Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Må det være en sykepleier tilstede under en gynekologisk undersøkelse?

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hva som er begrunnelsen for at det må være en sykepleier tilstede ved polikliniske konsultasjoner og ved gynekologisk undersøkelse i forbindelse med slike konsultasjoner? Jeg har hatt et gynekologisk problem (cyste) som er utredet og ferdigbehandlet, jeg er nå frisk. Ved første besøk på poliklinikken ble sykepleier med meg bak forhenget, og stod faktisk og så på meg mens jeg tok av meg klærne nedentil. Dette var en situasjon jeg følte meg svært ukomfortabel i, og jeg har aldri opplevd lignende verken hos fastlege eller gynekolog. Hun fulgte meg så bort til gyn.stolen og tok meg ved armen, som for å hjelpe meg opp. Jeg viftet henne bort og forklarte at jeg ikke hadde behov for hjelp opp i stolen. Da den kvinnelige legen utførte undersøkelse med ultralyd, ble sykepleier stående ved stolen og være tilskuer til undersøkelsen. Hun hadde ingen oppgaver med feks å hente frem utstyr eller på annen måte assistere legen, hun bare observerte. Ved timebestilling til neste konsultasjon, ba jeg derfor om at jeg fikk være alene med legen, men da fikk jeg beskjed om at sykepleier skulle være tilstede, ingen begrunnelse for hvorfor. Ved siste konsultasjon var det en ung, mannlig sykepleier tilstede. Heldigvis ingen GU, bare samtale med lege og prøvesvar. Jeg syntes det var kleint å ta opp private og personlige spørsmål som prevensjon mens det satt en gutt i slutten av 20-årene og hørte på. Igjen, sykepleieren hadde ingen rolle i rommet utover det å være tilstede. Jeg følte meg nesten litt "krenket" da jeg forlot sykehuset ved begge tilfeller, behandlingssituasjon og konsultasjon er da noe som kun angår lege og pasient, og jeg snakker mye friere med legen under fire øyne, enn hva jeg gjør når det sitter en utenforstående "bisitter" der, som altså kun er tilstede.

Kvinne 49
Svar

Hei.


Jeg kan ikke svare deg på hvorfor de har denne rutinen du her beskriver, på den poliklinikken du ble undersøkt. Det må du isåfall spørre de om, hvorfor de har slike rutiner.

Det finnes ikke noen generell regel om at sykepleier skal være tilstede under en gynekologisk undersøkelse, og de fleste gynekologiske undersøkelser i Norge skjer nok uten at der er en sykepleier tilstede, f.eks. på alle landets almenlegekontorer. 


Jeg kan imidlertid gjette på at det er av praktiske årsaker legen vil ha en sykepleier der, i tilfelle legen skulle trenge noe midt under undersøkelsen, mens han/hun holder spekulumet inni vagina med sin ene hånd, og kanskje et instrument i den andre hånden. Det er nemlig svært tungvint for en lege å gå fra en slik "situasjon" for å finne noe en kanskje trenger, for da vil gjerne spekulumet dette ut, og en må begynne "fra begynnelsen" igjen.  Mange av de oppgaver en lege inkl en gynekolog blir mye mer lettvinte og praktiske, med "et ekstra par hender" tilgjengelig. Et annet eksempel er om jeg skal fjerne en føflekk. Det går greit uten en assistent, men det blir mye mer effektivt om jeg har en assistent som kan gi meg det jeg trenger, uten at jeg må skifte hansker, legge fra meg instrumenter osv. Og slik er det også med gynekologiske prosedyrer, kanskje ofte i enda større grad.


Jeg gjetter på at dette er årsaken. Og så blir det da naturligvis situasjoner hvor sykepleieren tilfeldigvis ikke får noen slik assistent-funksjon for gynekologen, slik tilfellet var for deg.


Jeg ser ikke for meg hvilke andre årsaker det eventuelt kunne være heller.

Ha det bra.