Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor fant de ingenting på urinprøven?

Spørsmål

Hei!
Jeg har et spørsmål angående underlivsplager. Jeg har de siste to årene vært plaget med en god del urinveisinfeksjoner. Men problemet er at det er ikke alltid det vises på urinprøvene. For ca. 6mnd siden kjente jeg at jeg hadde fått en UVI igjen. Jeg dro da på legevakten, og tok en urinprøve. Da sa de at de ikke fant noe på prøven, men de gav meg likevel en 3dagers kur med trimetoprim. Denne kuren hjalp, og jeg ble helt bra. Ca 2-3 mnd senere, merket jeg at en infeksjon var på gang igjen. Jeg dro da til fastlegen. De fant ingenting på urinprøvene (De sendte den også til dyrkning, men heller der fant de ingenting), legen sjekket meg da også nedentil, og tok forskjellige andre infeksjonsprøver. Heller der fant hun ingenting. Så jeg gikk hjem, og tenkte at dette sikkert var noe som ville gå over av seg selv. Men der tok jeg feil. Svien ble bare verre, og etter ca 1uke med en helt forferdelig, uutholdelig svie i underlivet, dro jeg tilbake igjen, og sa at det ikke hadde gitt seg. Hun tok da en ny undersøkelse, og nye prøver, men heller da fant hun ingenting, heller ikke på dyrkning av urin. Men hun ba meg gå på apoteket og kjøpe Canesten, fordi hun regnet med at jeg hadde fått en soppinfeksjon. Jeg gjorde dette, men plagene gav seg ikke. De ble litt mildere etter hvert, men de flyttet seg oppover til høyre side av ryggen. Etter to dager med intense smerter i høyre side av rygg, dro jeg tilbake til legen. Der tok jeg en ny urinprøve og blodprøve. Disse viste blod i urin og høy CRP. Hun mente altså at jeg hadde fått en nyrebekkeninfeksjon. Jeg fikk da antibiotikakur og ble bra til slutt.
Men spørsmålet mitt er: Hva kan være grunnen til at dette ikke slo ut på urinprøven tidligere?
For det var vel mest sannsynlig en blærekatarr, siden det tilsutt utviklet seg til en nyrebekken infeksjon? Synes det er veldig rart at det verken slo ut på urinprøven, eller på dyrkning.. Er det mulig for bakteriene å «gjemme» seg på noen måte? Lurer bare av ren nysjerrighet, siden det

Svar

Hei.

Jeg skjønner godt din nysjerrighet, og skulle gjerne hatt muligheten til å gi deg et sikkert svar, men det kan jeg ikke. Det er svært mye vi innen medisin bare må forholde oss pragmatisk til, og leve med at vi ikke får svar på. Nå er du kurert, og det er selvfølgelig det viktigste.

Den mest sannsynlige forklaringen på at man ikke har vist bakterier i urinen din, HVIS du da faktisk har hatt urinveisinfeksjon da de ble tatt (noe vi ikke vet med sikkerhet, strengt tatt) er om prøven ikke ble tatt av morgenurin. Det er nemlig i konsentrert morgenurin at det er størst sjanse for å påvise / få oppvekst av bakterier. Andre mulige forklaringer kan være av teknisk art, som f.eks. transportmedium, temperatur, tid, og forhold omkring dyrkningen.
Og så kan det selvfølgelig være mulig at du ikke har hatt urinveisinfeksjon når disse prøvene ble tatt, men at infeksjonen har oppstått etter at prøvene ble tatt.

Nyrestein eller unormale anatomiske forhold i nyrer og avløp kan også disponere for nyrebekkenbetennelse, så diskuter med legen din om du bør utredes for dette.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-