgang. Hva betyr dette me ord som jeg kan forstå?

Kvinne 28
Svar

Hei.


"Herniering av cerebellær tonsille i foramen magnum" betyr følgende:

Herniering: Hernie er "brokk". Her betyr det at noe trykkes ut gjennom et hull i kraniet som heter foramen magnum. Cerebellær tonsille er en del av lillehjernen (cerebellum) som ligger på undersiden av lillehjernen, og det er altså denne som er presset ut gjennom dette hullet i kraniet. Det er kun en beskrivelse av hva røntgenlegen ser på bildet, og ikke en sykdom eller diagnose i seg selv. Det kan f.eks. oppstå som følge av ytre skade, en indre blødning i hjernen, hevelse i hjernevevet eller økt væskemengde i hjernens hulrom, da slike ting øker trykket inni kraniet, og da kan deler av hjernen presses ut gjennom dette hullet "foramen magnum". Det er ingen mulighet for meg å si noe om årsaker i ditt tilfelle, for jeg vet ikke noe om din sykehistorie eller hvorfor man har tatt MR-bildet og hva man ser etter. Alle røntgenbilder og MR-bilder må derfor tolkes av den lege som kjenner pasienten og som har rekvirert bildet, altså sees i sammenheng med pasienten, for ellers har det ingen hensikt å ta bilder av noe. Hvis det er din fastlege som har rekvirert bildet, må denne legen tolke funnet opp mot sykehistorien din, ta stilling til hvilken betydning det eventuelt har, og iverksette tiltak. Og det er fremfor alt ikke på noen måte slik at pasienten selv skal forstå eller ta stilling til meget avanserte MR-resultater som dette, eller ta stilling til videre oppfølging og behandling. Så ta kontakt med legen som rekvirerte bildet, få forklaring på hvordan legen tolker det, og hvilke evt konsekvenser det får for deg.


Det neste du ønsker oversatt, er:
"adekvate plassforhold for medulla spinalis i CC overgang"

Forklaring: Adekvat = tilstrekkelig

Adekvate plassforhold = ingenting trykker på noe, det er nok plass til medulla spinalis, som betyr ryggmargen. 

CC-overgang =Cranio Cervical overgang: Det er overgangen mellom hjerne og ryggmarg, altså helt øverst i nakken, i mellom den øverste nakkevirvelen og kraniet (hodeskallen)

Dette er med andre ord et helt normalt funn, ingenting galt.


Her har du fått oversettelsen, men som du ser er dette kun beskrivele av hva som sees på bildet, og ingen sykdom eller diagnose. Det unormale funnet fra lillehjernen din ble altså funnet i august, dvs for over et halvt år siden. Jeg håper at du har fått oppfølging på dette, hvis ikke må du ta kontakt med legen din for oppfølging av dette.

Ha det bra og lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-