LD - hva er normalt?

Spørsmål

Etter å ha tetten blodprøve fikk jeg beskjed om at LD-verdiene kanskje var litt for høye - uten at det var farlig. Verdien på målingen var 440. I følge legen er normalverdiene mellom 150 og 413.

Men her på lommelegen står det at alt under 500 er normalt? Og på en dansk lege site leste jeg at alt under 450 er normalt.

Noen grunn til bekymring?

Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

LD står for laktat dehydrogenase, og er en ganske uspesifikk blodprøve som sjelden gir mening å måle isolert.
Prøven stiger ved hjerteinfarkt, ved visse krefttyper, ved kyssesyke, ved muskelsykdommer og ved en lang rekke andre sykdommer.

LD er et stoff som man vanligvis påviser innenfor cellenes membraner, og ved celleskade stiger verdien i blodet.

Det er nok mange varianter av hva som er normalverdi for denne prøven, mitt oppslagsverk sier 200-475.

Hvis du ellers er frisk og andre blodprøver er normale, samt hvis LD-verdien ikke har steget i forhold til tidligere er det ingen grunn til bekymring.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn