CT og stråling

Spørsmål

Hei. For en uke siden, fikk jeg utført en ct time i Bergen med en 10 år gammel Siemens Somatom Sensation 64 maskin. Fastlegen bestilte ul (årsak: svak mistanke om ny brokk etter operasjon.) men unilabs gjorde dette om til en ct, og jeg ble lovet ny maskin med lav stråling. CT - behandlerne svarte veldig uklart på spørsmål, men forsikret om at strålingen var ufarlig. Dette har jeg imidlertid i ettertid funnet ut ikke stemmer. Er nå usikker på konsekvensene? Strålingen har blitt oppgitt til DLP 461 mGycm, scannet område ca 17 cm. Etter behandlingen har jeg fått noe prikking i hender og bein og noe sporadiske "stigninger" i område hvor skanning ble utført. Jeg la merke til at maskinen hadde "strøm" på hel tiden, bl.a. stod det ca 660 mA hele tiden, betyr det at jeg ble bestrålt også når det ikke ble tatt bilder? Spr.: Kan jeg ha fått stråleskader? Når og hvordan kan/vil jeg eventuelt oppdage dette, hvilke symtomer vil jeg få? Kan jeg utføre eventuelle kompenserende tiltak i denne sammenheng.? Er eventuelle stråleskader repererbare? Hva kan denne type konsentrert stråling i lysken egentlig sammenlignes med? Forstod på statens strålevern at flyreiser ikke var sammenlignbare? Hilsen en bekymret ingeniør.

Mann 55
Svar

Hei, dette kan jeg si uten videre at er ufarlig. Jeg hadde også omgjort dette til CT på denne problemstillingen.


DLP (DoseLengdePrdoukt) er 461 mGycm. Dette sier likevel veldig lite om absorbert dose. for å få denne må DLP ganges med en faktor som er 0.017 for lunger/bryst og 0.015 for buk, Faktoren avhenger av hvor mye strålefølsomt vev som er i området som scannes.


Dette gir 6.9 mSv. Årlig bakgrunnstråling i Norge er 3.5 mSv, så hvis du sammenlikner med dette har du fått 2 x denne. Og det er lite. Vi som jobber med røntgen kan få 20 mSv pr år uten at det utløser noen tiltak.


Vi kan ikke forske på stråling, det er ikke mulig å utsette mennesker for stråling og se hva som skjer. Men fra store ulykker som Tsjernobyl og Fukushima vet vi noe, og mindre ulykker har også lært oss mye. Det vi har funnet ut er at: 

Doser under 100mSv ikke har noen effekt på foster.

Doser på 500 mSv rett mot testiklene KAN gjøre  menn midlertidig sterile.

Doser på rundt 1 Sv gir strålesyke men er ikke nødvendigvis dødelig

Doser på 4-5 Sv vil føre til at 50 % dør.

Doser over 8 Sv er vanligvis umiddelbart eller raskt dødelig.


Stråling kan utløse kreft. Men vi vet lite om hvor mye som skal til. Beregninger har anslått at pr 10 000 undersøkelser KAN 1 person utvikle kreft. Så det er en 1/10 000 sjanse eller 0.01 %. MEN: Alle har vi i løpet av livet ca 30 % sjanse for å få kreft. Så muligens øker sjansen for å få kreft fra 30 % til 30.001 %. Og det er ikke noe vi kan regne med.


De siste års forskning har vist at det vi trodde om lave stråledoser kanskje (understreker kanskje) ikke stemmer. Det er ikke lenger sikkert at dette er skadelig. Forskning tyder på at kanskje lave doser er om ikke sunt, så iallefall noe vi ikke tar skade av. Men dette vet vi ikke sikkert.


Ved å reise med fly får du økt stråling. Desto høyere opp, desto mer stråling. Det sies at en tur /retur USA er ca 3-4 mSv, men det er vanskelig å omregne kosmisk stråling (som er en "cocktail" av stråler) til røntgenstråling (som er en enkelt type stråling). Hva vi kan si er at NASA har satt en grense (omregnet) på 1 Sv total dose til sine astronauter,spredt over flere år.


Stråleskader får man hele tiden, fra omgivelsene og annet. Men de repareres av kroppen. Kun når skadene blir for store feiler denne mekanismen. Dette er i slike tilfeller som nevnt over med høye doser.


Jeg vil konkludere med at dose du har fått er lav og helt uten betydning. Det var helt riktig å gjøre CT i denne sammenhengen.


mvh


Bjørn Løndalen

Røntgenlege.