Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et blodprøvesvar såvidt utenfor normalområde er langt fra ensbetydende med sykdomunders

Spørsmål

Hei. Etter mye plager etter påvist borreliose for ca. 8 år siden har jeg vært mye inn og ut til lege med plager som utmattelse, nummenhet, sløvhet, stokking av ord, hukommelse og div. Diffuse plager. Har hatt et par antibiotika kurer i løpet av denne perioden uten at det har hjulpet, så jeg har innsett at dette nok bare er noe jeg må klare å leve med. Jeg har vært sykemeldt i perioder pga disse plagene, spesielt utmattelse har vært utrolig slitsomt. Har vært til utredning på sykehuset og tok spinalpunksjon for et par år siden, men ikke funn i spinalvesken. Men det jeg nå lurer på er at det var noen med leververdiene som ikke var helt optimale, men husker ikke eksakt hva det var, og jeg fikk spørsmål om jeg bruker mye smertestillende, alkohol, medisiner, men det gjør jeg absolutt ikke. Jeg tok noen nye blodprøver nå nylig etter mitt ønske, og da står MCV som forhøyet ( 103 ) som jeg har lest kan være knyttet til lever. S-urinsyre er på 140 som jeg fikk beskjed om fra legen at bare var bra, noe som sikkert stemmer. Urinen lukter litt spesielt (salmiakk/ammoniakk) og jeg tok en helt vanlig urinprøve sist på legesenteret, og fikk beskjed med en gang at den var grei (men vet ikke om de kan se alt på urinprøven de sjekker på legesenteret?) Jeg ringte legen for å høre om vi burde ta utvidede blodprøver pga forhøyet MCV, siden de også hadde bemerket noe om lever sist på sykehuset, men han mente det var unødvendig siden MVH var fin (32) og han gav meg telefonnummeret til rask psykisk helse hjelp som jeg heller burde ringe. Var også hos legen for 3 uker siden angående en intens verk i skulder/ nakke, men legen sitter å himler med øynene og sier at alle kan sove feil og gir meg telefonnummeret til Psykisk Helse. Sjekker dette hos kiropraktor med ultralyd og han sier det er akutt bursitt og mistenker prolaps, venter på MR. Siden jeg har hatt plager over lang tid så blir jeg bare satt i bås «psykisk». Bør jeg forvente en ny utredning etter blodprøven som nylig ble tatt og plagene jeg har, eller er det unødvendig?

Kvinne 39
Svar

Hei.


MCV står for Mean Corpuscular Volume, og det betyr gjennomsnittlig volum (Størrelse) av de røde blodlegemene.


Hvordan en skal tolke et blodprøvesvar avhenger av hva man ser etter, hvilken sykdom man eventuelt mistenker, hva slags plager pasienten eventuelt har, og derfor må og skal en lege alltid ha en klar begrunnelse for å ta en blodprøve, og ikke ta prøven "for å ta prøven". Da ender man før eller siden opp med tall som er litt utenfor normalområdet, men som ikke har noe med sykdom å gjøre. Det er noe vi vet meget godt, og som er grundig dokumentert. 

Jeg kan ha en mistanke om at det er gjort her, for jeg forstår ikke hvorfor du har tatt denne prøven MCV. Den brukes til å utrede årsaker til anemi (lav blodprosent) så om ikke du har det, skulle prøven heller ikke vært tatt. MCV kan gi informasjon om årsaker til anemi, men ikke noe annet. 

Mangel på vitamin B12 eller folatvitamin kan gi høye verdier av MCV. Forøvrig er ikke høy MCV forbundet med noen spesifikk sykdom eller medisinsk tilstand, heller ikke leversykdom. Har man mistanke om leversykdom, så er det andre prøver som skal taes, ikke MCV. Jeg ser følgelig ikke hvorfor denne prøven ble tatt og hva legen din ønsket å finne ut med denne prøven, og kanskje det er tilfellet også, siden du sier at det ble tatt prøver ut fra hva du ønsket å ta. Hvis det er tilfelle, så er dette et typisk og utmerket eksempel på hvor galt det kan gå, om man tar blodprøver uten en klar klinisk begrunnelse, men kun ut fra et ønske om å få en tallverdi på noe man ikke trenger å vite.


Det er nemlig slik at individuelle og biologiske variasjoner og tekniske forhold omkring blodprøven kan gjøre at et blodprøvesvar er noe utenfor "normalområdet" men uten at det har med sykdom å gjøre. Det vet vi veldig godt, og derfor vet vi også at tar vi et tilstrekkelig antall unødvendige blodprøver hos en frisk person, så vil en med svært stor sannsynlighet før eller siden få et "unormalt" tall. Men et unormalt tall på en prøve er IKKE ensbetydende med sykdom, især hvis prøven er tatt uten klinisk begrunnelse, men for eksempel for å ta "alle" prøver eller ut fra pasientens ubegrunnende ønske. Det er derfor det er så viktig å ikke ta en eneste blodprøve som det ikke er en klar og definert grunn til å ta. Og for MCV sitt vedkommende, så er det slik at de eneste grunner for å ta denne, er å finne årsaker til en allerede påvist anemi / lav blodprosent, og har man ikke det, skal denne prøven heller ikke taes.

Når det gjelder muligheter for tekniske feil i forbindelse med prøven, så er det for eksempel slik at MCV stiger med ca 6% for hvert døgn det går fra prøven taes til den har blitt analysert. Der ligger muligheter for store avvik i tall og svar høyere enn normalområde. 

Kort oppsummert gir ikke dette tallet noen som helst informasjonsverdi av noe slag i ditt tilfelle, både fordi det er bare såvidt over øvre referanseområde og derfor etter alt å dømme ikke har med sykdom å gjøre. Og om du ikke har B12-mangel eller folatmangel (noe en må finne ut ved å måle B12- og folatnivåer) eller lav blodprosent, så er prøven helt uten informasjonsverdi. Har en lav blodprosent og mangel på B12 eller folat, så vil MCV kunne være med å bekrefte at anemien skyldes en slik mangel, men utover det har nivåene av MCV ingen verdi, og skal følgelig heller ikke analyseres. Ikke minst pga at muligheten for at pasienten får nye bekymringer pga lett unormale blodprøvesvar, som mange tror "må" skyldes sykdom, fordi de ikke vet det jeg nå har forklart deg. En skal rett og slett vokte seg vel for å ta blodprøver som det ikke finnes noen klar medisinsk grunn til å ta, da man da før eller senere skaffer pasienten nye ubegrunnede bekymringer, om nok prøver taes.


Håper det var et klart og greit svar. Et konkret råd for ettertiden: Ikke "ønsk" deg prøver av noe slag, du ser nå hvordan det kan ende. La legen din ta stilling til hvilke blodprøver som er nødvendig, for da får du legens profesjonelle hjelp til å sile ut hva du trenger og hva som bare kan gi nye bekymringer.


Ha det bra.