Mer MR

Spørsmål

Hei igjen.
Viser til innlegg angående MR.av nakke/hode sendt fredag 23. Fikk svar i dag. Jeg ble undersøkt av en 1,5 Tesla magnetstyrke MR maskin på Telemark Røntgenintitutt. Håper dette er av de MR maskinene som vanligvis brukes i Norge og ikke har større magnetfelt enn det som er vanlig. Du nevnte at de i utlandet hadde sterkere maskiner. Undersøkelsen av både hode og nakke tok 25 minutter. Håper dette indikerer noe positivt, og ikke at det er større magnetfelt som gjør at det gikk så raskt. Vet folk som har ligget i 45 minutter o.l for samme undersøkelse. Jeg hadde ikke sminke på bortsett fra at jeg denne sommeren hadde tatt permanent sverte på øynevippene uheldigvis... og så har jeg bleket hår. Men det har jo de fleste kvinner i dag... enten mørkere eller lysere enn sin naturlige farge.----

Jeg håper også at de utenlandske maskinene også er trygge--- selv om man der kunne føle varme og sårhet etter undersøkelsen....

Håper på raskt svar, da jeg engster meg. Skal til spesialist i psykosomatiske plager, men lang ventetid. Det er ille dette, at når jeg endelig har fått svar at det ikke er noe galt i hodet, og burde vært hoppende glad skal begynne å engste meg for evt. stråler og senvirkninger. Tenker også på ct jeg har tatt..... Men angst er urasjonell.... desverre.... men vond.

Med vennlig hilsen....vanligvis oppegående---men i kjellertrappa akkurat nå.

Relevante sykdommer/medisiner: Takk for svar.... ang Mr.Undersøkelse,men

Kvinne, 43 år

Svar

Hei igjen!

Jeg kjenner godt til maskinene de har på Telemark røntgeninstitutt. Dette er standardmaskiner, og 1.5 Tesla er vanlig styrke på MR-maskinene som brukes til vanlig diagnostikk.

Etterhvert kommer det nok 3 Tesla maskiner mange steder i Norge, men de er foreløpig ikke utbredt til vanlig bruk. I forskningssammenheng bruker man av og til 7 Tesla maskiner, men det finnes ingen slike i Norge.

25 minutter er helt vanlig tidsperiode å ligge i MR-maskinen, lengden på undersøkelsen avhenger litt av hvor mange typer bildeserier man tar. En standardundersøkelse hvor man ikke ser umiddelbart unormale ting som krever ekstraserier tar omtrent så lang tid som du beskriver. Som sagt, det er overhode ingen grunn til å bekymre seg for det magnetfeltet du har vært i, og hårblekingen og øyesverten spiller ingen rolle.

CT av hodet medfører jo noe røntgenstråling, men det er langt fra noen farlig dose ved en slik undersøkelse. Moderne CT-maskiner gir mindre stårling enn de gammeldagse, og CT av hodet gir betydelig mindre enn feks CT av lunge/mage, fordi området er mye mindre. Hvis man må undersøkes ofte med CT av hodet, bør radiografene unngå å bestråle øyets linse, da mye stråling der kan øke sjansen for å få grå stær.

Det er mye diskusjon om røntgenstrålers skadelige effekt, og selv om vi vet at den har teoretiske farer, så er det sjelden man kan si at den og den sykdommen har oppstått på grunn av diagnostisk røntgenstråling. Men på grunn av det vi vet om teoretiske farer skal man være tilbakeholden med å gjøre undersøkelser hvis det ikke kan medføre en diagnostisk eller behandlingsmessig konsekvens for pasienten. Spesielt gjelder dette barn og kvinner i fruktbar alder.
Jo eldre pasienten er, jo mindre "viktig" blir det om man bestråles med røntgenstråler, fordi eventuelle effekter av stårlingen vil ta svært lang tid å utvikle.

MR bør forresten heller ikke gjøres med mindre det foreligger en helt konkret problemstilling som vil ha behandlingsmessig konsekvens. Da er det ikke stråling som er argumentet, men heller et økonomisk og ressursmessig standpunkt.