Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lett forhøyede verdier av ALP og ferritin, redd for lymfekreft

Spørsmål

Alkalisk fosfatase (ALP) U/L= 120 over tid Plasma Ferritin=325 Jeg bekymrer meg fordi min far døde av Lymfekreft og min bror har fått samme sykdom i 2019, 63 år gammel. Jeg er 69 år og har disse verdiene, som ovenpå på blodprøvete mine. Utenom har jeg felles med min far spiserørsbrokk. Synes ikke legen min tar blodprøvene mine på alvor. Jeg har også kronisk B12 mangel Har du noen gode råd til meg. Jeg er engstelig, fordi jeg tror lymfekreft kan være arvelig.

Mann 69
Svar

Hei.

Dine ALP-verdier er kun såvidt over øvre normalområde, og i tillegg er den ikke stigende, men stabil over tid. Hadde du hatt en sykdom som årsak til lett forhøyet ALP, ikke minst kreft, så ville du etter alt å dømme hatt stadig stigende verdier for ALP.

Dette kan tyde på at dette ikke har med sykdom å gjøre i det hele tatt, og at det kan være et normalfunn. Videre så er ALP en prøve som har mulighet for falskt forhøyede verdier: Hvis blodprøven taes med stase (gummistrikket rundt overarmen, som settes på for å få frem blodårene bedre) så kan det gi høyere verdier i prøvesvaret, enn det man egentlig har) Derfor bør man i det minste sikre seg en prøve uten stase, for å se om det har vært forklaringen. Likedan kan måltider like før prøvetaking også føre til stigninger på 25-50 over det man egentlig har, så sørg for at prøven blir tatt fastende i tillegg til at det ikke brukes stase. 


Ferritinverdien din er på 325. Det er også kun moderat forhøyet. Denne prøven kan også bli falskt forhøyet med bruk av stase, så sørg for en prøve tatt uten stase, som en start. Dette er en uspesifikk prøve som kan stige av mange årsaker, både sykdom og ikke-sykdom. Den stiger ved generell sykdom i kroppen, på linje med senkningen og CRP. Og den kan bli moderat forhøyet ved metabolsk syndrom, som er meget vanlig, og kjennetegnes ved blant annet overvekt med økt mageomkrets, høyt blodtrykk, forhøyet kolesterol m.v. Overvekt kan gi fettlever, og det kan også gi lett økning i ferritin.


Når det gjelder lymfekreft og arvelighet / genetikk, så er det kun den ene typen Hodkins lymfom som har en genetisk komponent, og ikke andre typer lymfekreft.


Mine råd til deg er altså å sørge for at det blir tatt fastende prøver uten stase, om ikke det er gjort allerede, og forhøre deg med fastlegen om noen av mine mulige tolkninger her kan være korrekte forklaringer.

Håper det var et informativt og nyttig svar. Ha det bra.