For høye leververdier

Spørsmål

Hallo !
Jeg er ei 21 år gammel kvinne, som nettopp har fått vite at jeg har for høy leververdi. Og dette gjorde meg grusomt bekymret. Hva kan dette tyde på ? Er det farlig ? Hva kan jeg gjøre for at for å komme ned på normalen igjen ? Har dette noe med alkoholinntak å gjøre ? Håper på svar. Takk.

Kvinne, 21 år

Svar

Hei!

Du skriver ikke hvorfor denne prøven ble tatt. Det finnes flere prøver som kalles "leverprøver" og felles for flere av dem er at de kan påvises i blodet i forhøyede verdier når leveren er skadet på et eller annet vis. Normalverdiene for disse prøvene angir hvor de fleste i befolkningen ligger, men en prøve utenfor normalområdet kan være normalt for akkurat denne personen. Det er en viss personvariasjon, men verdier langt utenfor normalområdet er som regel unormalt. Disse prøvene kan også stige ved andre sykdommer, feks akutt hjerteinfarkt.

En forhøyet leverprøve kan gå tilbake til det normale igjen når leveren "blir frisk". Ved mer alvorlige sykdommer i langtkomne stadier kan leververdiene bestå forhøyet.

Faktorer som kan påvirke leververdiene er: medikamenter (feks paracetamol i for store mengder), alkohol, betennelser (hepatitt eller feks kyssesyke), forgiftninger, gallestein, hjerteinfarkt. Også kreftsykdommer og leversvikt av andre årsaker kan gi høye verdier.

Ut fra alderen din å dømme er det mer sannsynlig med tilstander i leveren som kan gå tilbake til det normale igjen. Jeg synes du skal spørre legen som har tatt denne prøven hvorfor han tok den og hva han tror årsaken kan være til din forhøyete verdi.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-