Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er forskjellen på CT og MR?

Spørsmål

Min sønn på 7mnd skal legges inn på Riksen på mandag og ta noen undersøkelser. Han har et stort hode og det foreligger mistanke om hydrocephalus. Vi skjønte det meste men ikke hve en MR undersøkelse er?! Han har vært inne til flere CT, hva er forskjellen????

Kvinne, 27 år

Svar

Hei!

Ved en innleggelse på sykehus kan det være mange uttrykk, undersøkelser og prosedyrer som man lurer på hva betyr eller hva hensikten er. Husk å spørre om alt dere lurer på! Vi som jobber med syke mennesker kan av og til ta for gitt at de er like inneforstått med sjargongen som oss.

En CT-undersøkelse er en såkalt "skiverøntgen" hvor pasienten ligger i en trommel/rør og det taes bilder over et større område, feks hodet. En datamaskin omdanner bildeinformasjonen og lager skivebilder som kan vurderes av en radiolog. Strålingen i en CT-maskin er vanlig røntgenstråling og som du kanskje vet kan den være skadelig i for store doser. En MR-maskin benytter et annet prinsipp. Et magnetisk felt gjør at atomene i kroppen forandrer seg og sender ut informasjon som en datamaskin kan tolke. Denne magnetiske "strålingen" er ufarlig. MR-bilder kan konstureres i mange plan og lager veldig gode bilder av bløtdeler. På mange områder er MR bedre enn CT, men CT har fordeler som MR ikke har. Disse undersøkelsene kan derfor utfylle hverandre hvis de brukes fornuftig.

Foreløpig er MR en kostbar undersøkelse og krever spesialopplært personell. MR undersøkelsen foregår også i en trommel, men denne er mer avlang som et rør og noen synes dette er klaustrofobisk. Dessuten bråker den en del og det er ofte mørkt i undersøkelsesrommet. Man må også ligge helt stille og et barn på 7 måneder må enten sove eller ha lett narkose for å gjennomføre en slik undersøkelse.

Lykke til og husk å spørre om alt dere ikke forstår. Skriv gjerne ned spørsmål dere kommer på underveis.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-