Forhøyede leverenzymer

Spørsmål

For 4-5 år siden viste det seg at min mann har forhøyet verdi av gamma-GT i blodet, ca. 160, mens normalområdet er 0 - 80. Prøver han ellers tok var normale. Hans lege har ikke reagert på denne verdien etter hva jeg forstår.
Nå har det imidlertid kommet opp at han har vært utro og hatt sex med flere andre.
Han har i alle år vært frisk og det har jeg også. Ingen av oss har hatt symptomer på sykdommer i underlivet. Mitt spørsmål er likevel: kan denne verdien bety at han kan bære på smitte; jeg tenker på hepatitt B, hepatitt C, HIV eller annet? Takknemlig for svar.

Relevante sykdommer/medisiner: Kjønnssykdommer

Kvinne, 46 år

Svar

Hei !

På ditt konkrete spørsmål om den forhøyde gamma-GT kan bety at han kan bære på smitte av hepatitt, så er svaret ja, (teoretisk sett) selv om dette selvfølgelig er en ganske mye sjeldnere årsak til en såpass lett forhøyet gamma-GT som din mann har, enn mange andre årsaker.

Så du kan ikke bruke dette jeg nå har svart bekreftende på, som "bevismateriale" for det ene eller det andre.

Imidlertid så er det helt klart at du bør kunne kreve av din ektemann, etter at han har vært utro, at han sjekker seg for sykdommer som smitter ved seksuell kontakt, som både hepatitt B og C, og HIV gjør. Dette er intet urimelig krav i det hele tatt.

Forøvrig er det en masse mulige årsaker til en slik forhøyet leverenzymprøve, og dette skal hans lege rutinemessig følge opp, etter at han/hun har funnet et unormalt prøvesvar. Det er ikke korrekt legehåndverk, å la et slikt unormalt prøvesvar "ligge" og ikke følge det opp videre med ytterligere blodprøver, det er helt klart.

Blant de vanligste årsakene er for høyt alkoholinntak, evt medikamentinntak.
Finner man ikke forklaring på hvorfor gamma-GT er forhøyet ved ytterligere blodprøver, pleier man å anbefale en ultralyd av leveren.

Lykke til.