Forhøyet ferritin behøver ikke å bety for mye jern i blodet

Spørsmål

Hei

Jeg er 69 år, går til årlig helsesjekk hos min fastlege. For tre år siden fikk jeg se på analyseutskriften min, og at alt var ok, bortsett fra S - Ferritinnivået var merket med stjerne og var på 318. Fastlegen sa det var bare "lett" forhøyet og hadde ingen betydning.
Nå før Jul 2012, fikk jeg tilsendt utskrift med alt ok, (supert! alle prøver er fine) men ser at det fortsatt er merket med stjerne foran S - Ferritin og nå er nivået 398.
Synes du at 398 er ok når normalverdi er satt til 20 - 300?
Jeg leste et sted at for høyt jerninnhold kan være Hemokromatose, og at det kan gi avleiringer til lever, hjerte og bukspyttkjertel, en lite hyggelig tanke!
Hva mener du om dette, og hva bør jeg gjøre?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

En behandlingstrengende eller symptomgivende hemokromatose vil vanligvis gi langt høyere verdier enn dette.
Ferritin er imidlertid en prøve som kan stige av mange forskjellige årsaker, og den kan også være moderat forhøyet (slik dine verdier er) hos eldre mennesker, uten at der foreligger sykdom i det hele tatt. Det er altså en mulighet hos deg, spesielt når ikke der er tegn til sykdom forøvrig.

Du skriver "for høyt jerninnhold" når du omtaler din situasjon her. Det er viktig å presisere at det er på ingen måte sikkert at du har dette, jfra andre mulige årsaker til forhøyet ferritin, se nedenfor.

Når en lege finner en moderat forhøyet ferritinverdi som dette, skal legen undersøke om der er noen grunn til å tenke i retning av bakenforliggende sykdommer, og er det det, så må pasienten utredes videre for dette.

Her er en generell liste over mulige årsaker til forhøyet ferritin. Jeg vil presisere at dette ikke sier noe som helst over muligheten av slike sykdommer / tilstander hos deg. Din lege som kjenner deg, har sett dine øvrige prøvesvar m.v., har tydeligvis vurdert det slik at der ikke er mulighet for slike sykdommer:

Akutt fase-reaksjon (dvs den stiger ved infeksjoner, skader m.v., på linje med CRP og senkning.)
Maligne sykdommer (ondartet sykdom) Dette er jo lite sannsynlig hos deg, siden den var forhøyet for tre år siden også. Hadde det vært kreft som var årsaken, så hadde du vært særdeles mye sykere eller død nå, isåfall.
Aplastisk anemi
Hemolyse
Kan være normalt hos eldre friske personer
Kronisk alkoholmisbruk (cirrhose)

Du spør hva jeg synes du skal gjøre. Jeg synes du skal ta med deg spørsmål og svar her til fastlegen din, og fortelle at dette bekymrer deg. Så får du en nyttig og oppklarende samtale om dette, hvor legen din kan forklare deg hvorfor han/hun ikke har funnet grunn til å mistenke sykdom i ditt tilfelle.
Der er ikke noen grunn til å tenke at dine forhøyede ferritinverdier er årsaken til din polynevropati. Legen din bør imidlertid utrede deg for årsaken til din polynevropati, om ikke det er gjort. Teoretisk sett kan der finnes en felles forklaring på både forhøyet ferritin og polynevropati, f.eks. forhøyet alkoholforbruk over tid, men jeg har jo ingen konkrete opplysninger om dette her, så det er kun en generell betraktning og informasjon.

Håper dette var oppklarende. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-